Gelecekte Fark Yaratabileceğiniz 10 Yetenek!

Teknolojinin gelişmesi ve dünyanın hızla değişmesiyle beraber gelecekteki meslekler değişiyor. Dijital dünya büyürken, iletişim, problem çözme, işbirliği ve empati gibi beceriler teknoloji meraklılığından daha değerli hale geliyor. Peki, önümüzdeki yıllarda profesyonel bir rolde başarılı olmak için hangi becerilere ihtiyaç duyacaksınız? İşte gelecekte fark yaratabileceğiniz 10 yetenek!


1. Karmaşık Problem Çözme

Problem çözme çoğumuzun sahip oluduğu bir beceridir, ancak gelişen dünyada her zamankinden daha fazla zorlukla karşılaşacağız. Bu sorunlara çözüm bulmak için kutunun dışında düşünmek ve büyük resmi görmek için zihinsel esnekliğe sahip olmanız gerekir. Beyin gücünüzü genişletmeye ve devam eden birkaç konuyla uğraşmaya başlayın ve gelecek için tamamen hazır olursunuz.


2. Eleştirel Düşünme

Çalışmamızın bazı bölümleri için teknolojiye güçlü bir şekilde güvenmemize rağmen, kararları almak için ona güvenemiyoruz. Sürekli olarak çeşitli durumları analiz etmeniz, birden fazla çözümü göz önünde bulundurmanız ve mantık ve muhakeme yoluyla karar vermeniz gerekir. Başka bir deyişle, eleştirel düşünme gelecekteki işyerinde büyük bilimsel sorunların üstesinden gelmemiz gerektiğinde kilit bir beceri olacaktır.


3. Yaratıcılık

İş gücü, insanların yaratıcılığı nedeniyle gelişmiştir; robotlar yalnızca bir insanın fikri ilk başta olduğu için yaratıldı, bu nedenle işinizi çalmayacaklar.  Yeni teknolojilerin ortaya çıkmasıyla birlikte, yeni teknolojiyi uygulama ve yeni ürün ve hizmetler yaratmanın yollarını bulmak için yaratıcı insanlara her zaman ihtiyaç olacaktır.


4. İnsan Yönetimi

İşletmeniz için en iyi sonuçları aldığınızdan emin olmak için insanları yönetme, motive etme ve yetki verme yeteneği çok zor  ve çoğu profesyonelin sahip olmadığı bir beceridir. Önümüzdeki on yılda  özellikle enerji ve medya endüstrilerinde çok aranacaktır. Bu nedenle, iş için en iyi insanları belirlemek, sahip olmak için hayati bir beceridir.


5. Koordinasyon Yeteneği

Robotlar ve yeni makineler, daha heyecan verici görevler üstlenmemize izin verdikleri için harikadır, ancak uzmanlaşmadıkları tek şey, başkalarıyla koordine etme yeteneğidir. İş dünyasında meslektaşlarınızla çalışabilmek ve davranışlarına göre uyum sağlayabilmek çok önemlidir; temel olarak, güçlü bir takım oyuncusu olmak, gelecek nesle aktarılacak bir şeydir.


6. Duygusal Zeka

Başkalarının duygularına ve çevrelerine uyum sağlayabilmek, sahip olmak için önemli bir beceridir. Davranışı yönetme, sosyal karmaşıklıklarda gezinme ve olumlu sonuçlar veren kişisel kararlar alma yeteneği. İşyerinde hayati bağlantılar kurmak ve farklı kişilikleri idare etmek için istihbarat sahibi olmak yine de arzu edilecektir.


7. Yargı ve Karar Verme

Günümüzde her iş stratejisi veri analizine dayanmaktadır. Söz konusu verileri inceleme ve güçlü kararlar alma yeteneğine sahip olmak, önümüzdeki yıllarda daha da arzu edilecektir. Bu sayıları deşifre etmenize ve anlamanıza yardımcı olacak çok sayıda araç vardır, bu nedenle, henüz beceride ustalaşmamışsanız panik yapmayın; Bu alanlarda ilerlemenize yardımcı olmak için çevrimiçi cihazları kullanın.


8.Girişim ve Girişimcilik

Kutunun dışında düşünmek ve yeni konseptler ve tasarımlar üretmek, gelecek on yılda bir işi güvence altına alacak bir beceridir. Kendi iki ayağınızı düşünecek nitelikte olmalı ve kendi projenizi, departmanınızı ve hatta işinizi yürütme yeteneğine sahip olmalısınız. Kariyer basamaklarını tırmanmak istiyorsanız, bir şeye razı olmayın; farklı caddeleri keşfederek zihninizi genişletmeye devam edin.


9. Pazarlık

İşyerine sızan robotlarla, sosyal beceriler her zamankinden daha önemli olacak. Müzakere, sadece bizlerin yaptığı ve iyi olan bir şeydir! Ancak bazı meslekler, içe dönüklerin kabuklarına tırmanmalarına ve bu kişilerarası becerilerden uzaklaşmalarına izin vermiştir. Bununla birlikte, teknik işlerdeki kişilerin bile müşterileri, meslektaşları ve yöneticileri ile pazarlık etmesi bekleniyor.


10. Bilişsel Esneklik

Bilişsel esneklik aynı anda birden fazla kavram hakkında düşünebilmenin püf noktasıdır. Bugünün hızlı tempolu dünyasında, bir dizi işi ve çoklu görevi yürütmeye alışkınız. Dünya Ekonomik Forumu’nun bir raporu olan İşlerin Geleceği’ne göre, çok çeşitli işler için daha yüksek düzeyde bilişsel yetenekler gerekecektir. Buna yaratıcılık, problem duyarlılığı ve mantıksal akıl yürütme dahildir.

Gebze Teknik Üniversitesi, Employer Branding Team Member @Youthall , IEEE GTÜ