Fotoğrafçılık tarihi, bir güvercin yuvasının görüntüsüyle başlamıştı. 1827 tarihinde emekli bir subay olan Joseph Nicephore Niepce tarafından dünyada bilinen ilk fotoğraf çekilmişti. 1840’ta Hippolyte Bayard tarafından çekilen boğulmuş adam portresi, kağıt üzerine basılan ilk direkt pozitif fotoğraftı. Bu kamerayı geliştirmek için yapılacak şey, ona kullanım kolaylığı sağlayabilmesi için birtakım ilaveler yapmaktı. Bunlar, daha net ve aydınlık bir görüntü için bir mercek ve bu mercekten geçen ışınların şiddetini denetleyebilmek için bir diyafram (iris), ışığın istediğimiz zaman geçebilmesi için açılır kapanır bir kapak ya da örtücü (obtüratör), bu örtücü sistemin hareketini başlatabilmek için bir deklanşör, örtücünün istediğimiz süre kadar ışığın geçmesini sağlayabilecek hızı ayarlanabilen bir başka kontrol düzeneği (enstantane ayarları), nereyi fotoğrafladığımızı görebilmemiz için bakaç (vizör), film koyma haznesi, filmi sarma kolu, biten filmi geriye sarma kolu, bulunduğumuz ortama göre ışığın şiddetini ölçebilecek bir ışık ölçer (pozometre) gibi birtakım düzenekler olabilir.
Fotoğrafçılık, uluslararası bir dildir ve modern hayatta üçüncü bir göz vazifesi görmektedir. Aynı şekilde fotoğrafçılık, bakmakla görmenin ayrı ayrı şeyler olduğunu kanıtlamakta. Fotoğraf ve filmden farklı olarak videoda görüntü, üzerine ışık yansıyan bir yüzeyde oluşturulmaz. Aksine görüntünün elde edildiği yüzey, elektronik piksellerden oluşan bir yüzeydir. Görüntü, bu piksellerdeki elektronların farklı renk değerlerinde yanmasıyla oluşur. Videonun görüntü kalitesi açısından sinema filmine oranla çok daha düşük bir kaliteye sahip olması, videonun sinemanın estetik biçimselliği dışında farklı bir biçimsellik içerisinde var olmasına neden olur. “Plastik” bir görüntü olarak da adlandırılan video bu nedenle, sinema filmindeki gibi güçlü renk ve ışık doygunluğuna karşın, sahip olduğu plastiklerin kendi yapay estetiği içinde deneysel bir arayışa yönelmektedir. İlk video örnekleri, gerçek dünyaya kısa filmler ve sinema filmleri olarak yansır ve daha sonrasında tüm dünya içerisinde popüler bir hale gelerek hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer alacaktır. Görüntülerin renkli veya renksiz görüntü sinyali olarak depolandığı ve daha sonra tekrardan görüntülendiği dijital içerikler video olarak adlandırılır.
Fotoğraf ve Video Formatları
Fotoğraflar ve videolar, oluşturulma sürecine girdikleri zaman sensörlerinde ışığın dalga boylarına göre algıladığı ve renklerin dijital ortamda görüntülenmesi için bir takım sıkıştırma işlemlerine uğruyor. Bu işlemler sonucu dijital ortamda resmin görüntüsünü görebilmemiz mümkün oluyor. Video formatı bilgisayar üzerinde dijital video verilerini depolamak için dosya biçiminin bir türü. Video, dosya boyutunun küçülmesi için çoğunlukla sıkıştırılmış formda saklanıyor. Kodek (çözücü); video, müzik ve resimleri sıkıştırmaya yarayan sistem dosyaları anlamına gelir. Video, resim ve müzik dosyaları; hard diskte daha az yer kaplaması amacıyla sıkıştırılır. Her kodek, farklı algoritmalara yani yöntemlere dayalı olarak çalışmaktadır.
Fotoğraf ve Video Platformları
Pinterest’i sosyal ağlardan ayıran en güzel özelliği “pinleme”dir. Bu sebeple Pinterest, “pinleme” özelliğini düzeltmek ve geliştirmeye odaklanmıştır. Fotoğraf platformu olan Pinterest, kullanıcılara paylaşım imkanı sunmaktadır. Kullanıcılar ister kendi yükledikleri fotoğrafları isterlerse de diğer kullanıcıların fotoğraflarını paylaşabilirler. Pinterest buna “pinlemek” diyor.
Flickr, temel olarak resimlerinizi veya videolarınızı yükleyebileceğiniz ve dilerseniz daha sonra internet ortamında paylaşabileceğiniz bu hizmeti ücretsiz olarak veren bir sitedir.
Shutterstock; küresel olarak lisanlı bir görsel, video ve müzik sağlayıcısı olmak üzere birçok konuda bize görsellik açısından hem kalitede hem de aradığımız her şeyi kolay yoldan bulmamıza yardımcı olan bir sitedir.
YouTube multi konulu video paylaşım platformudur. Netflix, kullanıcıların birçok güzel filmi, dizileri, belgeselleri ve daha birçok şeyi internet üzerinden rahat bir şekilde izlemenizi sağlayan bir yayın hizmetidir. Kullanıcılarına video izleme imkanı sunan bir diğer uygulama da Dailymotion; spor, müzik, eğitim, haber, sanat, teknoloji, oyun, seyahat, dizi gibi pek çok türde video izleme imkanı sunmaktadır. Site üzerinde videoları favorilere ekleme ve sosyal ağlarda paylaşma gibi özellikler de bulunmaktadır.
Instagram, 5 Ekim 2010 tarihinde iOS için ücretsiz bir fotoğraf düzenleme ve paylaşım uygulaması olarak Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulmuştur. Temelinde fotoğraf ve kısa video paylaşımı olan Instagram, filtrelerle fotoğrafları daha eğlenceli bir hâle getirmesinin yanında hızlı, pratik, eğlenceli ve kolay bir ara yüze sahip olan ücretsiz bir uygulamadır. Sosyal ağ özelliği taşımaktadır çünkü Instagram’da sosyal ağlara has üç özelliği de barındırır. Bunlar; etkileşimcilik, paylaşımcılık ve katılımcılıktır.
Twitter, popüler bir paylaşım sitesi olmasının yanı sıra insanlar arasında network olanağı sağlayan basit bir ara yüze sahip ve mikroblog odaklı anlık ileti paylaşım uygulamasıdır.
Snapchat, kullanıcılara anlık fotoğraf ve video çekip bu fotoğrafları notlar, efektler veya çıkartmalarla renklendirerek paylaşabilme özelliği sunan sosyal bir mecradır. Ayrıca uygulamanın bir özelliği daha var. Paylaşılan gönderiler, takipçiler tarafından görüldükten sonra 24 saat içinde kendi kendini imha etmektedir.
İlginizi çekebilir: Sosyal Medya Platformumuzdaki Kişi Kendimiz Miyiz?