Günlük Yaşamınıza Dahil Edebileceğiniz 4 Sürdürülebilir Alışkanlık

Günlük alışkanlıklarınızda sürdürülebilirlik adına ufak değişiklikler yaparsanız çok fark yaratabileceğinizi biliyor muydunuz? Bazen kişisel alışkanlıklarımızın çevreye etkisini küçümsüyoruz, ama Dünya’nın nüfusunun sekiz milyar olduğunu düşündüğümüzde, hepimizin her gün ufak değişikliklerle büyük farklar yaratabileceği bir gerçek. Bu yüzden, bu hafta günlük yaşamınıza dahil edebileceğiniz dört sürdürülebilir alışkanlığa değiniyoruz.

Günlük Yaşamınıza Dahil Edebileceğiniz 4 Sürdürülebilir Alışkanlık

1-İkinci El Alışveriş Yapmak

Ülkemizde ‘thrift’ yani ‘ikinci el’ kültürü aşırı yaygın olmasa da Avrupa ve özellikle Kuzey Amerika’da oldukça popüler. Kıyafet, kitap, vb. eşyalarınızı ikinci el alarak geri dönüşümü destekleyebilirsiniz. Özellikle ikinci el kıyafet alarak ucuz işçi çalıştıran ve çevreye büyük zarar veren fast fashion markalarına destek vermeyi önleyebilirsiniz. 

Günlük Yaşamınıza Dahil Edebileceğiniz 4 Sürdürülebilir Alışkanlık

2-Tekrar Kullanılabilir Eşyalara Yatırım Yapmak

Tek kullanımlık bardaklar, kağıt havlular, servisler ve benzeri eşyalar her ne kadar pratik olabilse de sürdürülebilir değiller ve halihazırda var olan atık problemini daha kötü hale getiriyorlar. Sağlam bir termos, beslenme kabı, kumaş havlular gibi tekrar kullanılabilir eşyalara yatırım yapmanız uzun vadede hem çevreye hem de cüzdanınıza daha iyi gelebilir.

Günlük Yaşamınıza Dahil Edebileceğiniz 4 Sürdürülebilir Alışkanlık

3-Yiyecekleri Mevsiminde Tüketmek

Yiyecekler mevsiminde tüketilmediğinde, gıda üreticileri onları paketlemek, ulaştırmak ve dondurmak için daha fazla enerji harcar. Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketirseniz hem enerji tasarrufuna hem de sera etkisini azaltmaya katkıda bulunabilirsiniz.

Günlük Yaşamınıza Dahil Edebileceğiniz 4 Sürdürülebilir Alışkanlık

4-Bozulan Eşyaları Tamir Ettirmek

Bozulan eşyaları hemen atıp yenisini almak günümüzde çok sık rastlanan bir tüketici alışkanlığına dönüştü. Bazen gerçekten bir şeyin yenisini almamız gerebilir, ama bu her bozuk eşya için çözümümüz olmamalı. Kırılan, bozulan eşyaları tamir ettirebilir veya aynı işlevi görecek başka eşyalar bulabiliriz. Bu hem daha sürdürülebilir hem de daha ekonomik olacaktır. 

Konu çevre olunca, tek başımıza fark yaratabileceğimize inanmak bazen zor olabiliyor ama daha sürdürülebilir yaşamak, sadece bir gün değil, her gün devam ettirdiğimiz küçük alışkanlıklarla mümkün. Her gün yaptığımız bu küçük değişikliklerle, zamanla gelecek nesillere daha iyi bir Dünya bırakmaya yaklaşabiliriz.

İlginizi çekebilir: İnsan Kaynaklarından Çevreye Sorumlu Bakış

İlginizi çekebilir: Çevresel Farkındalığımızı Geliştirebilmek İçin 5 Kitap Önerisi

Bir yanıt yazın