Günümüz “startup”larının zorlanmasının 6 temel nedenini merak ediyor musunuz? Bu yazımızda yeni iş kurmak isteyenlere yardımcı olabilecek nedenler üzerinde durmak istedik.
Mücadele etmek her “startup”ın yaşadığı bir süreçtir. Bu nedenle yeni kurduğunuz işin adını piyasada yerleştirmek oldukça zordur fakat mücadele bize krizle nasıl başa çıkacağımızı da öğretir.
Başarı, çok çalışmayı ve ekibinize olduğu kadar kendinize de inanmayı gerektirir. Aşağıda, bir “startup”ın erken dönemde karşılaşabileceği 6 zorluğu sizin için derledik. Startup camiasında yeniyseniz, aklınızda bir fikir varsa ve uygulamak istiyorsanız “Bir Fikrim Var – Startup“ yazımız işinize yarayabilir.
1. Zaman Yönetimi Eksikliği
Her bireyin işi kurarken karşılaştığı ilk mücadele zaman yönetimi eksiliğidir. Zaman yönetimi önemlidir çünkü şirketinize doğru adımın ne zaman atılması gerektiğine karar verdirir.
Zaman, pazarlama oyununda büyük bir oyuncudur, eğer zamanı yönetemezseniz, bu size hoş olmayan kayıplar getirebilir. Zaman yönetiminde karar vermeyi önceliklendirmek önemlidir. Ne düşündüğünüz, bir sonraki hamlenizin ne olduğu ve erteleme tarihlerinin hepsi zaman yönetimiyle gelir.
Öneri:
- Takviminize uygun şekilde planlı giderek, zamanınızı iyi yönetebilirsiniz. Böylelikle yapacağınız işe başlamadan önce daha kararlı adımlarla süreci yönetebilirsiniz.
2. Doğru Yeteneklerle Çalışmama
Startup şirketlerinde beceri ve yetenek, şirket üyeleri için çok önemlidir. Her müşteri projesinin doğru ellerde olmasını ister. Bu nedenle, ister kurulmuş ister yeni başlayan her şirket, ekipte yetenekli bir kişiye ihtiyaç duyar.
Bazen yeni kurulan bir şirkette doğru yeteneği işe alma konusunda eksiklikler olabilir. Bu, startup şirketlerinin sıklıkla karşılaştığı üçüncü startup mücadelesidir. Doğru yetenekle çalışmamak size pek çok tatsız kayıp yaşatabilir.
- Programlar ve diğer şeyler hakkında daha az bilgisi olan vasıfsız ve yeteneksiz insanları işe alan birçok startup şirketi var. Pazarın ihtiyacına göre şirket, pazar stratejilerine yönelik doğru bilgi ve davranışa sahip, yeni ve en son teknolojilerle güncellenen bir kişiyi işe almalıdır.
“Startup”ınızı büyütecek en iyi yetenekleri işe almak isterseniz ilanlarınızı Youthall’dan yayınlayabilirsiniz.
3. Pazarlama ve Satış Stratejilerinin Eksikliği
Yeni kurulan “startup”lar pazarlama ve satış konusunda daha az deneyime sahiptir ve bazen pazarın stratejilerini anlamakta güçlük çekebilirler. Özellikle Türkiye’de geliştirilen “startup”larda deneyimsizliğin dışında pazarlamaya çok fazla önem verilmiyor.
Marka tanıtımı:
İnsanların startup hakkında daha fazla bilgi sahibi olması için onu iyi tanıtmak gerçekten önemlidir.
Dijital pazarlama:
Etkileşim kurmanın yanı sıra insanları ”startup”nıza çekmek için en hızlı olabileceğiniz yerdir. Aşağıdaki konulara odaklanarak dijital pazarlama sürecinizin planlamasını gerçekleştirebilirsiniz.
- İçerik pazarlaması
- Arama motoru optimizasyonu (SEO)
- Sosyal medya planı
- E-mail marketing
Halkla ilişkiler (PR):
Reklama benzer şekilde müşteriler ve diğer şirketler ile sağlıklı bir ilişki kurmak ve geliştirmek için kullanılır. Halkla ilişkiler ister yeni kurulmuş ister uzun süredir kurulmuş olsun her şirket için önemlidir. Tüm dış sorunlarınızı halletmeye yöneliktir.
Halkla ilişkiler departmanı sayesinde, “startup”ınız başarılı bir şekilde büyüyebilir. Tüm medya hesaplarınızı ve şirketler arasındaki ilişkileri yöneten seçtiğiniz PR çalışanı, yetenekli olmalı ve gerektiğinde tüm krizleri yönetebilmelidir.
Startup dünyasına yeni giriş yaptıysanız bu yazımız işinize yarayabilir!
4. Yanlış Planlama
Bazen planlama eksikliği veya bazı hatalar yeni kurulan şirketler için büyük kayıplara neden olur.
- Pazarda marka adınızı oluşturmanıza yardımcı olan startup şirketlerinin tüm yapısını anlamak ve ona uygun planlar yapmak önemlidir.
- Yanlış planlama, proje çalışmanızı alt üst eder.
- Şirketinizin erken dönemi de kapsayarak her aşamada etkilenmemesi için doğru bir iş planı şarttır.
5. Adanmışlık ve Kararlılık Eksikliği
Her şirkette veya her işte önemli olan iki şey, kendini işine adama ve kararlılıktır. Startup mücadelenizi fazlasıyla zorlaştırır.
Bu yüzden bazen şirkete doğrudan zarar veren bir kararlılık ve özveri eksikliği vardır. Çoğunlukla erken aşamada, aşırı bir kendine güven veya bilgi eksikliğinden kaynaklanır.
- Yeni başlayan bir şirkette kendinizi işinize adama gerçekten önemlidir, kişi veya grup yapacağı işe ve alacağı proje için kararlı olmalıdır.
6. Ortaklar Arasında Çatışma Durumu
Ortaklar arasında çatışma her aşamada olduğu gibi erken dönemde “startup”lar için büyük bir probleme sebep olan konulardan biridir.
Başarılı bir startup, birlikte bu işe giren ortakların daha iyi anlaşılmasını gerektirir. Bazı anlaşmazlıklar veya yanlış anlaşılmalar nedeniyle, ortaklar arasında bir çatışma meydana gelebilir.
- Ortaklarının hem “startup”a hem de “startup”ın diğer üyelerine faydalı olması için birlikte kalmasına ve birlikte çalışmasına ihtiyacı vardır. Bu nedenle, ortaklara karşı anlayışlı, yapıcı olmak ve onları dinlemek önemlidir.
“Startup” kurmak her ne kadar heyecan verici gözükse de zorluklar karşınıza her an her şekilde çıkabilir fakat yukarıda saydığımız 6 nedene göz atıp bir plan yaparsanız başarısız olma şansınız ciddi oranda düşer. İyi bir plan, ortak çalışma, kaliteli zaman yönetimi sizi rakiplerinizden öne atar.
İş hayatıyla ilgili daha fazla tavsiye ve güncel haber için Youthall ‘u takip etmeyi unutmayın!