İş görüşmesinde iyi bir ilk izlenim bırakmak için çok kısa bir süreniz var. Bu süre genellikle 6 saniye kadar sürse de mülakat türüne ve hazırlık düzeyinize göre değişebilir. İş görüşmesinde kendini tanıtma çok uzun bir süreç olsa da ilk izlenimi iyi tutmanız halinde daha kısa sürede iyi sonuçlar alabilirsiniz.
Mülakatlarda kendini tanıtma süreci adayların en çok strese girdiği yerdir. Bu süreci iyi atlatmak için yapmanız gereken bazı şeyler var. Bir is gorusmesi için ya da toplantı için randevunuz varsa mutlaka buna hazırlıklı olmalısınız. “Gidince ne olacağını görürüz” anlayışıyla hareket etmek olumsuz yanıtlar alacağınız anlamına gelir.
Herkes için iş mülakatları nasıl verimli geçer ve nasıl akılda kalıcı olunur üzerine yaptığımız çalışmada aşağıdaki beş maddeyi hazırladık.
İlk izlenim kuralları
Gülümsemeyi ihmal etmeyin
Gülümsemeyi “sırıtmak” ile karıştırmayalım. Yalancı ve sahte gülümsemeler herkes tarafından anlaşılabilir. Eğer sahte gülücükler dağıtıyorsanız “yalancı bir gülüşü var” yorumuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. İş görüşmesinde ilk izlenim adayın gülüşüyle çok ilgilidir. Somurtmak, sert bakmak ve kızgın görünmek adayın sinirli bir yapıya sahip olduğunu ve mutsuz olduğunu gösterir. Gülümsemek ise adayın daha güvenilir biri olduğu konusunda inandırıcıdır. İş görüşmesinde gülümseyerek size bakan bütün kapıları açabilirsiniz.
Hazırlıklı olun
Bir iş görüşmesinde kendini tanıtma , adayın şirkete uygunluğunu ölçmeye yarasa da bunu bilen adaylar için bir test aracı olmaktan çıkar. Nasıl mı ? İş görüşmesinden önce yapacağınız birkaç araştırmayla şirketin hedeflerini, misyonunu ve vizyonunu öğrenip kelimelerinizi de buna göre seçmenizdir. Her iş görüşmesi sorular gelene kadar eğlencelidir. İş görüşmesinin başlangıcında adayı rahatlatmak için açılan muhabbetler son bulduğunda kendinizi ateş çemberinde bulmak istemiyorsanız yanınızda doküman, sunum materyalleri ya da bir tablet getirin. Söylediklerinizi belgelemeniz gerekiyorsa bunları mutlaka yanınızda bulundurun.
Şirket hakkında araştırma yapmaktan çekinmeyin
“Belki araştırılmaktan hoşlanmazlar” düşüncesiyle hareket etmeyin. Şirketin parçası olduğu dernekler, yardım yaptığı kuruluşlar ve iş ortaklarının kimler olduğunu öğrenin. Bu konuda geniş bilgi sahibi olun. Görüşmenin içerisinde de bu bilgilerinizi iş görüşmesine serpiştirin.
Yanınızda şirketin halka açık raporları, reklam afişleri ve diğer kamuya açık bilgileri gibi bilgiler yer alsın. Araştırmacı bir kişiliğinizi yansıtmak için bunları yapmalısınız.
Vaktinden önce gidin
Erken kalkan yol alır atasözünü elbet duymuşsunuzdur. Geciktiğim için özür dilerim sözünü söylemek yerine randevu saatinden önce gitmek her zaman size kazandırır. Elbette bunu bir ölçüsü var. İş görüşmesinde ilk izlenim için erken gitmek iyi olsa da 2 saat önce gitmek pek iyi değildir. Çünkü iş görüşmesine çok erken gitmekte geç gitmek gibi vakitsiz bir durumu yansıtır. 10 – 15 dakika erken gitmek her zaman iyidir. Ama eğer yarım saat önce giderseniz lavaboda vakit geçirmek zorundasınız. 30 dakika önce görüşmeye giderek çalışanları meşgul etmeyin.
Biraz meraklı olmak zarar vermez
İş görüşmesinde ilk izlenim için önemli olan bir diğer ise meraklı olmaktır. Saçma sorular yerine alakalı ve güzel soruları tercih etmeniz gerekir. Mülakatta ilk izlenim , umursamaz tavır yerine merak eden ve ilgi duyan olması gerekir.
İyi bir mülakat ve iyi bir ilk izlenim için mülakatlarda kendini tanıtma kadar verdiğiniz mesaj da önem taşır. Katıldığınız bir iş görüşmesinde kendini tanıtma aşamasına gelmeden önce alıcıya bir mesaj göndermeniz gerekir. Bu yazıdaki adımları takip ederek görüşmeye sıcak bir gülümsemeyle başlayabilirsiniz, şans yanınızda olsun!
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.