5 dakikanız var mı? Hemen şu anda, kendinizi küçük bir testten geçirin ve yarın mülakatına çağrılacağınız iş için yeterli olup olmadığınızı keşfedin. Mülakat aslında diğer sanat dallarından biri gibidir. Ona nasıl cevap verdiğiniz veya veremediğiniz, insanların sizi daha farklı açılardan tanımlamasını sağlar. Eğer sizde bu sanat için yeterince gergin hissediyorsanız şu küçük mülakat sorusu konusununda karşı hazırlıklı olmayı deneyin.
1) Bize biraz kendinizden bahsedin
Mülakatı yöneten kişinin amacı sorudan net bir şekilde anlaşılabileceği gibi sizi tanımaktır. Sizin amacınız ise altmış saniye ya da daha kısa bir süre içerisinde ( fazla abartmamanızı öneririz) karşı tarafı tatmin edici ve kısa cevaplarla onu kendi sahanıza geçirmektir. Bu amaçla akademik başarılarınıza yer vermeniz ve geçmişe dair sadece bu başarılarınızı destekleyen ve ilgi alanlarınızı ifade edebileceğiniz birkaç örneği dile getirmeniz yeterli olacaktır. Kapanışı bu işe neden başvurmak istediğinizle yapabilirsiniz.
2) Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?
Bu sorunun asıl amacı hayatınızın kontrol noktalarını elinizde tutup tutamadığınızı ve onların üstesinden gelip gelebildiğinizi öğrenmektir. Çoğu aday söz konusu zayıf yönleri olduğunda yeterince gerilmekte ve bunları karşı tarafa iletme konusunda derin kararsızlıklar yaşamaktadır. Fakat kimse sizden bir robot olmanızı istemiyor. Bundan emin olun. Bunun yanı sıra zayıflıklarını kolay bir şekilde dile getirebilen bir birey, aynı zamanda onlara karşı sağlam bir duruş sergilemiş demektir. Önemli olan kendinizden emin gözükebilmektir.
3) Bana yaşadığın veya tanık olduğun bir durum örneği verebilir misin?
Bu sorunun amacı durumsal konularda veya iş yaşantısında kendinizi örneğinizin neresine oturttuğunuzu görebilmektir. Yeterince sorumluluk sahibi mi? Yoksa olaylara karşı yeterince ilgisiz mi? Örneğinizin içinden geçmişe dair sorular sorarak gelecekteki iş yaşantınızda sizi nereye oturtması gerektiğiyle ilgili gerekli detaylandırmaları yapacaktır. Bütün bireyler ve patronlar farklıdır fakat kafanızda bu durumla ilgili kendinizi yeterince ilgili ve gözlemci bir birey olarak lansman edebileceğiniz en az 3 senaryo hazırlamanızı öneririz.
4) Gelecekte herhangi bir zaman diliminde, kendini nerede görüyorsun?
Bu soru mülakatların vazgeçilmez bir numaralı sorularından biridir. Bu sorunun altında yatan asıl gerçek hedeflerinin peşinden koşmak konusundaki ciddiyetinizi ölçebilmektir. Belki sadece anı yaşama taraftarı olan bir bireysinizdir. Belki 10 yıl ya da 20 yıl sonra gerçekten nerede olacağınızı hiç düşünmemişsinizdir. Fakat şimdi düşünmek ve tatmin edici bir senaryo yazmak zorundasınız. Gerçekten istediğiniz, ulaştığınız ya da geride bıraktıklarınız… Bunların hiçbiri aranan sorunun içeriği değildir. Asıl soru onları elde etmek için yeterince fedakâr olup olmadığınızı anlamaktır. Özetle, herhangi bir arkadaşla veya en iyisi bir aynayla kendinize sürekli sorular sorun ve en iyi cevaplarınızı üretin. Cevaplarınızı bir kâğıda yazın ve sürekli okuyun.
Başarılı bir mülakat ve keşfedilmiş yüksek bir öz güvenle sırtınızı koltuğa yaslayabilir ve derin bir nefes alabilirsiniz.
İlgini çekebilir: İnsan Kaynakları | Nedir, Ne İş Yapar, Neden Tercih Edilmelidir?
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.