Etkili bir iletişim dendiği zaman hepimizin aklına farklı kavramlar gelir. Göz teması, beden dili hakimiyeti, kendini doğru ifade edebilme yeteneği, empati ve ikna kabiliyeti bunların ilk örnekleridir. İkna ve ikna teknikleri hakkında düşünürken de yine benzer kavramlar çerçevesinde fikirler yürütebiliriz fakat burada çok farklı boyutlar da mevcut ancak önce ‘’İletişim nedir?’’ sorusunu sormamızda fayda var.
Hem insan hem de toplum hayatının vazgeçilmez ve biricik unsuru olan iletişim TDK resmi web sitesinde ‘’Duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılması, bildirişim, haberleşme, komünikasyon.’’ olarak tanımlanıyor. Daha manevi yönden iletişim ise, türlerin kendi içlerinde veya birbirleriyle anlaşması ve bir bağ kurması açısından önemli bir yere sahip. İletişim doğru kanallarla yapıldığında bizlerde birtakım duygular uyandırıyor: saygı, sevgi, heyecan, mutluluk, ümit, güven duygusu gibi… İşte ikna kabiliyetinin önemi de tam da burada, karşılıklı güvende yatıyor. Peki, karşınızdakiyle güven bağlarını yıpratmadan hangi ikna türlerini kullanabilirsiniz? Gelin, hep beraber öğrenelim.
Yer Etme Tekniği
Yer etme tekniği özellikle duyu organlarımıza hitap eden tekniklerden biridir. Reklamlar ve pazarlamalarda sıklıkla duyduğumuz bu teknik duyulara seslenmede büyük rol oynar. ‘’Yemyeşil’’, ‘’sıcacık’’, ‘’kıtır kıtır’’ ve benzeri ikilemlerle örneklemin zihninde olumlu düşünceler çağrıştırılması hedeflenir. Ayrıca bu kelime grupları kolay kolay unutulmazlar ve daha büyük etkiler yaratabilirler.
Satışı Tatlandırma Tekniği
‘’Sadece o değil taktiği’’ olarak da adlandırılan bu teknikte, ikna edilmesi hedeflenen ürün ile birlikte küçük hediyeler vaat edilir. Ürün fiyatında indirim, kampanya ve promosyonlar dahilinde bir karşılıklılık söz konusudur. Bu teknikte örneklemden bir yanıt beklenmesine gerek duyulmadan fırsatlar hemen karşısına sunulur. Böylelikle, örnek olarak aynı fiyatlandırma ile birden fazla ürün vaat edebilir ve zarara da uğramazsınız.
Acaba Değil, Hangi Tekniği
Burada amaç, sorulan soruların peşine seçenekler sunularak örneklemden kesin ve net yanıtlar almaktır. Yani hedef kendi aklımızdaki cevaplara uygun yanıtlar almaktır. Örneğin ‘’Hangi ürünü satın almak istiyorsunuz?’’ sorusu yerine ‘’Ürünün siyah rengini mi yoksa kırmızı rengini mi tercih edersiniz?’’ gibi bir soru ile yönlendirme sağlanabilir. İletişim çatışmaları yaşandığında ve kesin çözümler arandığında bu teknik imdadınıza koşacaktır.
Soruya Soruyla Yanıt Verme Tekniği
Bu teknik farklı amaçlarla kullanılabilir. Özgürce cevap verilemeyecek durumlarda, zaman kazanılmak istendiğinde veya örneklemin savunmaya geçmesi istendiğinde uygulanması mümkündür. Bir bakıma burada amaç topu karşı tarafa atmaktır ve kesin cevaplar alınmak istenmesidir. Bu teknikte ikna eden taraf başarıya ulaşmak adına zaman kazanmaktadır.
İlginizi çekebilir: Karşısındakini İkna Etmek İsteyenler İçin 6 Evrensel Yol