Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine Turkon Line’da başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir sohbet ile karşınızdayız. Turkon Line İnsan Kaynakları ve Yönetim Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Kenan Cavnar’a merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.
Kenan Cavnar’ın kariyerinden kesitlere ve verimli tavsiyelerine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!
Okuyucularımız için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?
Kariyer hayatımı 1997-2008 yılları ile, insan kaynakları alanına geçiş yılım olan 2008 yılı ve sonrası olmak üzere ikiye ayırıyorum. Bu yıla kadar insan kaynakları yönetim danışmanlığı ve bilgi teknolojileri konusunda faaliyet gösteren firmalarda orta kademe yönetici olarak farklı görevlerde bulundum. İnsan kaynakları alanına geçişim ise 2008 yılında Kibar Holding’e geçişimle birlikte başladı. O dönemde Holding ve grup şirketlerinin yeniden yapılandırılması amacıyla yeni bir ekip kurulmuştu. Danışmanlık kökenli olduğum için ben de o ekibe katılarak grup şirketlerinin değişim, organizasyonel gelişim ve insan kaynaklarının yeniden yapılandırılması çalışmalarında görev aldım. Bazı grup şirketlerinin İcra Kurulu’nda yer alarak şirketlerin büyüme stratejilerine yönelik aktif çalışmalarda bulundum. 2014 yılında Kibar Holding şirketi olan Assan Panel’e İnsan Kaynakları Müdürü olarak atandım. Türkiye ve Ürdün’de bulunan toplam 4 tesisten sorumlu olarak kariyer hayatıma devam ettim. 2016 yılında Turkon Holding’te İnsan Kaynakları Direktörü olarak görev yapmaya başladım. 2022 yılı itibariyle de grup iştiraklerinden Turkon Line’da İnsan Kaynakları ve Yönetim Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı olarak görevimi sürdürüyorum.
Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?
Güven ve Tutarlılık. Güvenin takım çalışması ve birlikte hareket etme konusunda olmazsa olmaz bir değer olduğuna inanıyorum. Aynı yöne bakmadığınızda, hedefleriniz ilham vermiyorsa ve sağlıklı bir iletişim yoksa güveni inşa etmek çok zor. Davranışlardaki tutarlılık ise güvenin sağlam temellere oturmasını sağlayan bir çimento gibi. Bu ikisinin olmadığı yerlerde takım çalışmasından söz etmek mümkün olmuyor.
Kariyerine insan kaynakları departmanı bünyesinde başlamak isteyen veya rotasını insan kaynaklarına çevirecek olan adaylara tavsiyeleriniz neler olur?
İnsan kaynakları fonksiyonunu alternatif bir meslek olarak düşünmemeleri. Çünkü kariyer başlangıcının kolay olduğu düşüncesi nedeniyle cezbedici olan bu fonksiyon; zamanla insan, şirket, rekabet, kültür, değişim, veri analitiği gibi konular devreye girdiğinde giderek zorlayıcı bir hale geliyor. Sadece iyi iletişim becerisine sahip olmak bu fonksiyon için yeterli değil. Çalıştığınız kurumun işini iyi bilmek, sektörü ve çalışanların psikolojilerini anlamak için sağlam bir araştırma ve gözlem yeteneğine de sahip olmak gerekiyor. İnsan kaynakları fonksiyonuna adım atmadan önce mümkünse çalışanların beklentilerini doğru anlayabilmek için müşteriyle iletişim kurabilecek satış, pazarlama, kurumsal iletişim gibi alanlarda çalışmak ve müşteri ihtiyaçlarını anlama, çözüm bulma noktasında deneyim kazanmak gerekiyor.
Bir insan kaynakları profesyoneli olmanın en zor yanı sizce nedir?
Sanayi devrimi, bilgi toplumu, pandemi çağı derken insanların yaşamlarını etkileyen gelişmeleri artık daha sık frekanslarla deneyimler hale gelmeye başladık. Bir de sınırlı kaynaklarla sınırsız insan ihtiyaçlarını yönetme gerçeği de hep önümüzde duruyor. Bu yüzden çevremizdeki gelişmeleri takip etmek, organizasyonu zamanında ve doğru yönlendirmek insan kaynakları profesyonellerinin en önemli sorumlulukları arasında. Pandemi döneminde gördük ki, hiç ofise gelmek istemeyen çalışanlarımız olduğu kadar evde çalışmaktan sıkıldığı için gönüllü olarak ofiste gelenler de var. Artık yaşananlar toplumlardan öte bireyleri daha çok etkiliyor ve bu etkiler kişiden kişiye değişebiliyor. Bu yüzden insana dokunmak anlayışı artık çalışanların oluşturduğu ekosistemleri değil, çalışanlarımızın her birine tek tek dokunmak gerektiği gerçeğini öne çıkarıyor.
Turkon Line’da genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?
3. sınıftan 4. sınıfa geçen veya yüksek lisans programına devam eden genç yeteneklere yönelik “Future Team” uzun dönem staj programımız var. Bu programa katılma hakkı kazanan arkadaşlarımız yaz dönemi boyunca her gün, okul döneminde ise haftada en az 2 gün olacak şekilde gerçek iş deneyimini yaşadıkları bir sürece dahil oluyorlar. Program boyunca kendilerine belli konularda eğitimler veriyoruz. Yine oryantasyon programı kapsamında liman, gemi ve tersane gezileri düzenliyoruz. İkinci dönemle birlikte bireysel ya da ekip halinde proje seçimi yaparak yıl sonunda üst yönetime sunumlarını yapıyorlar. Stajları sonunda mezuniyetlerini takiben arkadaşlarımızı şirketimizin ihtiyaçları doğrultusunda kadromuza alıyoruz. Şirketimizde giriş pozisyonlarını genellikle bu programdan gelen genç yeteneklerle kapatıyoruz.
İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple çalışmanın da son derece önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın hangi özelliklere sahip olmasını istiyorsunuz?
Bir yöneticinin gücü ekibinin gücü kadardır. Bu yüzden mükemmel ve başarılı işlerin iyi bir ekiple yapılabileceğine inanıyorum. Başarıya inanan, hedeflere hizalanan ve sonuç odaklı bir ekiple her şeyi yapabilirsiniz. Ekibimle çalışırken en iyi fikrin hayata geçmesine gayret ediyorum. Fikirlerin kalitesi ve uygulanabilirliği her zaman yönetici egosundan önce gelmeli. Bu yüzden ekibimi verilen işleri olduğu gibi yapmalarını değil, daha verimli ve farklı yapabilmeleri konusunda yönlendirmeye çalışıyorum. Bisiklet sporuyla yakından ilgileniyor olmamdan ve amatör bisiklet yarışlarına katılmaktan dolayı liderliğe biraz da bu sporun bana kazandırdığı “Peloton Liderliği” anlayışıyla bakıyorum. Bu liderlik anlayışında liderler ve ekip üyeleri başarıyı desteklemek için fedakarlık göstermekten çekinmezler. Kendi işlerini yaparken aynı zamanda bölümdeki arkadaşlarına da odaklanarak olası sorunları ortak akılla ve birlikte çözmeye istekli olurlar. Bu yüzden çalışanlarımdan diğerlerini desteklemelerini ve oyundan ne olursa olsun kopmamalarını beklerim.
Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?
Dünya çok hızlı değişiyor. Geçtiğimiz 20-30 yıla damga vuran globallaşme akımı, pandemi ve yaşanan savaş koşulları nedeniyle bölgeselleşmeye doğru evrilmeye başladı. Bunun kısa, orta ve uzun vadede önemli sonuçları mutlaka olacak. Özellikle chip teknolojisi başta olmak üzere sadece belli coğrafyalarda ya da belli ülkelerde üretilen benzer yüksek teknolojik ürünlerin bize yakın bölgelerde üretilmeye başlayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu yüzden genç yeteneklere ilk tavsiyem teknolojiyi yakından takip etmeleri. İş hayatına atılmadan önce kendi kariyer ekosistem analizlerini yapmalarını öneriyorum. Genellikle genç yetenekler mezun olmadan önce şirket isimlerine odaklanan bir kariyer planı yapıyorlar ancak günümüzde, şirketlerin adları ve marka değerleri kadar hizmet verdikleri sektörlere de bakmaları gerekiyor.
İş hayatına atıldıklarında ise çok iyi gözlemci olmalarını tavsiye ederim. Meraklı olmaları, araştırmayı sevmeleri önemli. Şirket içindeki projelere mutlaka katılmalarını ve projedeki problemlerin çözümünde istekli olmalarını, proaktif davranmalarını öneririm. Şirket için çok önemli birkaç projede başarıyla görev yapmak, o şirkette 2-3 yıl çalışmaktan daha hızlı bir şekilde kariyer basamaklarında yükselmenin önünü açan kriterlerden biridir.
Son olarak, sizin için ilham kaynağı olan ve genç yetenekler için de faydalı olacağını düşündüğünüz kitap, dizi, film, podcast vb. öneriniz var mı?
Yukarıda bisiklet sporuyla yakından ilgilendiğimden bahsetmiştim. Bisiklet sporunun kariyere etkileri üzerine kaleme aldığım “İki Teker Bir Kariyer” isimli bir kitabım var. Bisikletle ilgili bir kitap değil, insanların özellikle de kariyer hayatına yeni başlayacak arkadaşlarımızın kariyerleriyle ilgili kritik soruları yanıtlamak için bisiklet sürme deyimlerinden yararlanıyor. Kitap aynı zamanda aşağıdaki soruların ve daha nice benzer soruların yanıtları konusunda rehberlik etmeye çalışıyor.
- Mezun olduktan sonra istediğiniz işi nasıl bulabilirsiniz?
- İş hayatında başarılı olmak için hangi özelliklere sahip olmalısınız? Hangi unsurları bir araya getirerek kariyerinizdeki gizemi keşfedebilirsiniz?
- Kariyer planımı etkileyecek hangi teknolojik gelişmeler olacak?
- Hangi yetenekler ve hangi konulardaki uzmanlıklar ön plana çıkacak?
- Yeni terfi aldığınızda, yeni yönetici olduğunuzda, zorlu bir projeye atandığınızda veya farklı bir şirkette işe başladığınızda hangi sorunlar sizi bekliyor?
Kenan Cavnar’a bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!