Hibrit çalışma düzeninin aidiyete etkisi son zamanlarda gündemimize oturdu. Hibrit çalışma düzeninin etkisine dair paylaşımlarımız yazının devamında!
Başlıca sağlığımız olmakla beraber bu durumdan iş hayatımız da fazlasıyla etkilendi. Evlere kapandığımız bu dönemde işlerin kaldığı yerden devam edebilmesi ve aksamaması için çevrimiçi çalışmalara devam edildi fakat virüsün azaldığı ve aşıların yapılıp yüz yüze çalışmalara geri dönüldüğü dönem birçok şirket ve çalışanları, çevrimiçi çalışma yönteminin daha verimli olduğu kanısındaydı. Bunun üzerine ise hibrit çalışma metodu ortaya çıktı.
Hibrit Çalışma Metodu Nedir?
Hibrit çalışma metodu, çalışanların ofiste ve ofis dışı olarak çalışma faaliyetine denir. Hibrit çalışma metodunda, çalışanların ofis veya ofis dışı çalışma yöntemini uygulamasına bağlı keskin bir oranlama planı yoktur. Hibrit çalışma metodunun anahtar kelimesi ise esnekliktir. Hibrit çalışma hakkında daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız buradaki yazımız ilginizi çekebilir!
Hibrit çalışa metodunda, esnek tabanlı iki yöntemden bahsedebiliriz:
- Bazı çalışanların ve ekiplerin aynı ofiste çoğunlukla bire bir çalıştığı, aynı şirketteki diğer çalışanların ve ekiplerin ise, büyük ölçüde veya tamamen uzak olduğu yöntem.
- Çalışanların çoğunun bazı günler merkez ofiste, bazı günler evden veya başka bir uzak konumdan çalıştığı yöntem.
Hibrit çalışma modellerini ise 3 farklı kategoride inceleyebiliriz:
-
Uzaktan Çalışma Öncelikli Model (Remote-First)
Bu hibrit çalışma modelinde çalışanların tamamı veya büyük çoğunluğu, ofis dışı çalışmayı tercih etmektedir. Düzenlemeler şirkete veya personele bağlı olarak değişmektedir.
-
Esnek Model (Office-Occasional)
Bu modelde ise çalışanlar, ofis dışı çalışmanın haricinde iş yerlerindeki ofise haftada 1-2 kere giderek çalışmaktadır.
-
Ofis Merkezli Model (Office-First)
Son modelimizde ise isminden anlaşılacağı üzere çalışanlar işlerini ofis üzerinden gerçekleştirmektedir. Fakat aynı zamanda uzaktan çalışma fırsatına da sahiptirler.
Peki hibrit çalışma düzeninin aidiyetine etkisi nelerdir? Bu açıklamaya geçmeden önce aidiyet duygusunun ne olduğunu kısaca bir şekilde açıklamak gerekir.
Aidiyet duygusu, kişinin birine, bir şeye veya bir yere bağlı kalma durumudur. Kişinin kendisini bulunduğu kişiyle veya bulunduğu yerde güvende hissetmesidir.
Hibrit çalışma düzeninde ise, yukarıda da bahsettiğimiz üzere çalışanların bazıları ofiste çalışırken, bazıları da ofis dışı çalışırken kendilerini motive hissederler ve işlerini daha özverili bir şekilde tamamlarlar. Ofiste çalışanlar için aidiyet, iş arkadaşları, patron ve maaş üzerinden şekillenir. Çalışmak için ofis ortamında kendilerini daha rahat hissederler. Etrafında onlarla anlaşıp iyi geçinebildiği iş arkadaşlarının olması, kendisine saygı duyduğu ve onun tarafından saygı duyulduğu bir patrona sahip olunması ve uğraşları sonucunda hak ettiğini düşündüğü maaşı alması, çalışan tarafından ofise gelip çalışmak için bir motive kaynağıdır. Ofis dışı çalışanlar için ise aidiyet, tamamıyla kişinin kendisini güvende ve rahatta hissettiği alanlar üzerinde gerçekleşir. Bu alanların başında gelen yer ise genellikle kişinin evidir. Çalışan kişinin işini kendini evinde, safe-place denilen kendini en güvende hissettiği alanda gerçekleştirir. Bu durumda çalışan yalnız başına olduğu için ve halihazırda evim dediği yerde çalıştığı için çok daha fazla motive olur ve işini daha iyi yapar.
İş ortamlarında aidiyet duygusunun kazandırılması ve sürdürülmesi için İK liderlerinin üzerinde yoğunlaşması gereken dört madde vardır:
- İlişkilerin gelişimini desteklemek
- Çalışanlarınızın değerli hissetmesini sağlamak
- Büyüme ve gelişmeye odaklanmak
- Psikolojik güvenlik kültürünü teşvik etmek
Çalışma hayatı ve kariyere dair güncel haberleri ve önerilerimizi kaçırmamak için Youthall’u takip etmeye devam edin!