İklim, bir yerde uzun yıllar boyunca görülen ortalama hava durumudur. Dünya şu anda hızlı bir iklim değişikliği dönemi içinde. Bu, olağan bir durum aslında. Dünyanın 4-5 milyar yıllık tarihi boyunca, iklim pek çok kez değişti ancak şu anda gördüğümüz hızlı değişim, doğal ısınma ve soğuma döngüleriyle açıklanamıyor. Normalde yüz binlerce yıl içinde meydana gelecek türden değişimler on yıllar içinde gerçekleşiyor.
- Küresel Sıcaklık Artışı: Gezegenin ortalama yüzey sıcaklığı, 19. yüzyılın sonlarından bu yana yaklaşık 1,18 santigrat derece arttı; bu, büyük ölçüde insan faaliyetlerinden kaynaklanan bir değişiklik.
- Okyanusların Isınması: Okyanusların en üst 100 metresi 1969’dan beri 0,33 santigrat derece üzerinde ısındı.
- Olağan Dışı Hava Koşulları: Türkiye’nin de içinde bulunduğu pek çok ülke aşırı sıcaklık, kuraklık ve bunun gibi pek çok ekstrem hava olayını yaşadı ve yaşamaya da devam edecek.
Bu bilgileri enseyi karartalım, kendimizi suçlu veya kötü hissedelim diye vermiyoruz. Bu konuda bilinçlenmek ve çevremizi de bilinçlendirmek oldukça önemli. O halde bireysel olarak yapabileceklerimize bakalım!
1) Konu hakkında yeni bilgiler edinmek ve öğrendiklerimizi başkaları ile paylaşmak
Şehrinizde veya okulunuzda hali hazırda yürütülen kampanyalara, kulüplere katılabilirsiniz. Eğer yoksa belki de başlatabilirsiniz. Bu konuda asıl büyük adımları atacak olanlar devletler ve şirketler. Biz de kampanyalar ve projeler ile farkındalık yaratıyor ve yetkililere sesimizi duyuruyoruz.
2) Kullandığımız ulaşım araçlarını gözden geçirmek
Eğer yapabiliyorsak gideceğimiz yerlere yürüyerek veya bisiklet ile gitmek hem sağlığımız hem de dünyamız için daha iyi bir tercih. Araba, gemi, uçak gibi ulaşım araçlarının büyük bir kısmı halen fosil yakıt kullanıyor. Fosil yakıtlar yandıklarında atmosfere yüksek miktarda karbondioksit karışıyor. Bu durum da sera etkisini hızlandırarak gezegenimizin çok daha hızlı bir şekilde ısınmasına sebebiyet veriyor.
(Sera etkisi, Dünya’nın yüzeyini ısıtan doğal bir süreçtir. Güneş ışınları Dünya atmosferine ulaştığında, bir kısmı uzaya geri yansır; geri kalanı sera gazları tarafından tutulur. Işınların bu gazlar tarafından tutulması sera etkisi olarak adlandırılır.)
3) Akıllı alışveriş yapmak ve geri dönüşüm
Daha az satın aldığımızda veya ürünlerimizi yeniden kullandığımızda, bunları üretmek ve taşımak için kullanılan enerjiyi azaltmış oluyoruz. Bu sebeple, belki de alışverişlerimizi gözden geçirebiliriz!
“Sadece benim bir şeyleri değiştirmem gerçekten fark yaratacak mı?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Sosyal bilimciler, bir kişi sürdürülebilirlik odaklı bir karar verdiğinde; diğer insanların da bu yönde hayatlarında değişimler yaptığını görmüşler.
Biliyorum, bu konular hakkında bilgi edinmek zaman zaman biraz bunaltıcı olabiliyor ama gözlerimizi kapatıp hiçbir şey olmuyormuş gibi de davranamayız. Hepimiz hayatımızda yaptığımız ufak değişiklikler ile büyük değişimler yaratabiliriz.
İlginizi çekebilir: VR, AR Ve MR Nedir? Farkları Nelerdir?
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.