Her sene Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın ardından puan ve sıralamaların açıklanması ile üniversite öğrenci adaylarının stresli tercih süreci başlıyor. Bu süreçte öğrenciler; ilgi alanları, yetenekleri, kariyer planlamaları doğrultusunda kendileri için en doğru bölümleri seçmeye çalışıyor, dolayısıyla öğrencinin kendisini iyi tanıması gerekiyor. Bu yazımızda, en çok tercih edilen üniversite bölümleri ve kimlerin bu bölümleri tercih edebileceğini derledik. Umarız rehber niteliğindeki bu yazımız sizler için faydalı olur. Keyifli okumalar!
Sayısal Bölümleri
1. Tıp Fakültesi
Tıp fakültesi bilindiği gibi 6 senedir. Tıp eğitimi son derece zorludur ve emek gerektirir. Sayısal alanda en yüksek puanlara sahip fakültelerden biridir. Tıp öğrencileri, ilk dört senelik teorik eğitimde acil tıp, halk sağlığı, genel cerrahi, iç hastalıkları gibi dersler alırlar. Teorik eğitimlerin ardından öğrenciler klinik çalışmalara başlar. Mezun olduktan sonra alan seçmek için Tıpta Uzmanlık Sınavı’na hazırlanmaları gerekir. Doktor olmak isteyenler son derece çalışkan, sabırlı, her an öğrenmeye açık, dikkatli ve insan ilişkilerinde başarılı olmalıdır.
2. Makine Mühendisliği
Makine mühendisliği, senelerdir tercih edilen köklü bölümlerden biridir. Makine mühendisleri, ürünlerin bakımını, denetimini sağlar, araştırma ve geliştirme çalışmaları yaparlar. Makine mühendisliği, geliştirilen ürünlerle insanların hayatını kolaylaştırmayı amaçlar. Makine mühendisliği dersleri arasında fizik, kimya, teknik resim, termodinamik, robotik gibi dersler bulunur. Sahada çalışmayı seven, araştırmaktan zevk alan, geliştirme yeteneğine sahip olan ve takım çalışmalarından hoşlanan kişiler makine mühendisliği okumaktan keyif alabilir.
3. Bilgisayar Mühendisliği
Bilgisayar mühendisliği son zamanlarda yaygınlaşan ve geleceğin mesleği olarak görülen bir bölümdür. Tıpkı makine mühendisleri gibi bilgisayar mühendisleri de hayatı kolaylaştırmak adına çalışmalar yaparlar. Bilgisayar mühendisliği evrensel bir bölümdür, yurt içi ve yurt dışı birçok çalışma alanı vardır. Teknolojinin günden güne değişmesiyle bilgisayar mühendisliğinin değeri artmaktadır. Bir bilgisayar mühendisinde aranan özellikler arasında bilgisayara hakim olması, programlama dilini bilmesi, yeniliklere açık olması, teknolojiyi sevmesi vardır.
4. Mimarlık Bölümü
Mimarlık adeta sanat ile matematiğin buluşmasıdır. Mimarlar göze hitap eden yapılar oluştururlar. Dersleri kapsamlı ve zorlu olsa da tıpkı bilgisayar mühendisliği gibi evrensel geçerliliği vardır ve köklü bir bölümdür. Mimarlık bölümü öğrencilerinin dersleri arasında mimarlık tarihi, sanat tarihi, matematik, mimari yapılar gibi dersler bulunmaktadır. Başarılı bir mimar olmak isteyenlerin hayal gücü geniş olmalı, matematik ve fiziğe hakim olmalı, üç boyutlu düşünebilmeli, çizim konusunda yetenekli olmalılardır.
5. Moleküler Biyoloji ve Genetik
Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde, hücreleri oluşturan moleküller ve bu moleküllerin canlıların davranışlarına etkileri incelenir. Bu bölümden mezun olan kişiler genellikle tüp bebek merkezlerinde, kök hücre çalışmalarında, ilaç firmalarında çalışırlar. Okulda temel kimya, biyoloji ve matematik derslerinin yanı sıra mikrobiyoloji, immünoloji, biyoinformatik gibi dersler alırlar. Biyoloji ve genetiğe ilgili, araştırmalardan keyif alan ve sabırlı kişiler için bu bölüm uygundur.
Eşit Ağırlık Bölümleri
1. Uluslararası İlişkiler
Uluslararası İlişkiler bölümü, globalleşen dünya sebebiyle son zamanlarda oldukça talep gören bir bölümdür. Kimi üniversitelerde siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler olarak da geçen bu bölümde, öğrenciler diplomasi tarihi, Avrupa Birliği, uluslararası kuruluşlar gibi derslerin yanı sıra temel iktisat ve hukuk dersleri de alırlar. Uluslararası kurumlarda, büyükelçiliklerde, çeşitli bakanlıklarda ve sivil toplum kuruluşlarında çalışmak isteyenler, tarihe ve yabancı dil öğrenmeye meraklı kişiler bu bölümü okumaktan keyif alabilirler.
2. Hukuk
Hukuk, birçok eşit ağırlık öğrencisi tarafından tercih edilen bir bölümdür. Hukukçular insanlar ile devlet arasındaki ilişkiyi, devlet sistemlerini ve yasaları denetler ve düzenler. Hukuk öğrencileri idare hukuku, anayasa hukuku, Roma hukuku, medeni hukuk gibi kapsamlı dersler alırlar. Başarılı bir hukukçu, topluluk önünde konuşmaktan çekinmeyen, ikna kabiliyeti yüksek, sorumluluk sahibi ve çalışkan olmalıdır. Hukuk mezunları genellikle avukat, hakim, savcı ve noter olurlar.
3. Psikoloji
Psikoloji, son zamanların en ilgi çekici bölümlerinden biridir. Psikoloji -diğer adıyla ruh bilim- genel hatlarıyla insan davranışlarını, bilincini, zihnini, duygu ve düşüncelerini inceler. Psikoloji bölümü dersleri arasında deneysel psikoloji, felsefe, sosyoloji, gelişim psikolojisi gibi dersler vardır. Psikoloji öğrencileri genellikle dört senelik eğitimlerinin ardından yüksek lisans yaparak bir alanda uzmanlaşırlar. Başlıca psikoloji, klinik psikoloji, spor psikolojisi, çocuk psikolojisi, adli psikoloji gibi alanlara ayrılır. İyi bir psikolog araştırmaya meraklı, insanlara tarafsız yaklaşabilen, analiz yeteneği güçlü bir kişidir.
4. İşletme
Her sene birçok öğrenci tarafından tercih edilen işletme bölümü, üretimin daha etkili bir şekilde işlemesi adına öğrenciler yetiştirir. İşletme mezunları için geniş yelpazede iş imkanı vardır. Bu bölümde, mikro ve makroekonomi, istatistik, pazarlama ilkeleri, muhasebe ve girişimcilik gibi dersler vardır. Turizm sektörü, gayrimenkul, mali müşavirlik ve müfettişlik işletme mezununun tercih edebileceği mesleklerdendir.
Sözel Bölümleri
1. Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Bu bölümde, yiyecek ve içeceklerle ilgili temel teorik bilgilerin yanı sıra, pratik derslerle birlikte iyi yemek yapabilen gastronom ve şefler yetişir. Kimi üniversiteler özel yetenek sınavıyla da öğrenci kabul eder. Yemek yapmaya ilgisi ve yeteneği olan, hareketli iş ortamına uyumlu, titizliğe önem veren herkes için ideal bir bölümdür. Dersleri arasında yiyecek tarihi, pastacılık, içecekler ve gıda bilimi vardır. Mezunları yemek yazarlığı yapabilir, bir restoranda şef, sous şef, pasta şefi olarak görev alabilir.
2. Özel Eğitim Öğretmenliği
Özel eğitim öğretmenleri, fiziksel ve zihinsel engeli olan, özel eğitime ihtiyaç duyan, otizmli bireylere eğitim verirler. Özel eğitim öğretmenlerinin sevgi dolu, sabırlı, hoşgörülü bireyler olması gerekir. Eğitimleri boyunca braille alfabesi ve işaret dilini, davranış analizini öğrenirler. Gerek kamuda gerek özelde sayısız iş imkanları vardır. Okullarda, araştırma merkezlerinde, halk eğitim merkezlerinde, sivil toplum kuruluşlarında çalışabilirler.
3. Türk Dili ve Edebiyatı
Filolojiye ilgili, Türk dilini, tarih içindeki değişimini ve edebiyatı seven kişiler için Türk dili ve edebiyatı bölümü oldukça keyiflidir. Sürekli okumayı seven, tarihe ve dil bilimine ilgisi olan kişiler bu bölümde oldukça başarılı olacaktır. Lisans eğitimi boyunca öğrenciler, Türk dili, Türk Halk Edebiyatı, Divan Edebiyatı, Osmanlı Türkçesi, edebiyat tarihi gibi dersler alırlar ve Türkolog olarak mezun olurlar. Bu kişiler yazarlık, editörlük, öğretmenlik gibi meslekleri tercih edebilirler.
4. Reklamcılık
Teknolojinin hızla gelişmesiyle reklamcılığa verilen önem de arttı. Reklamcılık bölümü öğrencileri, metin yazarlığı, reklam grafiği, iletişim, marka yönetimi gibi dersler alırlar. Yaratıcılığına güvenen, toplumu analiz edebilen herkes bu bölümü okuyabilir. Bir reklamcı mezun olduğunda içerik editörü, reklam yazarı, marka yöneticisi vb. olabilir.
Dil Bölümleri
1. Mütercim-Tercümanlık
Hem ana diline hem de çeviri yapacağı dile hakim olan biri rahatlıkla mütercim-tercümanlık okuyabilir. Karşılaştırmalı edebiyat, tarih gibi dersleri aldıktan sonra bu bölümden mezun olan kişiler sayısız uluslararası kurumlarda çalışabilir, tercümanlık bürosu kurabilir, kitap, makale, dizi film çevirileri yapabilir.
2. İngilizce Öğretmenliği
İngilizce öğretmenliğinde, “reading, writing, speaking, listening, grammer” gibi dersler vardır. Bu öğrencilerin İngilizce’ye son derece hakim olması ve iyi bir anlatıcı olması beklenir. Mezunlar liselerde, ortaokullarda, kurslarda çalışabilir, rehberlik yapabilirler.
3. Dilbilim-Filoloji
Dilbilim, dillerin yapısını, temelini, çözümlenmesini araştıran bir bilimdir. Dillerin nasıl oluştuğunu, geliştiğini merak eden, yeni dilleri kolaylıkla öğrenebilen kişiler için ideal bir bölümdür. Dersleri arasında ses bilim, söz dizim, araştırma ve yazma, kültür etkileşimi vardır. Mezunlar bir filolog olarak mezun olur ve yayınevlerinde, araştırma merkezlerinde, eğitim kurumlarında çalışabilirler.
İlginizi çekebilir: Üniversiteye Yeni Başlayacaklar İçin Altın Niteliğinde Tavsiyeler
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.