Girişimcilere ve inovasyon yapmak isteyenlere olan yatırımlar ve destekler her geçen gün artıyor. Bir girişimi kurmadan önce sağlam bir fikre sahip olmak gerekiyor. Peki bir girişimi ayakta tutmak için neler yapılması gerekir? Herkes girişimci olabilir mi?
Girişimci Kime Denir?
İhtiyaç duyulan malların üretimi ve hizmetine yönelik yenilikler yapmayı hedef koymuş, risk alabilen ve liderlik vasfı yüksek kişilere girişimci denir. Teknolojik gelişmeler ve pazardaki yenilikleri sürekli takip etmek, yeni yöntemler keşfetmek ve uygulamak gibi görevleri vardır. Girişimcilerin kendine güvenlerinin yüksek olması gerekir çünkü yaptıkları iş her zaman iyi gitmeyebilir, gerektiğinde geriye de gidebileceklerini bilmeli ve her zaman morallerini yüksek tutabilmelidirler. Girişimcilik hakkında girişimcilerden bilgi sahibi olmak için çeşitli seminerlere katılıp onları dinleyebilir, hikayelerinden ilham alabilirsiniz.
Girişimcilerin Yapmaması Gereken 5 Şey
1. Hemen pes etmek
Bu özellikle girişimcilerin kitabında olmaması gereken en önemli faktör. Engebeli bir yolda gidebileceklerini bilip, bunun bilinciyle hareket etmelidirler.
2. Başkalarını dinlememek, fikir almamak
Çalışma ortamlarında her zaman bir ekip görüyoruz. Takım çalışmalarında uyumluluğun önemi çok büyüktür. Tek başınıza her işi halledebiliyor olsanız da, grupça beyin fırtınası yapmak. Hatanızı göremediğinizde bunu fark edebilecek bir çalışma partnerinizin bulunması, bu yolculukta önem taşır.
3. Odağını tek bir alanda tutmamak
Bir çok konuya çözüm getirmeye çalışmak, birçok konunun araştırmasını yapmak bazen ana konuyu unutmanıza sebep olabilir. Fikir bulmaya çalışırken tüme varmak daha etkili bir yol olabilir.
4. Rakip analizini iyi yapmamak
Güzel bir fikir bulduğunuzu düşünüp bunu sermayeye dönüştürdükten sonra, aslında yaptığınız işin benzerlerinin olduğunu fark edebilirsiniz. Sektörde ihtiyaç duyulan bir konuda girişim kurmak, sizi daha başarılı yapacaktır.
5. Fikir araştırmasını iyi yapmamak
Müşterinin ihtiyacının ne olduğunun analizini yapmak bir girişim için çok önemlidir. Bir girişimi yapmak için mutlaka bir icat çıkartmanıza veya daha önce hiçbir yerde görülmemiş orijinal bir fikre sahip olmanız gerekmemektedir. Bazı girişimciler bu noktada tıkanıp devam edememektedirler.
Girişiminizi Desteklemek için Başvurabileceğiniz Burslar
- Girişimcilik Vakfı Fellow Programı; ilham verici girişim hikayelerini dinlemek, eğitimlere katılmak ve girişimlerini destekleyecek burs kazanmak isteyen lisans öğrencileri için Girişimcilik Vakfı tarafından düzenlenen bir program.
- TÜBİTAK BİGG (Bireysel Genç Girişim Programı) tarafından girişimcilerin, teknoloji ve yenilik odaklı fikirlerini iş planlarına dönüştürmelerini desteklemek için 200.000 TL sermaye desteği sağlanmaktadır. Ayrıca iş planının hazırlanması ve desteklenmesi gibi çalışmaları vardır.
- Bayer G4A Girişim Hızlandırma Programı; sağlık ve tarım alanlarında dijital çözümler sunan, sürdürülebilir ve ölçeklenebilir iş modeli bulunan, yalın bir ürüne veya prototipe sahip ya da satış aşamasında olan girişimcilere 100.000 TL hibe desteği, mentorlük ve eğitim imkanları sağlamaktadır.
İlginizi Çekebilir: İyi Bir Girişimcinin Kişisel Özellikleri Nelerdir?