Bilindiği gibi sosyal medya hayatımızın her alanına entegre olmuş durumda. Sosyal medyanın önemi birçok alanda artarken; iş hayatında da paralel bir artış gösteriyor. Yapılan araştırmalara göre; her 10 şirketten yedisi işe alım sürecini sosyal medya üzerinden yürütüyor. Bunun yanı sıra iş arayan her 10 kişiden beşi bu aşamada sosyal medyaya yöneliyor. İşe alımlarda sosyal medya önemli bir referans görevi görüyor.
Özgeçmişlerde verilen bilgilerin doğruluğu, İnsan Kaynakları departmanı tarafından sosyal medya hesaplarından kontrol edilebiliyor. Adayların kişisel bilgileri dışında sosyal medya kullanım alışkanlıklarında sergilenen tutum büyük önem arz ediyor. Popüler sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımlar, beğeniler hatta takipçilerin, takip edilen kişilerin nitelikleri bile İnsan Kaynakları tarafından incelenebiliyor.
Sosyal medya artık bir eğlence aracı olmanın dışına çıktı. Bu, hepimiz için olumlu bir gelişme. Sosyal medya hesaplarında gösterdiğimiz eğilimler iş başvurularında önemli bir kriter. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre işe alım uzmanlarının yaklaşık %90’ı mülakat öncesi veya sonrası adayları sosyal ağlardan inceliyor.
Twitter ve Facebook dünya çapında en çok kullanılan sosyal ağlar arasında. Bu tür ağları kullanırken nelere dikkat etmemiz gerektiğine gelirsek:
- Facebook gibi sanal ortamlara fotoğraf yüklerken dikkatli olmakta fayda var. Unutmayın ki paylaştığınız her şey sizi temsil ediyor.
- Özlük bilgilerinin de paylaşıldığı bu tür platformlarda hiç tanımadığınız kişilerle arkadaş olmaktan kaçınmalısınız.
- Eğer bir Twitter kullanıcısıysanız, sektörünüzle ilgili kişileri takip etmeniz yararınıza olacaktır. İnsan Kaynakları, adayların faydalı, önemli kanalları ya da iş dünyası liderlerini takip edip etmediklerini kontrol edebiliyor.
- Twitter’da arkadaş çevrenizle her türlü diyaloğa girmeniz, her anınızı tweetliyor ya da resmini paylaşıyor olmanız da sizin için dezavantajdır. Özel hayatınızı sosyal medyadan herkesin ulaşabileceği bir yaşama çevirmeyin.
Facebook ve Twitter hemen hemen herkesin sahip olduğu ve bu yüzden işe alımlarda en kolay incelenebilen sosyal ağlardan. Fakat bunların dışında, özellikle iş başvuruları için sosyal ağların en popüler ve profesyonel olanı açık ara Linkedin. Çoğu kişi Linkedin’den habersiz. Bilenlerden de doğru kullanabilenlerin sayısı oldukça az. Linkedin eğer verimli kullanılabilirse iş bulmak için oldukça güçlü bir araç haline gelebiliyor. Linkedin de diğer online mecralar gibi sadece CV yüklemeniz yeterli olmuyor elbet. Alanınıza yönelik grupları takipte kalmanız ve kişilerle kurduğunuz bağlantıların gerçekten sizinle bağlantısı olması önemli. Artı olarak kendinizi kısa ve net cümlelerle ifade etmeniz avantaj sağlayacaktır. İş unvanınızı net bir şekilde eklemeniz, konumunuzu işveren tarafından daha anlaşılır kılar.
Özetle; sosyal medyayı kullanırken tutarlı olmalısınız. Sosyal medya işe alımlarda güçlü bir araç. Özellikle; liderlik, yöneticilik gibi konumlar için. Elbette adayların akademik başarısı, sosyal kulüplerdeki aktifliği, kazandığı tecrübeler, sertifika programları, aldığı eğitimler gibi faktörler ön planda. Fakat işe alımlarda, internet kanallarının kullanımı büyük bir resmi tamamlayan puzzle parçaları olarak görülüyor. Bu bağlamda, temel belirleyici olmasa da fikir oluşturma konusunda etkili oluyor. Sosyal medyayı kullanırken dikkat edelim; kariyerimize bariyer kurmayalım.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.