Muhtemelen daha önce onlarca kez duyduğunuz Hackathon kelimesinin ne anlama geldiğini ve bu terimleri deneyimlemeyi hiç düşündünüz mü? Eğer teknoloji sektöründe bir kariyer yolculuğunuz yoksa ya da bu yolculuğun henüz başındaysanız Hackathon’un tam anlamıyla ne anlama geldiğini duymamış olabilirsiniz. Gelin, şimdi bu kavramın ne anlama geldiğinden ve neden bir Hackathon’un parçası olmanız gerektiğinden söz edelim.
Hackathon Nedir?
Hackathon, genellikle teknoloji bazlı bir şirket veya organizasyon tarafından düzenlenen ve programcıların bir proje üzerinde en iyi işbirliğini ortaya koymaya çalıştığı bir etkinlik olarak tanımlanır. Ekiple ortalama 24-48 saat süreli kısa bir süre içerisinde bir araya gelir ve verilen süre içerisinde hızlı bir takım çalışması ortaya koyarak verilen görevleri kimi zaman uykusuz kalmak pahasına diğer takımlardan daha iyi koşullarda yerine getirmek için çaba sarf eder.
Katılımcılar genelde Hackathon akışının başında süreçle ilgili bilgilendirildikleri kısa bir eğitim sürecinden geçer. Her katılımcının tüm detaylara aynı oranda hakim olması ve ekipler içerisinde eşit ve maksimum çaba ortaya koyması sonuçta hedeflenen başarının gelmesi için oldukça önemlidir. Genelde Hackathon’larda bir web sitesi ya da mobil uygulamanın prototiplerinin oluşturulması istenir.
Günümüzde verilebilecek en iyi “hack” örneklerinden biri belki de 2010’da düzenlenen bir Hackathon sonucunda ortaya çıkan ve Skype’ın 50 milyon dolardan fazla ücret ödeyerek satın aldığı “GroupMe” mesajlaşma uygulamasıdır.
Hackathon’lar; öğrenciler, kariyerinin henüz başındaki yazılımcılar ve hatta deneyimli profesyoneller için bile oldukça zevkli bir süreç. Son dönemde oldukça fazla sayıda düzenlenmesinden kaynaklanan popülerliğindeki artış sayesinde yazılım ve programlama sektöründeki katılımcılar farklı deneyimlerden faydalanma ve kendilerini sürekli olarak faydalı bir rekabet ortamında gelişme imkanı buluyor.
Rekabetin yanı sıra yazılan kodlarla meydana gelen programların yarıştığı birçok Hackathon; vaka çalışmaları, konuk konuşmacılar, danışmanlar ve eğitmenlerle katılımcıları buluşturuyor. Ekipler tarafından hackathon ortamında geliştirilen kodlar, yine başta belirlenen ve deneyimli isimler tarafından oluşturulan bir jüri tarafından oylanıyor.
Hackathon Katılımcılarını Neler Bekliyor?
Uzmanlar, Hackathon’u “Bilgisayar programcıları ve yazılım tasarımcıları iş birliği içerisinde bulunuyor ve teknolojiyi kullanarak mevcut bir soruna çözüm üretiyor” diye açıklıyor. Katılımcılar verilen görevi en iyi şekilde tamamlayarak hedefe ulaşmak için farklı kaynaklardan pek çok kodu bir araya getiriyor. Üstelik bunu yaparken tıpkı kendileri gibi benzer düşünen kişilerle çalışarak benzer gruplarla rekabet ediyor.
Günün sonunda Hackathon’un amacına hizmet eden faydalı ürünler gruplar tarafından jüriye sunuluyor ve her bir ekip jüri tarafından verilen geri bildirimlerden faydalanma imkanına sahip oluyor. Buna ek olarak kazanan ekip sponsorlar ve şirketler tarafından karşılanan büyük ödülün sahibi oluyor. Bazı Hackathon’larda mentor desteği sağlanıyor ve sürecin başında kısa eğitim süreçleriyle organizasyonun verimi maksimum seviyeye çıkarılıyor.
Neden Hackathon’a Katılmalısın?
- Teknoloji alanında ilerlemek isteyen herkes için eşsiz bir öğrenme deneyimi sunar.
- Aynı alana ilgi duyan ve bu alanda yetkinlik sahibi olan diğer katılımcılar, şirket ve jüri ile network sağlama imkanı bulunur.
- Düzenleyen şirketinin sık sık Hackathon’lardan yeni çalışanlar aldığını göz önünde bulundurulduğunda katılımcılar için doğrudan kariyer fırsatları doğar.
- Teknoloji alanında sınırlı deneyime sahip olanlar için bir Hackathon’a katılmak ya da kazanmak CV’de harika bir unsur olarak yer alır. Katılımcılar yarışmayı kazanmasalar bile bir katılımcının bu kadar kısa sürede kazandığı bilgi miktarı oldukça hatrı sayılırdır.
- Belki de bir Hackathon’a katılmanın en somut avantajı da nakit para ve diğer ödüller kazanma fırsatıdır. Kazanamayan ekipler için hazırlanan çeşitli Hackathon paketleri (tişörtler, kupalar, çantalar ve hatta teknolojik aletler vb.) katılımcılara hediye olarak sunulur.
Hackathon’a katılmak için hangi niteliklere ihtiyacınız var?
Bu sorunun cevabı her gelişim ve deneyim seviyesindeki aday için değişebilmektedir. Burada tercih edeceğiniz Hackathon tarzını ve seviyesini başvurularınızı gerçekleştirirken tamamen siz belirliyorsunuz. Eğer programlamaya hevesli ve bu alanda kariyer yolculuğunun başında olan biriyseniz giriş niteliğindeki Hackathon’ları tercih edebilirsiniz. Her deneyim seviyesine hitap edeni etkinlikler içerisinde size hitap edenini mutlaka bulacaksınız!
Siz de hemen ilginizi çeken şirketlerin veya organizasyonların düzenlediği Hackathon’ları araştırmaya başlayarak başvurularınızı gerçekleştirebilir, bu deneyimi elde etmek için yerinizi alabilirsiniz!
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.