Kariyer Fuarlarından Maksimum Fayda Nasıl Sağlanır?

Bahar döneminin sonuna yavaş yavaş yaklaşıyoruz. Bu ayrıca kariyer fuarları zamanının da habercisi! Hepimizin heyecanla beklediği, stajdan iş bulmaya, adım adım geleceğimizi şekillendirecek bu etkinlikler, doğru hamlelerle yaklaşıldığında hayatımızda büyük değişiklikler yapabilir.

Peki, üniversite fuarlarından tam verimi nasıl sağlarız? Kaçıncı sınıftan itibaren kariyer fuarlarına gitmeliyiz? Fuar öncesi ve sonrasında neler yapmalıyız? Eğer siz de bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Hazırsanız başlayalım!

Kariyer Fuarlarına Kaçıncı Sınıftan İtibaren Gitmeliyiz?

Bunun için tek bir doğru cevap bulunmuyor. Okuduğunuz bölüme göre cevap değişse de, genellikle 2. sınıftan itibaren bu fuarlara katılmanız staj fırsatlarından haberdar olmanız için faydalı olacaktır. Kendi kişisel deneyimimle acı bir şekilde tecrübe ettim ki, bu fuarlara sadece son sınıfta katılmak gerçekten büyük bir eksiklik. Çoğu şirket 3.sınıf ve 4.sınıf staj programlarını bu fuarlar aracılığı ile duyuruyor, fuara katılanlar için özel QR kodlu formlar açıyor ve 2.sınıfın son döneminden itibaren başvuruları almaya başlıyor.

Kariyer Fuarları

Fuar Öncesi Bir Şey Yapmalı Mıyız?

Fuar öncesi yapmanız gereken birkaç şey bulunmakta. 

İlk adımımız bir nevi define avı! Okulunuzun fuarının web sayfasında genellikle katılacak şirketlerin listesini bulabilirsiniz. Bu liste sayesinde ilginizi çeken şirketleri belirleyebilir, onların ne yaptığını ve hangi pozisyonlarda alım yaptığını öğrenebilirsiniz. Böylece ilginizi çeken şirketleri önceden belirleyip fuarda onların standlarında daha uzun vakit geçirebilirsiniz.

Bana kalırsa en önemlisi sorularınızı önceden hazırlamak. Herkesin sorabileceği genel sorular yerine gerçekten öğrenmek istediğiniz şeyleri soracağınız bir liste hazırlayın. Şirketlerin çalışma atmosferi, kariyerinize nasıl katkıda bulunabilecekleri ya da belirli bir departmanda çalışmanın nasıl şey olduğu gibi konular hakkında sorular hazırlayabilirsiniz.  Bu, hem senin gerçekten ilgili olduğunu gösterecek hem de standı ziyaret eden onlarca belki yüzlerce öğrenci arasında sana özgü bir izlenim bırakmanı sağlayacak.

Fuar Sırasında Neler Yapmalıyız?

Bu tür fuarlarda profesyonel bir ilk izlenim yaratmak  gerçekten önemli. Belki de gelecekti müdürünüz veya sizi işe alacak potansiyel insan kaynakları uzmanı ile konuşma fırsatı yakalayacaksınız. Kendinize güvenin ve insanlara samimi bir tebessümle yaklaşın. Ayrıca tokalaşırken ve konuşurken göz temasını ihmal etmeyin. 

Etkili bir iletişim için konuşmayı siz başlatın ve ilk başta kısa tutun. “Merhabalar, ben X. Y bölümünde son sınıf öğrencisiyim…” gibi kendinizi kısaca tanıtan cümlelerle başlarsanız karşıdaki kişinin ilgisini çektiğiniz taktirde sohbet etmeye devam edebilirsiniz. Daha sonrasında, sadece önceden hazırladığınız soruları sormak yerine karşıdaki kişinin kim olduğunu ve pozisyonu da tanımak için de efor sarf edin.

Hani şu “Vay canına, burada çalışmak benim için bir rüya olurdu!” dediğin şirket var ya, işte onun için ekstra bir adım atmanın zamanı! O şirketin çalışma alanlarından şirket kültürüne, son projelerinden sektördeki yeniliklerine kadar detaylı bir araştırma yap. Hatta mümkünse orada çalışan kişilerle önceden LinkedIn üzerinden temasa geç. Fuarda “Şu projenizde şöyle bir yaklaşım benim çok hoşuma gitti” veya “Falanca departmanınızdaki yenilikçi çalışmalar hakkında ne düşünüyorsunuz?” gibi sorularla ilgini belli et. Böylece stantta konuşurken karşınızdaki kişiyi etkileyerek farklı fırsatlar yakalayabilirsiniz.

Kariyer Fuarları

Fuar Sonrasında Neler Yapmalıyız?

Fuar sona erdi diye iletişimin de bittiğini düşünmeyin! Fuar bittiğinde de iletişimde kalabilmek için konuştuğunuz kişilerden kartvizit istemeyi veya LinkedIn üzerinden bağlantı kurmayı unutmayın. Daha sonrasındaki iş arayışlarınızda bu kişilerle direkt iletişim kurmanız çok daha kolay olacaktır. Ayrıca sohbet ettiğiniz şirket temsilcilerine kısa bir teşekkür e-postası ya da Linkedin üzerinden mesaj atarak da olumlu bir izlenim bırakabilirsiniz. Hedeflediğiniz şirketteki kişilerle bağlantı kurduktan sonra, LinkedIn üzerinden güncellemeler paylaşın ve şirketlerin kariyer sayfalarını da  düzenli takip edin. 

Kariyer fuarları sadece o gün için değil, uzun vadeli kariyer yolculuğunuz için birçok fırsat sunuyor. Fuarlarından elde edeceğiniz bağlantılar, uzun vadeli profesyonel ilişkilere kolayca dönüşebilir. Bu yazımızda bahsettiğimiz tüyoları takip ederek kariyer yolculuğunuzda dev adımlar atabilirsiniz!

İlginizi çekebilir: Kariyer Çıkmazı

Bir yanıt yazın