Girişimci Olmak ve Şirket Kurmak

Girişimci Olmak

İnsanların yapacakları iş konusunda iki ana fikir vardır. Birincisi maaşlı çalışmak, ikincisi kendi işinin patronu olmak. Her ikisi içinde istekli bireyler bulmak mümkündür. Kimi insan sağlam bir maaşım olsun belirli mesai saatlerinde çalışayım sorumlulukla vs ile uğraşmayayım mantığıyla maaşlı işi tercih ederken, kimisi de kendi işimi kurmalıyım, kimseye bağlı olmamalıyım tüm sorumluluk bana ait olmalı ve kazancımı kendim belirlemeliyim mantığıyla hareket eder. Bu makalemizin konusu ikinci tür insanlar yani girişimciler. 

Girişimciliğin İpuçları

Girişimciliğin en önemli maddesi iş fikri bulmaktır. Eğer iş fikrini baştan belirlerseniz geri kalan tüm düzeni buna göre oluşturabilirsiniz. Dolayısıyla adımlarınızı daha sağlam atmış olursunuz. Fikri olmayan bir organizasyon ne kadar mükemmel kurulursa kurulsun fayda sağlamaz.  Oysa fikir belirlendiğinde organizasyon zihninizde kendiliğinden oluşmaya başlar ve asgari müşterekte kurulan bir organizasyon dahi doğru fikir ile birleştiğinde kazanç getirebilir. 

Girişimciliği toplamda bir film gibi düşünecek olursak; ilk ihtiyacımız bir hikayedir yani iş fikri. Ardından bu hikayeyi senaryoya çevirmemiz gerekir. Senaryodan kastedilen, iş fikrini hayata geçirmenin yol haritasının çizilmesi, gerekli planlamanın yapılmasıdır. İşte tam bu noktada profesyonel yardım almaya başlamak en doğrusudur. Eğer bu konuda geçmişte aldığınız eğitim varsa bu aşamayıda kendiniz çözebilirsiniz ancak eğitim almadıysanız bu aşama kuracağınız işinizin temellerini oluşturur, varsayımlara dayandırmaktansa yardım almanız en doğrusudur.

Bir Şirket Sahibi Olmak

Fikir ve planınız hazır olduktan sonra sıra şirket kurmaya gelir. Yaptığınız planlamaya ve öngörülerinize göre kuracağınız şirketin türünü belirlemeniz gerekir. Bu noktada şirket türlerinden kısaca bahsedecek olursak;

  • Gelir vergisi mükellefi şirketler; şahıs işletmesi, adi şirket, kollektif şirket ve adi komandit şirket.
  • Kurumlar vergisi mükellefi şirketler; limited şirket, anonim şirket, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket.

Genellikle gelir vergisi mükellefi şirketlerden şahıs şirketi, kurumlar vergisi mükellefi şirketlerden ise limited ya da anonim şirket tercih edilmektedir.

Hangi Şirketi Kuracağınıza Karar Vermek

Bu noktada kazancınızı öngörmeniz gerekmektedir. Çünkü şirket türlerinin seçiminde en büyük etken ödenecek olan verginin oranıdır. Gelir vergisi mükellefleri kazançlarının miktarına göre %15 ila %40 oranları aralığında vergi öderler. Kurumlar vergisi mükellefleri iase 2021 yılı için %25 oranında sabit oranlı vergi öderler. 

Konunun anlaşılması için kabaca bir hesap yapmak gerekirse iki örnek verebiliriz;

  1. Örnek: yıllık kazancınızı 100.000 TL olarak öngörürsek, ödeyeceğiniz gelir vergisi 22.090 TL’dir. Ancak kurumlar vergisi 25.000 TL olarak hesaplanır.
  2. Örnek: yıllık kazancınızı 300.000 TL olarak öngörürsek, ödeyeceğiniz gelir vergisi 89.690 TL’dir. Ancak kurumlar vergisi 75.000 TL olarak hesaplanır.

Yani kazanç beklentiniz yüksek ise kurumlar vergisi mükellefi olmak mantıklı iken orta düzey bir kazanç hedefiniz varsa gelir vergisi mükellefi olmak mantıklıdır.

Bir Şirket Nasıl Kurulur?

Şirketin türüne karar verdikten sonra izlemeniz gereken yol yasal olarak belirlenmiştir. Kurulacak olan şirketin türüne göre gerekiyorsa esnaf odası ya da ticaret odası başvuruları yapılmalıdır. Vergi dairesine başvurarak açılış bildirimi yapılmalı ve vergi kimlik numarası ile vergi levhası edinilmelidir.

Şirket kuruluşu tamamlandıktan sonra bir serbest muhasebeci mali müşavirle anlaşılarak musahebesel süreçlerin izlenmesi yasal bir zorunluluktur. Aslında şirketin kuruluş aşamasında bir mali müşavirle anlaşmak size büyük kolaylıklar sağlayacaktır, ancak bu aşamada kendiniz de kuruluşu gerçekleştirebilirsiniz.

İş fikrinize göre fiziki bir ofise ihtiyacınız olup olmadığına karar vermek gerekir. Dilerseniz oturduğunuz evi home ofis gösterebilir ya da ayrı bir ofis kiralayabilirsiniz veya stopaj vergisi ödemek istemiyorsanız sanal ofis çözümleri sizin için daha uygun olabilir.

Şirketini kurmayı düşünüyorsan WorqCompany’nin web sitesini ziyaret etmeyi unutma! Aynı zamanda WorqCompany’i Youthall’da takip et, fırsatları kaçırma!

Bir yanıt yazın