Ben Serbest Eğitmen & ICF Profesyonel Koç Kutlu Yıldızhan. Profesyonel hayatım boyunca hep insana dokunan, onun bilgisine, onun emeğine, onun yeteneğine dayalı işler yaptım.
Pazarlama gurusu ve yazar Simon Sinek’in “Altın Çember” olarak adlandırdığı bir gelişim kuralı var. “Neden bazı girişimler daha başarılı olur? Neden bazı kişiler fark yaratır?” sorularına Simon şu sorularla cevap veriyor:
“Ne / Neden / Nasıl”
En dışta “ne?” sorusu var. Ne sorusu birçok kurum ve kişi için cevaplaması en kolay soru. Herkes az çok “ne” yaptığını biliyor…
Daha sonra “nasıl?” sorusu geliyor. Ne yaptığınız belli, nasıl yaptığınızı da bilirseniz amacınıza bir adım daha yaklaşıyorsunuz. Firmalar için ürettikleri bir ürünün “faydası” gibi düşünülebilir. “Nasıl/hangi yöntemlerle fayda sağlıyorsunuz?”…
Ancak esas fark yaratan ve sizi diğerlerinden ayıran üstün tarafınız ise “neden” sorusuna vereceğiniz cevapta gizli! “Neden o işi yapıyorsunuz?” “Neden o girişimi/şirketi kurdunuz?” “Var olma sebebiniz nedir?” Tahmin edeceğiniz gibi “para kazanmak” yeterli bir cevap değil. O bir sonuç. Hayattaki var olma sebebinizi bilirseniz insanları da amacınızın peşinden sürüklemeye başlıyorsunuz. Zor ama imkânsız değil. Sadece üzerinde çalışmak ve harekete geçmek gerekiyor.
Koçluk da, insanların hayatlarında, kariyerlerinde veya çalıştıkları organizasyonlarda olağanüstü sonuçlar üretmesi için kendi nedenlerini bulmasına yardımcı olan profesyonel bir iletişim türüdür. Koçlar, danışanlarının bulundukları yer ile olmak istedikleri yer arasındaki boşluğu doldurmalarına yardımcı olur, istedikleri yaşamı tasarlamaları için kendi yetenek ve kaynaklarını ortaya çıkarırlar. Danışanlarını harekete geçirir ve ilerleyen aşamaları hızlandırarak, hedeflerine daha fazla odaklanmalarını ve farkındalık kazanmalarını sağlarlar. Kişisel koçluk almanın faydalarında ise:
- Bireysel performans ve hedeflerde iyileşme,
- Kişisel öğrenme ve gelişim için netlik kazanma,
- İşle ilgili konulara çözüm bulma becerisinde artış,
- Daha fazla aidiyet hissi ve sorumluluk,
- Kendini fark etmek,
- Belirli becerilerin veya davranışların iyileştirilmesi
- Rol ve hedeflerde netleşme
- Davranış / performans zorluklarını düzeltme fırsatından bahsedebiliriz.
Değişim yolculuğunda görüşmek üzere…