İş Hayatında Zor İnsanlarla Başa Çıkmanın 7 Yolu

Hepimizin iş hayatında geçinmesi zor insanlar vardır. Uyumlu insanlarla herkes geçinebilir, asıl maharet zor insanlarla bile anlaşabilmenin bir yolunu bulabilmektir. İnsan ilişkilerinde başarılı olabilmek için önce kendinizi iyi tanımalı, sınırlarınızın farkında olmalı ve ona göre adım atmalısınız. Karşı tarafın “zor” olmasına rağmen aslında ellerinde fazla koz olmadığının bilincinde olun. Ya canlarını sıkan bir durumun acısını sizden çıkarmak isterler, ya da haksız olduklarını bildikleri için üste çıkmak isterler.

İletişim kazalarında onların çizgisini bozmadığını (!), bildikleri gibi hareket etiklerini görürsünüz; fakat o esnada siz olayı iyi idare edecek enerjiye sahip değilseniz, sabrınızı öncesinde tüketecek durumlar yaşadıysanız sahadan can sıkıntısı ve kızgınlıkla birlikte yenilgi içinde ayrılabilirsiniz.

İşte sizlere yol gösterebilecek, zor insanlarla baş etme yolları:


1) Soğuk Kanlı Olun

Mantıklı olmaktan uzak kişilerle karşılaştığınızda ilk kural, kontrolünüzü sürdürme ve soğuk kanlılığınızı devam ettirmedir. Ne kadar tepkisiz kalırsanız, durumu daha iyi muhakeme edersiniz.


2) Kişiyi Konudan Ayırın

Her iletişim durumunda iki unsur sunulur: O kişiyle aranızdaki ilişki, ve de dile getirdiğiniz mevzu. Etkili iletişim becerisine sahip olanlar kişiyi konudan nasıl ayıracağını bilir, ve kişiye karşı yumuşak fakat konuya karşı ciddi ve net olur.


3) Sonuçları Belirleyin

Ortaya çıkacak muhtemel sonuçları belirlemek ve ileri sürmek, zor insanlara geri adim attırabilecek en önemli etkenlerden biridir. Ektili bir şekilde telaffuz edilmiş sonuçlar zorlu bireyi durdurur ve tıkanık tavırlarının yerine iş birliğine mecbur hale getirir.


4) Meydan Okumayın

Yanlış biliyorsun şeklinde meydan okumayın, aksine yeteneklerinden bahsedin ama gerektiğinde hatalarını ortaya çıkaracak sorular sormaktan çekinmeyin.


5) Geri Çekilmeyin

Başarısız olduğunuzu üstü kapalı cümlelerle ifade ederler. Üzerinizde kontrol oluşturmaya çalışırlar. Sizin söylediklerinizi önemsemeyerek size kendinizi önemsiz hissettirirler. Bu tavırlardan dolayı kesinlikle geri çekilmeyin. Şakalaşarak cevap verin.


6) Emin Şekilde Cevap Verin

Bir konu hakkında bilgi sahibi olmak istediğinizde, agresif cevaplar verebilirler. Bilgiyi paylaşmaktan kaçınırlar. Size yönelik tavırlara kendinizden emin bir şekilde cevap verin.


7) Takip Etmekten Yönlendirmeye Geçiş

Genelde iki kişi arasındaki iletişimde, biri her zaman yönlendirici diğeri ise takip edici olur. Sağlıklı bir iletişimde bu durum sırayla kişiler arasında yer değiştirir. Fakat bazı zor kişiler her zaman liderliği elinde tutmak ister ve negatif bir ses tonuyla aynı şeyi tekrar ve tekrar seslendirirler: “yanlış olan ne?”. Bu davranışa konuyu değiştirerek basitçe son verebilirsiniz.

Senin de İlgini Çekebilir: Popüler İşveren Markası Trendleri 2020

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

 

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.