2014 yılında Dünya’dan 16 ışık yılı uzaklıkta bir gezegen keşfedildi: Gliese 832. 16 ışık yılı denilince yakın gibi görünse de -ki gerçekten gezegenler arası bir hesap yapıldığı zaman çok da uzak sayılmayan bir mesafedir- insan eliyle yapılan en hızlı araçla Dünya’dan Gliese 832’ye varmak yaklaşık 265.000 sene sürer. 16 ışık yılı denmesinin sebebi ise ışık yılının bir zaman değil mesafe ölçüsü olmasıdır. Işık yılı, ışığın bir Dünya yılında aldığı mesafeyi temsil eder. Bu da yaklaşık 9,5 trilyon kilometreye denktir.
Gliese 832’nin -kırmızı cüce gezegen- keşfedilmesinden sonra büyük merak uyandırmasının sebebi, Dünya’ya benzerliğiydi. Uzay bilimcileri, Gliese 832’de yaşam olabileceğini öngörüyor. Bu gezegen Dünya’dan yaklaşık beş kat daha büyük ve Grus takım yıldızına ait M1.5 yıldızını 36 günde dolaşıyor. Kütlesi ise Güneş’in kütlesinin yarısı kadar. Bu sebeple de ömrünün Güneş’ten 5-6 kat uzun olacağı düşünülüyor. Dünya gibi o da Güneş’ten aynı miktarlarda enerji alıyor. Dünya’ya benzeyen bir diğer özelliği ise ortalama sıcaklıklarının birbirine çok yakın olması. Dünya’nın şu anki halinden milyarlarca yıl önceki haline benziyor. Uzay bilimciler bu gibi sebeplerle bu gezegende de yaşam olabileceğini düşünüyor.
Gliese 832’nin Özellikleri Ve Geleceği
Gliese sadece Dünya’ya ve Güneş’e benzemiyor. Dış katmanındaki gazların yoğunluğu ve özelliği Jüpiter ile neredeyse aynı. Bu özellikleri taşıyan bir gezegenin ilk defa keşfedilmesi de Gliese 832’yi diğer gezegenlerden ayırıyor. Öte yandan bilim insanlarını şüpheye düşürecek birkaç unsur da var. Örneğin Gliese 832’nin çok ağır olması onun dış katmanının çok kalın olmasına, böylelikle de sera gazı etkisiyle çok sıcak olabileceği ihtimaline yol açıyor. Böylece Dünya’dan çok farklı özelliklere sahip Venüs’e de benzerlik gösteriyor. Bazı bilim insanları Gliese 832’yi “Süper Venüs’’ olarak adlandırıyor.
Gliese 832, Dünya’ya benzeyen ve potansiyel bir yaşam olduğu öne sürülen gezegenler arasında beşinci sırada. Listenin başında Proxima Centauri B, Ross 128B, Lutyen B ve Kurt 1061C var. Gliese 832’nin bu kadar ilgi görmesinin sebebi hem birçok özelliğiyle Dünya, Güneş ve Jüpiter’e benzemesi, bazı sebeplerle de Dünya’ya zıt gezegen Venüs’e benzemesi olabilir. Gliese 832’nin astronomi dünyasında birçok tartışmaya yol açtığı kesin. Gliese 832’nin keşfi henüz çok yeni. Araştırmalar sürdükçe bu gezegen hakkındaki bilgilerimiz de artacaktır. Kısacası “Acaba Dünya’dan başka bir yerde hayat var mıdır?’’ sorusu seneler geçtikçe netleşmeye başlayacak diyebiliriz.
İlginizi çekebilir: WOL (Working Out Loud) Çemberi Nedir? İş Hayatına Nasıl Katkı Sağlar?
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.