Kuantum Bilgisayarları Ne İşe Yarar?

Google, geçtiğimiz hafta ‘’kuantum üstünlüğü’’ne ulaştığını iddia etti. Bilim ve teknoloji ilgilileri tarafından heyecanla karşılanan bu haber, teknolojide yeni bir çağ başlatabilir gibi görünüyor. Peki kuantum bilgisayarları nedir ve hayatımızda gerçekten büyük bir değişim yaratacak mı?


‘’Kuantum Üstünlüğü’’ Nedir?

Kuantum üstünlüğü kavramını ilk olarak hayatımıza sokan kişi Kaliforniya Teknik Üniversitesi’nde profesörlük yapan John Preskill. Kuantum üstünlüğü, günlük yaşantımızda herkesin kullandığı bilgisayarların çözemeyeceği bir problemi, kuantum bilgisayarlarının çözdüğü ana deniyor. Kuantum üstünlüğüne ulaştığını iddia eden Google’ın ürettiği Sycamore adlı bilgisayar, normal bir bilgisayarda hesaplaması 10 bin yıl kadar sürecek olan bir işlemi 200 saniyede çözebileceğini öne sürüyor. Bu haber her ne kadar bir kesim tarafından heyecanla karşılansa da IBM gibi bazı büyük teknoloji şirketleri, bunun bir üstünlük olmadığını söylüyor ve açıklamayı eleştiriyor.


Kuantum Bilgisayar Nedir?


Günümüzde herkesi kullandığı bilgisayarlar ve kuantum bilgisayarları arasındaki fark veriyi ele alma yöntemidir. Bu bilgisayarların temelini, en ufak parçacıkların beklenmedik davranarak akıl almaz bir bilgi yığını haline gelmesi oluşturuyor. Parçaların çok küçük olması, çok daha az enerji harcanmasına sebep oluyor ve bu nedenle bilgisayarlar çok daha hızlı çalışıyor. Klasik bilgisayarlardan farklı olan bir özelliği de bu bilgisayarların ‘’bit’’ kullanmamasıdır. Klasik bilgisayarlar 0’lar ve 1’ler kullanarak bilgi depolar. Her 0 ve 1’in bulunduğu birime de bit adı verilir. Bit yerine kübit birimleri kullanan kuantum bilgisayarları normal bilgisayarların yapamadığı her işi en pratik ve hızlı biçimde tamamlar.


Peki Şirketler Neden Kuantum Üstünlüğe Sahip Olmak İçin Birbirleriyle Yarışıyor? 

Tahmin edilebileceği gibi bu teknolojiye ilk ulaşan teknoloji şirketi, inanılmaz bir hız başta olmak üzere onlarca avantaj kazanmış olacak. Kuantum bilgisayar çalışmaları, her ülkede bir ulusal güvenlik projesi olarak devletlerle birlikte yürütülüyor. Bu teknolojiyi ele geçiren ülkenin teknolojik ve ekonomik başta olmak üzere birçok olanağa kolaylıkla sahip olacağı konusunda herkes hemfikir olduğu için, projelerin devletlerle birlikte harekete geçmesi uygun görülmüş. Gelişmekte olan ve umut veren bu proje için milyonlarca dolar yatırım sağlanıyor. 

En çok yatırım yapan ülkelerin başında Çin ve İngiltere geliyor. Ayrıca Çin, 2030 yılında küresel bir kuantum haberleşme ağı kuracağını bile söylüyor. Görüldüğü üzere net konuşmak için çok erken ama teknolojide yeni bir devrin başlangıcına hep beraber şahit oluyoruz gibi duruyor. Kuantum bilgisayarları bir gün herkesin kullanabileceği bir hal alır mı sorusuna cevap bulmak için ise henüz çok erken. Şu an sadece bilim insanlarının ilgi alanı olan bu durumla alakalı gelecekte bizi nelerin beklediğini hep beraber göreceğiz.


İlginizi çekebilir: Metaverse Nedir? Metaverse İle Birlikte Hayatımızda Neler Değişecek?

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın