Kripto para ve blockchain dediğimiz zaman öncelikle bu iki kavramı iyice anlamak gerekiyor çünkü kripto paranın ana mantığında “Blockchain Teknolojisi” yatmakta. “Blockchain nedir?” diye düşünmeye başladığımızda basit bir örnekle açıklayacak olursak bankada yaptığımız işlemler karşılığında bankanın bizden işlem ücreti kesmesini örnek gösterebiliriz. Burada banka işlem ücretini veriyi doğrulama karşılığında kesmekte. Blockchain denince bu örnekte olduğu gibi aklımıza aslında veriyi doğrulama gelmelidir.
Eğer arada bir doğrulama olmasaydı ileride yaşanabilecek herhangi bir sorunda tespit ve tazmin konusunda istenilen adımları atmak çok zor veya imkansız olabilirdi. Bu örnekten yola çıktığımızda hayatımızda her konuda bir doğrulamaya ihtiyaç duyduğumuzu anlayabiliyoruz. Peki, aklımıza bizi doğrulayanların doğruluğunu kim kontrol edecek sorusu gelebilir bu seferde. İşte bu noktada hayatımıza blockchain girmekte.
Kripto para ve Blockchain güvenli mi?
Blockchain sisteminin bu noktada bizlere sunduğu en büyük kolaylık ise; tüm doğrulama gerektiren işlemlerde yaşanabilecek insan gücü, insanlardan kaynaklı görevi kötüye kullanma, yolsuzluk, herhangi bir adli durumda doğabilecek geçmişe dönük araştırmaların kolaylıkla yapılabilmesi tarzında durumlarda akıllı kontrol sistemlerince internet ortamında bu verilerin tutulması ve bu verileri bilgisayar ortamında yapılacak kodlamalarla test edilmesini sağlamaktır. Bilgisayar ortamında yüksek güvenlikli ve daha az insan iş gücüyle yapılmasının karşılığında da bu bilgisayarlara bir ödeme yapılması gerekiyor ki karşılığında elektrik, bilgisayar iç gereçlerinin ödemesi yapılsın. İşte bu ödemeye de “dijital para” deniyor.
Blockchain mantığını bu örneklerle ve açıklamalarla anladıktan sonra neden gerekli biraz da bunu konuşalım. İnsan gücüyle yapılan her türlü doğrulama işleminden (noter,banka vb) çok daha hızlı. Çağımız, hız çağı! Manuel işlemlerden daha ucuza mal oluyor. Malumunuz devir az para çok işlem yapabilmekten geçiyor. Yüksek hacimli ve kritik önem arz eden konularda yolsuzluk, tutarsızlık, ve güvenilirlik olarak blockchain metodolojisi daha da önem kazanıyor.
Kripto paranın “Blockchain ile ne alakası var?”
Blockchain metodolojisini açıkladık ama konu burada bitmiyor tabii. Gelelim kripto paraya. Aklımıza ilk gelen ve 2021’e damgasını vurmaya başlayan kripto paraların alt yapısına baktığımızda Bitcoin, Ethereum, Binance Coin, Holo, Dent, Tron ve daha nicelerinin en temelinde Blockchain mantığı yatmakta. Yani kripto parayı anlamak için önce Blockchain metodolojisini anlamak gerekli. Kripto paraları sadece Blockchain metoduna sahip diyerek özetlersek işimizi yarım bırakmış oluruz. Kripto paraların yararından da bahsetmek gerekli çünkü Blockchain nasıl gelecekse kripto paranın da geleceğimizin merkezinde yer alacağını iyice anlamak lazım.
Dünyadaki merkez bankalarının bastığı gibi karşılığı olmayan herhangi bir değere sahip olmayan bir yapısı yok! Bu cümleyi biraz daha açacak olursak, günümüz para basım ve dağıtım sistemlerinin herhangi bir geçerliliği kalmadığını sadece ödeme aracı olarak kullanılan basit kağıt parçalarından ibaret olduğunu fark etmek hiç zor değil günümüzde. Bu yüzden belirli bir blok (block) ve bu blokları arz karşılığında veya bir sistem sonucunda zincir (chain) gibi devam ettirecek bir yapıya ihtiyacımız var. Bu ihtiyacımızı da karşılayacak olan yapılar ise kripto paralar olduğunu anlamamız gerekli!
Bu yararları sayarken ve geleceğin kripto paradan geçtiğini söylerken eksik ve tehlikeli yanlarından da bahsetmek gerekli. Dolandırıcılık ve suistimale açık yapılar olması gibi önemli dezavantajları mevcut. Toparlamak gerekirse Blockchain ve kripto para uzak değil yakın gelecekte hayatımızın içerisinde yer alacak. Hayatımızda yer alırken önemli olan devlet otoritelerinin ve merkez bankalarının bu sisteme nasıl entegre olacağı ve nasıl aksiyon alacağı. Bu sayede hem bu sistemleri kullanarak bu büyük kolaylıkları bize sunuyormuş gibi gözüken suistimallerin önüne geçilmiş olunur ve bir yandan da yakın geleceğe ait olan bu iki sistemin kolaylıklarını hayatımızın merkezine daha kolay bir şekilde almış oluruz.
İlginizi çekebilir: Pazarlamada Yeni Bir Yaklaşım: Nöropazarlama