Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine Optimum Otomotiv’de başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir sohbet ile karşınızdayız. Optimum Otomotiv İnsan Kaynakları Direktörü Tuncay Barıkan’a merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.
Tuncay Barıkan’ın kariyerinden kesitlere ve verimli tavsiyelerine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!
Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?
İlk iş deneyimim muhasebe üzerineydi, ancak insan odaklı biri olduğumu fark ettiğimde satış alanında kendimi geliştirmek için üniversite hayatım öncesinde Capitol Boyner mağazasında satış bölümüne iş başvurusu yaptım ve işe alındım.
O dönem, Boyner’de İK Müdürü olan yöneticim, mağazanın açılış sürecinde benim yetkinliklerimin İK alanına uygun olduğunu söyledi ve bana İnsan Kaynakları’ndaki bir görev için teklifte bulundu. İK yolculuğuma 1994 yılında bu şekilde başlamış oldum. 😊
24 senedir farklı sektörlerde, Türkiye’nin köklü firmalarında görevlerde bulundum. Teknosa firmasının ilk kuruluş aşamasında İK ekibinde görev aldım. Teknosa’nın kuruluş aşamasının tamamlandığı dönemde, Fiba Holding ile tanıştım ve 15 yıl boyunca Fiba Holding’e bağlı olarak Gima TAŞ, Fiba Gayrimenkul A.Ş. ve Fiba Banka A.Ş.‘de çalıştım. Fiba Banka’nın yeniden yapılanma sürecinde İşe Alım ve Kariyer Planlama Yöneticisi olarak ilk ekip yönetimi deneyimim oldu.
Fiba Holding’den ayrıldıktan sonra yine ülkemizin en büyük Turizm firması olan Jolly Turizm’de grup İK Müdürü olarak 6 yıl boyunca çalışmalar gerçekleştirdim. Turizmin gerçekten farklı ve oldukça dinamik bir alan olduğunu söyleyebilirim. Bu süreçte, Türkiye’nin her bölgesinde ve birçok ilinde mülakatlar ve eğitim organizasyonları gerçekleştirdim.
Şu anda Otomotiv Satış Sonrası alanında teknolojik yatırımlar yapan ve bu alanda ülkemizin lider şirketi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Optimum Otomotiv Satış Sonrası Çözümleri A.Ş. firmasında İK Direktörü olarak görevimi sürdürüyorum. Aynı zamanda Optimum’a bağlı 4 şirketin de İK süreçlerini yönetmekteyim.
Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?
Her zaman öğrenen birey olarak iş hayatında kendim ve ekibim için benimsediğim değerlerim:
- İnsana, insanla, insan için destek olmak.
- Önce dinle, sonra harekete geç.
- Biz bir ekibiz ve birbirimizi destekleriz.
- Her konuda ve her zaman açık olmak.
- Çatışma değil uzlaşmayı ön planda tutmak.
- Öncü olmak, liderliği desteklemek.
Kariyerine insan kaynakları departmanı bünyesinde başlamak isteyen veya rotasını insan kaynaklarına çevirecek olan adaylara tavsiyeleriniz neler olur?
İnsan kaynakları alanında çalışmak isteyen genç adayların, üniversite dönemlerinde farklı alanlarda (satış, pazarlama, operasyon vb.), farklı işletmelerde staj yapmaları ve kendileri için en doğru alanı bu şekilde belirlemeleri önemlidir. İK departmanlarında staj yapmaları da bu anlamda önem taşımaktadır.
İnsan Kaynakları da birçok iş bölümü gibi sürekli olarak gelişmekte ve farklı alanları bünyesinde katarak her geçen gün değişime uğramaktadır. İK alanında kendine yer edinmek isteyen kişilerin öncelikle sürekli olarak kendini geliştirmeyi amaç edinmesi, henüz iş hayatında yeterince tecrübesinin olmaması nedeniyle özel yaşamında insanlarla iletişiminin iyi olması ve insanları dinlerken gerçekten onları duyabilmesi önemli unsurlardandır. Özellikle yeni nesil çalışanlar, insan kaynakları çalışanlarından kendilerinin yanında olduklarını hissettirmelerini bekliyorlar. Bu beklentiye karşılık verebilmeyi de diğer önemli faktör olarak görüyorum.
Bir insan kaynakları profesyoneli olmanın en zor yanı sizce nedir?
Bir İK profesyoneli olmanın en zor yanı, çalıştığın firma ve çalışanlar arasında doğru noktada olmayı başarabilmektir. Noktanız yönetime yaklaşıyorsa, çalışanlar gözünde yaptığınız hiçbir çalışmanın önemi olmayacaktır. Eğer bulunduğunuz nokta çalışanlara doğru kaymışsa, bu defa da yönetim tarafından başarısız olarak görülmeniz söz konusu olacaktır. Bundan dolayı işinizi yaparken bulunduğunuz ve seçeceğiniz nokta oldukça zorlayıcı olabilir.
Optimum Otomotiv’de genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
Optimum Otomotiv olarak iki farklı alanda hizmetlerimizi sürdürmekteyiz. Bunlardan bir tanesi, büyük araç kiralama firmalarının ve önde gelen sigorta firmalarının hasar yönetim süreçlerine operasyonel ve teknolojik olarak destek sağlamak, diğeri ise bu süreçleri yerine getirirken teknoloji ve yazılım alanındaki hizmetlerimizi en iyi seviyeye taşımak. Yazılım alanında çalışan Digilera Bilgi Teknolojileri A.Ş. isimli şirketimizle birlikte başarıyla uyguladığımız staj sürecimiz ve staj sürecimizi başarıyla tamamlayan yeni mezun kişileri bünyemize kattığımız “Aday Takip Programımız” var. Bu programımız henüz 1 yıldır uygulanmaya başlamasına rağmen, yazılım ekibimiz için bu program sayesinde birçok yeni mezun arkadaşlarımızı bünyemize katmayı başardığımızı belirtebilirim.
Ayrıca bu yıl içinde Optimum Otomotiv bünyesinde özellikle operasyon kadrolarımız için “Yetenek Geliştirme Akademisi”ni hayata geçirmeyi planlıyoruz.
İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?
Benim bir yönetici olarak ekibime katılacak kişilerden beklentimi daha ilk mülakatta aktardığım birkaç önemli konu var, şöyle ki;
- Bir ekip olmanın en önemli ilkesi, açık olmak ve bunu sürdürebilmek.
- Ekip içinde birbirinin hatasını bulmaya çalışma değil, birbirinin hatasını görüp bunu gidermek için çalışmak.
- İnsan Kaynakları birçok gizli bilginin tutulduğu ve öğrenildiği bir bölüm, bunun farkında olarak, yerine göre davranmak ve gerektiği kadar bilgi paylaşmayı bilmek.
Kariyerinizin başındaki kendinizle bugün bir araya gelme imkanınız olsaydı o günkü Tuncay Barıkan’a neler söylerdiniz?
Aslına bakarsanız, mesleki gelişimim bakımından pek fazla bir şey söyleyemem. İK alanında birçok süreçte, Türkiye’nin önde gelen firmalarında, çok değerli kişilerle çalıştım. Bu da bende iyi bir birikim yapma konusunda faydalı oldu. Tüm İK süreçlerinde çalışmanın getirdiği güven ve rahatlığın yöneticilik dönemimde fazlasıyla faydasını gördüm.
Ancak, ilk iş hayatına başlayan Tuncay’a, yabancı dil konusunda tavsiyelerim olacaktır. İlk iş hayatına başladığında bir yabancı dil yeterli olsa dahi, dünyadaki hızlı değişimler sonucunda, bir değil birkaç yabancı dili öğrenmesi ve hatta Türkiye dışına mutlaka çıkması gerektiğini önerirdim.
Global olarak pandemi sürecine nasıl hazırlandınız ve bu süreci nasıl yönettiniz?
Birçok firma gibi pandemi döneminden önce firmamızda, uzaktan çalışma konusunu ve yurt dışında bu konuda firmaların nasıl çalışmalar yaptığını konuşuyorduk. Ancak birçok firma gibi pandemi öncesi bu konuda net bir hazırlığımız olmamıştı.
Ne zaman ki ülkemizde ilk vakaların görülmeye başladı, birçok firma ve İK ekibi gibi biz de acilen uzaktan çalışma eylem planları hazırlamaya başladık.
Öncelikle;
- Kaç kişi uzaktan, kaç kişi ofisten çalışırsa işler aksamadan devam eder,
- Kişilerin uzaktan çalışma sürecinde iş performansı nasıl olur ve bunun en sağlıklı takibi nasıl olur,
- Kişiler uzaktan çalışırken nelere ihtiyacı olacak (en uygun ekipman, internet, ergonomi desteği, vb.)
- Tüm bunların bütçeye yansıması nasıl olacak, şeklinde birçok proje hazırladık.
Hazırladığımız bu çalışmaları yönetime en doğru şekilde anlatarak çalışanlarla paylaştık. Ufak tefek aksamalar olsa da süreci başarı ile devam ettirdik.
Bu süreçte çalışanlarınızı işe bağlı tutmak ve motive etmek adına neler yaptınız?
Pandemi döneminde birçok firma gibi biz de motivasyonu düşürmemek, artırmak adına çeşitli uygulamalar yaptık;
- Bu döneme özgü hibrit çalışma modeli,
- Çeşitli sağlık destek, evden çalışanlara özel spor destek ve bedensel koruma programları,
- Pandemi dönemine özgü artırılmış “prim/bonus” uygulamaları vs.
Bu uygulamaların yanında çalışma arkadaşlarımıza bir bütün olduğumuzu unutturmamak adına sık sık iş toplantıları haricinde online toplantılar organize ettik ki kişiler kendilerine sadece iş amaçlı bakılmadığını hissetsinler.
İK ekibi olarak “açık ekran” politikamızı hayata geçirdik, isteyen her arkadaşımız istediği anda bize ulaşabilsin diye.
Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?
Öncelikle okul bitmeden 2. sınıftan itibaren yapabildikleri kadar, farklı bölümlerde staj programına dahil olmalarını, ardından bu staj programlarında edindikleri gözlemlerinden yola çıkarak kendileri için en doğru bölüme ve mesleğe karar vermelerini tavsiye ederim. Bu aşamanın mesleklerine başlamada en zor ve en önemli kısmı olduğunu düşünüyorum.
Çalışacakları alanın seçiminde gösterecekleri başarı ve verecekleri doğru karar, genç arkadaşlarımızın iş hayatlarını olumlu yönde etkileyecektir. Olumlu bir iş hayatı yakalamakla paralel olarak dengeli bir özel yaşamı da yakalayacaklarını düşünüyorum.
Dijital demişken sizce yeni dönemde çalışanlardan beklenecek yetkinlikler neler olacak?
İçinde bulunduğumuz ve bir sonraki aşamada karşımıza çıkacak dönem, beğensek de beğenmesek de dijital bir dönem. Bu dönemin Türk insanı için çok zor bir dönem olduğunu düşünüyorum. Biz yapı olarak dokunmasını, temas etmesini ve karşımızda muhatap görmesini seven bir toplumuz. Pandemi sürecinin başından itibaren online mülakatlarda bile geçen süreyi göz önüne aldığımızda hala zorlandığımız yadsınamaz bir durum.
Online çağda en önemli yetkinliklerin;
- Teknolojiye uyumluluk,
- Dijital düşünebilmek,
- Dijital zeka ile duygusal zekayı birleştirmek, olacağını düşünüyorum.
Son olarak, sizin için faydalı olan ve genç yetenekler için de çok faydalı olacağını düşündüğünüz kitap, dizi, film, podcast vb. öneriniz var mı?
Bu sorunuza aşağıdaki cevapları vermenin daha doğru olacağını düşünüyorum;
İş hayatından ve stresinden uzaklaştıracak, kendi iç dünyalarına katkı sağlayacak veya yüzlerinde tebessüm bırakacak tüm kitap ve filmler.
- Kitap: Bu mottodan yola çıkarak beni rahatlatan kitaplara örnek, Türk ve Dünya Mitolojisini inceleyen kitaplardır.
- Film: Esaretin Bedeli, Bir Avuç Dolar İçin, Yüzüklerin Efendisi serisi ve Bağam ve Oğlum.
- Dizi: Game of Thrones
Tuncay Barıkan’a bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!