Instagram Terapistlerini Dinlemeli Misiniz?

Instagram terapistleri

Instagram’da geziyorsunuz ve bej, nötr renk paletinde bir posta denk geldiniz. Üzerinde şirin illüstrasyonlar var ve sekiz slayt ile size hayatınızı nasıl daha da güzelleştireceğinizi anlatıyor. Slaytlarda gezinirken rastladığınız maddeler şunlara benziyor: Kendi mutluluğunuza öncelik verin, her gün sabah beşte kalkın, ne olursa olsun pozitif olun, hayatınızı toksik insanlardan arındırın… Son birkaç yıldır mental sağlık hesapları aşırı popülerlik kazandı. Her köşede gerçek hayatta terapist lisansı bile olmayan, size hayatınızı nasıl yaşamanız gerektiğini anlatan bir Instagram terapisti var ama fark ettiyseniz birçoğu aslında sürekli size aynı tavsiyeleri verip duruyor. 

Bu tavsiyelerin ortak sorunu günlük hayatınıza uyguladığınızda her zaman mantıklı olmamaları. Bu yazıda bunun nedenini en sık verilen üç tavsiyeyi örnek göstererek ele alacağız.

Instagram terapistleri

Yapay Pozitiflik Çözüm Değil

Bir çoğumuz mental sağlığı mutluluk ile bağdaştırıyoruz. Bu her zaman isabetli olmayan bir yaklaşım. Mutluluk ve genel olarak pozitiflik bizim için faydalı olsa da hayatımızın her saniyesi pozitif olamayız çünkü insan olarak hissedebileceğimiz tek duygu mutluluk değil. 

Hepimizin duygu spektrumları birbirinden değişik ve kompleks. Ve duygularımızı ‘Pozitif Olun’ diyen Instagram postları yüzünden bastırıp belli bir kalıba sığdıramayız. Bu kendimize ve duygularımıza adil olmayan bir yaklaşım. Hayat bazen konfor alanımızdan çıkmamız, zorlanmamız ve değişmemiz anlamına geliyor. Bu onu daha kötü yapmıyor, daha anlamlı yapıyor. Bu tarz süreçlerden geçerken, üzülebilir, sinirlenebilir, endişelenebiliriz ama bu duygulardan kurtulmaya çalışmak yerine onları hissetmemiz gerekiyor. Uzun vadede bu kesinlikle yapay mutluluktan daha faydalı.

Instagram terapistleri

Uyandığınız Vakit Sizi Daha İyi Bir İnsan Yapmayacak

Üzgünüz ama sabah beşte uyanmanız hayatınızdaki bütün sorunlarınızı çözmeyecek. Erken uyanmanız kendinize daha fazla vakit ayırmanızı sağlayabilir, fakat sihirli bir şekilde sizi daha mutlu veya daha iyi birine dönüştürmez. Böyle bir dünyada yaşasaydık hayat fazla kolay olurdu. Hepimiz farklıyız ve hayattan en çok verim aldığımız saatlerde farklı. Bazılarımız sabah saatlerini daha verimli kullanırken, bazılarımız akşam saatlerinde daha fazla verim alabilir. Bu tarz tavsiyeleri denemeden bunu göz önünde bulundurmada fayda var.

Bu nedenle özellikle eğer erken kalkmakta kötüyseniz, kendi üzerinize fazla gitmeyin – belki de sizin için en iyisi bu olabilir!

Instagram terapistleri

‘Toksiklikten’ Arınmak

Etrafımızda bizi kötü etkileyen insanları gerektiğinde hayatımızdan çıkarabilmemiz önemli bir şey. Sorun şu ki, bazı Instagram terapistlerine göre etrafımızdaki herkes ne olduğu asla tam olarak belirtilmeyen toksiklik kriterlerine göre hatalı.

Bize iyi gelmeyen insanları elbette hayatımızda bulundurmamalıyız, ama etrafımızda hatalı davranan herkesi toksik olarak etiketlendirmek ne kadar doğru? Doğru iletişimle çözülebilecek sorunları çözmek yerine direkt insanları kestirip atmalı mıyız? Instagram terapistlerine göre neden daha iyi hissetmek için kendimizi insanlardan izole etmemiz gerekiyor? Bizim dışımızda herkes ‘toksik’ mi?

İşin doğrusu, sizde başkasının hikayesinde yüksek ihtimalle toksiksiniz, çünkü bazen herkes kendini bu tarz durumlarda bulabilir. Sizde doğru olmayan şeyler yaptınız veya söylediniz. Sizde hatalar yaptınız. Bu kesinlikle toksik olduğunuz anlamına değil, insan olduğunuz anlamına geliyor.

Bu yüzden size iyi gelmeyen insanları hayatınızda bulundurmayın, ama birini direkt ‘toksik’ olarak etiketlendirmeden birkaç kez düşünün.

Peki, sürekli aynı tavsiyelerin yeniden paylaşılmasına rağmen insanlar hala Instagram’dan medet umuyor? Neden sabah birkaç saat daha erken kalkarsak hayatımızın daha iyi olacağına ikna olmuş durumdayız? Neden karmaşık duygularımız için postlar okuyoruz?

Belki de sürekli etrafımızdaki ekranlardan dopamin aldığımız, hislerimizi daha iyi anlamlandırabileceğimiz boş vakitlerde Instagram’da reel izlediğimiz içindir. Fark etmeden sürekli hislerimizden kaçıyoruz ve bunun kötü yan etkilerinden kurtulmak için ilacımızı kaçışımızda arıyoruz. 

Instagram terapistlerinin verdiği tavsiyeler dozunda doğru olabilse de hayatınızı yalnızca siz daha iyi yapabilirsiniz ve bunu basmakalıp öneriler sunan postlarla değil, kendi başınıza kalarak yapabilirsiniz. Bu yüzden Instagram terapistlerini değil, öncelikle kendinizi dinleyin.

İlginizi çekebilir : Mental Gücünüzü Artıracak 3 Uygulama

Bir yanıt yazın