Süregelen iş yaşamında ortaya koyulan birçok iş ve uygulama vardır. Bu uygulamalar ve sonuçları bazen tek bir birey tarafından bazen bir takım tarafından oluşturulur. Çıkan iş için bazen müdürler bazense iş arkadaşlarınız tarafından çeşitli yorumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu yorumlara genellikle iş hayatında geri bildirim denir. Ortaya daha iyi ve amaca yönelik içerikler çıkması için birçok öneri alabilirsiniz. Verilen geri bildirimin karşımızdaki kişide etki yaratabilmesi için 5 adıma dikkat etmek gerekir. Bu yazımda sizlere iş hayatında etkili geri bildirim vermenin 5 kuralından bahsedeceğim.
1.Kişiliği Ön Plana Almayın
Her yerde olduğu gibi iş yaşamında da çalışma arkadaşlarımızın kimisiyle iyi anlaşır kimisiyle aynı ortamda bile bulunmak istemeyiz. Fakat her ne koşul olursa olsun ortaya konulan iş için bir geri bildirim vermeniz gerekebilir. Bu noktada çok daha profesyonel davranarak geri bildiriminizi çalışma arkadaşınızın kişiliğini geri planda tutarak hatta görmezden gelerek, yapılan işe odaklanarak yapmalısınız.
2.Sıcağı Sıcağına Geri Bildirim Verin
Üretilen işe o anda geri bildirim vermek gerekir. Sonraya bırakılan geri bildirimler birikir ve birikmesiyle beraber kişide anında verilen kadar etki oluşturmaz. Aksine söylediklerinizin etkisi azalır ve konuların artması sonucu geri bildirime odaklanılması konusunda da eksiklikler yaşanır. Bu nedenle zamanında yapılan yorumlar ve geri bildirimler karşı taraf için daha etkili olacaktır.
3.Tek Taraflı Bir Konuşmada Değilsiniz
Geri bildirim verdiğinizde bunun karşı tarafta etkili olmasını istiyorsanız size soru sorulmasına veya denilenlerin aranızda tartışılmasına izin verin. Aksi halde çalışma arkadaşlarınız tarafından yanlış anlaşılabilir ve üstten bakan bir tavır takınmış gibi algılanabilirsiniz. İş yaşamında geri bildirim alma fikri bile birçok insan için anksiyetelerini tetikleyen bir durum olmasının yanında üstlerinden bu bildirimi almak durumu daha da zorlaştırabilir. Bu noktada ortamı ve çalışan stresini korumak adına bu geri bildirim safhasını bir sohbet havasında geçmesine ve karşınızdakinin de düşüncelerini ifade etmesine izin verin.
4.Kılavuzları Olun
Bildirimlerinizde genel geçer ifadelerinizi kullanmayın. Birçok insan bu ifadelerin aslında ne kadar yararsız söz kalabalığı olduğundan bahseder. Bu noktada kesinlikle geri bildirimlerinizde asıl dikkat çekmek istediğiniz yerlere odaklanın. Eğer karşınızdaki kişi eksiklerinin veya hatalarının nerede olduğunu bilirse etkin bir geri bildirim sunmuş olursunuz. Bundan sonraki sunumlarında, görevlerinde veya ortaya koydukları her işlerinde sizi kılavuzları olarak görür dahası tecrübe ve düşüncelerinizden faydalanmak isterler.
5.Motive Etmelisiniz
Geri bildirim denildiğinde genelde akla ilk hep olumsuz ve eksik yönlerin ifade edileceği gelir. Halbuki geri bildirimler olumlu ve pozitif de olabilir. Geri bildirimlerinizin ortaya çıkan işle ilgili pozitif olması çalışma arkadaşınız için oldukça motivasyon arttırıcı olur. Ekstra söylediğiniz birçok bildirimin yanında bu olumlu geri bildirimler çalışanınızın yaptığı işlerin görüldüğüne ve sadece eleştirilmek için orada olmadığını anlamasını sağlar. Kendisini diğer çalışanların yanında bir hedef tahtasında görmez ve kendini diğer çalışma arkadaşlarıyla uyum içinde hissetmesine yardımcı olur.
İlginizi çekebilir: İş Yerinde Etkili İletişim