Startup dünyasına adım atmak isteyenleri heyecanlandıracak yeni bir yazı ile karşınızdayız. Humanspire for Startups’ın yeni röportajında Mükellef Kurucusu Okan Şafak’a merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık
Okan Şafak’ın kariyer yolcuğuna ve Mükellef’in girişimcilik hikayesine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!
Bize biraz kendinizden ve eğitim hayatınızdan bahsedebilir misiniz?
Okan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra çalışma hayatına yazılımcı olarak Foriba’da başladım. Mezun olduğum alanla ilgili olarak yazılım, test ve destek ekiplerinde mühendis olarak görev aldım. Mühendisliğin yanı sıra pazarlama hep ilgi duyduğum bir alandı. Foriba’da çalıştığım 7 yıl boyunca mühendislik görevinin dışında pazarlama, iş geliştirme ve kanal satış müdürü görevlerinde bulundum. KOBİ segmentinin yönetimini yaptığım dönemde e-Fatura süreçleri ve uygulaması alanında bireylerin ihtiyaçlarının neler olduğunu tecrübe ettim. E-Faturaya geçiş projesi çok farklı bir deneyim kazandırdı ve iş hayatında bireylerin bir ihtiyacının farkına vardım. Bu farkındalıkla hayatım değişti, bu alandaki ihtiyaçlara çözüm bulma arayışına girdim. Yöneticilerimle projemi paylaştım. Onların da maddi manevi destekleriyle görevimden ayrıldım. Fikrimi hayata geçirmek için yola çıktım. Bu yolculuğumda şahıs şirketi kurmak isteyenlerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir platform olan Mükellef’i kurdum.
Mükellef hakkında bilgi verir misiniz? Ne tip ürün/hizmetler sunuyorsunuz, ne tip bir ihtiyacı karşılıyorsunuz?
Mükellef olarak girişimcinin iş fikrini hayata geçirme sürecinde ve sonrasında da en temel ve tüm ihtiyaçlarını karşılayabildiği bir platformuz. Bizi biz yapan en önemli detay bireysel girişimcinin ihtiyaçlarını doğru analiz ederek hızlı ve güvenilir bir biçimde karşılamak. Bu bağlamda mikro girişimlere ve şahıs şirketi kurmak isteyenlere şirket kurulumu hizmetimizin yanı sıra tüm finansal süreçlerini güvenli, kolay ve hızlı bir şekilde internet üzerinden platformumuz aracılığıyla yönetebilme ve takip edebilme imkanı sağlıyoruz. Kurduğumuz güçlü iş birlikleriyle girişimcinin hayatını kolaylaştırıyoruz.
Girişimciler Mükellef sayesinde gönül rahatlığıyla şirket kurulumunu gerçekleştirerek hayallerini hayata geçiriyorlar. Üstelik tüm bu hizmetleri oturdukları yerden online olarak hızlı ve güvenli bir şekilde alabiliyorlar. Kullanıcılarımız sisteme kayıt olduktan sonra şirket kuruluşunu takiben ihtiyaç duydukları ön muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv, e-SMM, e-İmza, sanal ofis, marka tescil, e-Ticaret altyapısı gibi hizmetleri de alabiliyor. Kullanıcılarımız çok kısa bir süre sonra e-Fatura kesebiliyor, giderlerini pratik bir şekilde sisteme girebiliyorlar. Ek bir ücret ödemeden e-imzaları kapılarına kadar ulaşırken, online ön muhasebe programına da sahip oluyorlar. Hizmetlerimiz sadece bunlarla sınırlı da değil. Sanal ofis, marka tescili, KOSGEB’in yeni işletme kuran girişimcilere sunduğu desteklerden yararlanmak için danışmanlık gibi konularda oldukça geniş bir hizmet yelpazesi sunuyoruz.
Öte yandan platformumuzu kullanan mali müşavirlerin de dijital dönüşümüne katkı sunuyor, dijitalleşmesini hızlandırıyoruz. Tüm bu hizmetlerimizi ve yeni yatırımlarımızı güçlü iş ortaklıklarıyla birlikte hayata geçiriyoruz. Mükellef olarak iş ortaklarımızla kurduğumuz ilişkilere önem veriyor ve birlikte katma değerli projelere imza atıyoruz. Banka, e-Fatura dönüşümü, muhasebe yazılımları, sanal POS, pazar yeri gibi farklı konularda uzmanlaşmış birbirinden değerli iş ortaklarımız bulunuyor. İş ortaklarımızla birlikte girişimcilerin hayatını kolaylaştıracak kampanyalar geliştiriyoruz.
Bu alanda bir diğer önemli farkımız, ABD, İngiltere, Estonya ve Almanya’da şirket kurmak isteyen girişimcilere hizmet sunuyoruz. Şirketini kurduktan sonra ticareti için gerekli olan tüm finansal süreçlerin yönetimi konusunda da hizmet veriyoruz.
Kendi işinizi yapmak istediğinize ne zaman ve nasıl karar verdiniz? Bu girişim henüz plan aşamasındayken sizi heyecanlandıran yönleri nelerdi?
Eski şirketimde yürüttüğüm projede gördüm ki şahıs şirketi kurmak isteyenlerin hem şirket kurulumu hem de e-Fatura’ya geçiş süreçleri oldukça sancılı. Mikro girişimler, şirketi kurma sürecinde ve şirketi kurduktan sonraki ihtiyaçlar ne, nereden ve nasıl karşılanır gibi pek çok soruyla yola çıkıyor. Tüm bu soruların cevaplandığı ve ihtiyaçların karşılandığı tek bir platformun olmaması beni heyecanlandırdı. Türkiye’de fikrimizi henüz hayata geçiren kimse yoktu. Kaldı ki global rakiplerimiz arasında da bu kadar kapsamlı hizmeti tek bir platformda sunan yoktu. Global rakiplerimiz genelde tek bir hizmet üzerine yoğunlaşmış durumdaydılar. Ya sadece şirket kuruyorlardı, program veriyorlardı veya muhasebe desteği sağlıyorlardı. Hatta sanal ofis, marka tescili gibi hizmetleri veren rakibimiz yoktu. Girişimcinin ana işine odaklanarak işini büyütmesine yardımcı olabilmek de bir başka motivasyonum oldu diyebilirim.
Girişimcinin hem temel hem de hayati ihtiyaçlarını karşıladığı önemli bir kolaylaştırıcı rol üstleniyoruz. Serüvenimiz devam ederken girişimcilerin ihtiyaçlarını iyi gözlemliyoruz. Kullanıcılarımızın beklentilerini birebir temaslarla yakından takip ediyoruz.
Nasıl bir sermayeyle yola çıktınız? Finansal açıdan sizi ilk destekleyenler kimlerdi? Girişiminizi büyütme sürecinde nasıl ilerlediniz?
Girişimimize kendi özsermayemizle başladık. İlk üç yılımızda kendi özsermayemiz ve artan gelirlerimizle işimizi büyüttük. Kurduğumuz güçlü iş birlikleriyle kullanıcı sayımızı artırdık. Başlangıçta bize inanan iş ortaklarımızın büyük desteğini aldık. Sunduğumuz hizmetler ve kampanyalarla mutlu olan kullanıcılarımızın referansları da bizler için çok önemli oldu. Yola çıktığımızda küçük bir ekiple başladık şimdi ise 50’den fazla kişiyle yola devam ediyoruz.
Kurulduğumuz günden bugüne kadar geçen yaklaşık 3 yıllık sürede 100’den fazla ülkede yaklaşık 15 bin şirketin kuruluşunu gerçekleştirdik. Yakın zamanda da yurt dışında faaliyetlerimizi Workhy markasıyla sürdürmeye başladık. Yurt dışı pazarlarda büyüme hedeflerimizi gerçekleştirmek için kısa bir süre önce 20 milyon dolar değerleme üzerinden 1 milyon dolar yatırım aldık. Hedeflerimiz doğrultusunda ilk adım olarak Workhy’i hayata geçirdik. Yurt içindeki girişimlere Türkiye, ABD, İngiltere ve Almanya’nın yanı sıra Estonya üzerinden Avrupa Birliği ülkelerinde Mükellef olarak hizmet vermeye devam ederken, Workhy olarak ise yurt dışındaki girişimcilerin ihtiyaçlarına A’dan Z’ye yanıt veriyoruz. Ayrıca hizmet verdiğimiz üyelere global iş fırsatlarını değerlendirme şansı sunuyoruz.
Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir? Size ilham olan isim veya isimler kimlerdir?
Mükellef olarak girişimcilerin fikirlerini hayata geçirerek işlerini büyütmelerine katkı sağlıyoruz. Biz de Mükellef’i geliştirip büyütürken üyelerimizin hikayelerinden ilham alıyoruz. Amacımız sadece Mükellef’i büyütmek değil, aynı zamanda tüm Mükellef üyeleriyle, çalışanlarıyla birlikte büyümek.
Kısaca aslında “ben” değil, “biz” dönemi yaşıyoruz. Müşterilerimizin mutluluğunu temel alırken asıl inşa etmeye çalıştığımız şey çalışan mutluluğu. Çalışma arkadaşlarımız memnun olduğu ve ekip içerisinde güçlü insan ilişkileri kurulduğu sürece başarı da beraberinde geliyor. Ekibin her bireyi Mükellef’i kendi girişimi olarak benimsedi ve sürekli geliştirmeye çaba sarf ediyor. Bu da hizmet kalitemize yansırken farklı fikirler ortaya koymamıza neden oluyor.
Bana ilham veren öncelikle girişimimi hayata geçirmem için destek olan çevrem oldu. Takip etmekte olduğum önemli girişimciler var. İş insanlarından siyasetçilere, sivil toplum önderlerinden sanatçılara kadar özellikle girişimci yönü ağır basan, dünyaya iz bırakmış kişiler hakkında bilgiler edinmeye, hikayelerini takip etmeye, haklarında yazılmış kitap ya da makaleleri okuyarak onların tecrübelerini dikkate almaya önem veriyorum.
Yaptığınız işin Türkiye ve dünyadaki pazar büyüklüğü ve gidişatını nasıl görüyorsunuz?
Daha gidilecek çok yolumuz ve ulaşacağımız çok girişimci var. Hem Türkiye hem de globalde pazar çok büyük. Sektörün büyüyeceğine eminiz. Daha fazla oyuncuyla birlikte online şirket kurulumunun konvansiyonel yöntemlerden daha hızlı, daha pratik, daha uygun olduğunu anlatmak gerekiyor. Alışılmışın dışında olan her işte başlangıçta çok zorlanıyorsunuz ama insanlar size inandıktan sonra ilerlemek daha rahat oluyor. Dijitale yatırım yapan, teknolojiye yönelen tüm girişimlerle birlikte büyümeye devam edeceğiz.
Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Coğrafi konumu, genç nüfusu ve teknoloji kullanımına meraklı dinamikleri ile Türkiye küresel ölçekte bireysel girişimcilik alanında önemli bir pay alma potansiyelinde olan bir ülke. Pandemi döneminin beraberinde getirdiği dijitalleşme hızı, değişen iş yapış şekilleri ve çalışma şartlarıyla bireysel girişimcilik ekosistemi büyümesini hız kazanarak sürdürüyor. KPMG Türkiye’nin son açıkladığı Türkiye’nin Girişim Ekosistemi Yatırımları raporuna göre 2022 yılı 2. çeyrek döneminde küresel çapta girişimlere yapılan yatırımlar yavaşlarken Türkiye’nin girişim ekosisteminde 82 işlemle bir çeyrekte tüm zamanların en yüksek işlem sayısı gerçekleşmiş. Küresel tohum yatırımlarında da bir yavaşlama içinde olsak da Türkiye’deki yatırımların sayısındaki artış, girişimcilik ekosisteminin büyümesini sürdürdüğünü ve yüksek potansiyelin olduğunu gösteriyor. Öte yandan bize her gün onlarca girişimci farklı platformlardan mesaj atıyor, destek istiyor, kiminin ürünü hazır kimi fikir aşamasında ama herkesin motivasyonu tam. O girişim başarısız olduğunda da yeni girişimcilik fikriyle tekrar kapımızı çalıyor. 120 farklı faaliyet alanından 15 bine yakın girişimci Mükellef ile şirketini kurdu ve hem Türkiye’de hem de global de operasyonlarını büyütüyor. Dolayısıyla son zamanlarda yaşanan ekonomik dalgalanmalara rağmen ekosistemin büyümesine inancımız tam.
Son olarak Youthall Blog takipçilerine kariyer planlama, girişimcilik ve iş dünyası hakkında tavsiyeleriniz nelerdir?
Bizler kariyer anlamında daima bireysel girişimciliğe yönelinmesini öneriyoruz. İlk aşamada herkesin girişim kurması beklenemez elbette ama bir alan belirleyip o olanda uzmanlaşarak, hizmetler, danışmanlıklar vermekle başlanabilir. Mükellef ekibinin yarısı bireysel girişimcilerden oluşuyor. Satış, iş geliştirme ve iş ortaklıkları, pazarlama, İK hizmetleri, içerik üretme gibi tüm konularda bu şekilde çalışıyoruz ve yakın gelecekte tüm şirketlerin bu modele geçeceğini ön görüyoruz.
Mükellef verilerinden örnekle, girişim hayatına bizimle başlayan kişilerin yüzde 80’inden fazlası 29 yaş altında. Hem KOSGEB hem de genç girişimci desteklerine başvurarak başlangıçtaki zor dönemden kolayca geçebiliyorlar. Bir fikir oluştuktan sonraki aşamalar hızlı gerçekleşiyor. Hızlı ilerlemek için belki ulusal başlanabilir ama döviz geliri elde etmek için tabii ki ana hedefin global pazarda büyümek olduğunu söylemeden geçmeyelim.
Özetle; gençlere ilk tavsiyem girişimci ruhlarını her zaman canlı tutmaları. Eğitim yıllarında “mezun olunca iş hayatına atılırım” düşüncesi üretimi körelten bir sürece girmelerine neden olabilir. Bu yüzden olabildiğince okurken çalışmalarını, farklı iş tecrübeleri ve departmanları deneyimlemelerini öneriyorum. Bir diğer önerim ise ilişki geliştirmeleri. İş hayatında kurulan her ilişki yeni bir düşünce ve girişimin adımı olabilir. Dolayısıyla bir girişimci ilişki ağını hep geliştirmelidir. İşini kurmuş girişimcilere özellikle bugünlerde daha da kritik hale gelen nakit akışlarını iyi takip etmelerini, günlük olarak kontrol etmelerini tavsiye ediyorum. Girişimci ruhlarını hayatlarının her alanında devam ettirmelerini, pes etmemelerini öneriyorum.
Okan Şafak’a bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire for Startups ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!