Küresel dünyada hızlı bir şekilde teknoloji gelişmekte ve teknolojiyi takip edemeyen ya da uygulamaya koyamayan ülkeler geride kalmaktadır. Teknoloji sayesinde birçok alanda hızlı ve verimli bir şekilde işlerimizi halledebiliyoruz. Türkiye 2000’lerde 3G teknolojisiyle tanıştı, hemen ardından 4G teknolojisine geçildi. Şimdilerde ise alt yapısını yeni bir teknoloji olan 5G’ye geçme aşamasına hazırlamaktadır. Halihazırda 5G teknolojisini kullanan Çin, Güney Kore, Amerika ve İngiltere gibi gelişmiş ülkeler; ilerleyen zamanlarda 5G’nin yerini alacak olan 6G teknolojisi için çeşitli çalışmalara başladı.
6G teknolojisi teknik açıdan altıncı nesil kablosuz iletişimdir. Şu anda 6G, henüz çalışan bir teknolojinin parçası değildir. Araştırmalar yapılmakla birlikte birçok telekom endüstrisi, öngörülebilir gelecek için 6G üzerinde yoğunlaşacaktır. 5G’ye göre 6G teknolojisinin nispeten daha istikrarlı durduğunu söyleyebiliriz. 6G teknolojisi için henüz yolun çok daha başında olunduğunu ve ortada net bir durum bulunmadığını da hatırlatmış olalım.
6G Projesi Başlatıldı Mı?
Donald Trump, 2019 Şubat ayında bu konu hakkında tweet bile atmıştır. Amerika’nın en kısa zamanda 5G ve hatta 6G teknolojisini istediğini söylemiştir. Farklı hükümetler ve şirketler de 6G teknolojisi üzerinde çalışmalarına başladı. Bu konuda Japonya en son 6G projesini başlattı.
6G Teknolojisi ile Neler Yapılabilir?
6G teknolojisi akıl almaz hız seviyesi sağlayabilir. Saniyede terabit veya saniyede sekiz bin gigabit gibi hızlardan bahsedilmekte. 6G ile internet hızlarının bir terabayt/saniye seviyesine ulaşılabileceği söyleniyor. Örnek verecek olursak, Netflix sitesinden birkaç saniyede yalnızca bir film indirmek için 5G kullanılıyorken; 6G teknolojisi ile bir saniyede tüm yabancı film ve dizileri indirebilirsiniz. Yani yedi kez üzerinde yüzlerce veya yüz kırk iki Netflix indirilebilir. Böyle bir hızdan bahsederken 4K çözünürlükteki onlarca dizi veya filmleri saniyesinde indirmek mümkün. 5G teknolojisi ile getirdiği yüksek hızların yanı sıra özellikle düşük gecikme zamanları ile IoT konusunda engellerin aşılabileceği söylenebilir.
Otonom araba dronları ve akıllı şehirler gibi zaten var olan yüksek seviyelerdeki teknolojide büyük telekom şirketlerinin 6G entegrasyonu, fütüristik fikirlerde hayat verebilir. Öte yandan bu teknolojiyi kullanmak, hayal gücümüzü geliştirmekten geçiyor. Böyle bir alanda hayatımızda nelerin değişebileceğini öngörmek için bile bu uzun bir zamana ihtiyacımız olacak.
İlginizi çekebilir: Kuantum Bilgisayarları Ne İşe Yarar?