Yazmak ve Mutluluk
Yazma ve mutluluk üzerine yapılan araştırmaların çoğu, kendimizi ifade eden yazılar yazmak ya da ne düşündüğümüzü ve nasıl hissettiğimizi not etmekle ilgilidir. Aslında blog yazmak bile şüphesiz iyileştirici bir etkiye sahiptir.
Amerikalı psikolog ve yazar Adam Grant, yazı yazmanın ve bunu düzenli olarak yapmanın beraberinde daha iyi bir ruh hali ve mutluluk getirdiğini ve stresi azaltma konusuyla doğrudan bağlantılı olduğunu söylüyor. Laura King tarafından yapılan araştırma, gelecekteki hedeflere ve hayallere ulaşmak hakkında yazmanın insanları daha mutlu ve sağlıklı hale getirebileceğini gösteriyor. Yapılan bir başka araştırma ise stresli para işleri yapan insanların, yaptıkları işlerin nasıl bir fark yarattığına dair birkaç günlüğüne bir günlük tuttuklarında, işlerindeki verimliliğin %29 arttığını ortaya koyuyor.
Açıkça Yazma Ve İletişim Kurma
Kelimelerde tembellik; duyguları tanımlamada, deneyimleri paylaşmada ve başkalarıyla iletişim kurmada zorluk yaratır. Sadece konuştuğunuzda bile zihninizdeki düşüncelerin tökezleyerek çıkması oldukça sinir bozucu olabilir. İşte düzenli yazmanın en büyük faydalarından biri de dilde oldukça akıcı bir hale gelmek. Düzenli yazdığımızda kelime haznemizi genişlettiğimiz gibi zamanla kullanmayı unuttuğumuz birçok kelimeyi de hatırlarız. Böylece kendimizi ifade ederken tam olarak doğru cümleler kurar ve akıcı konuşuruz. Hem duygusal zekada hem de matematik gibi zorlu bilimlerde yazmanın, insanların karmaşık fikirleri daha etkili bir şekilde ortaya koymasına yardımcı olduğu görülmüştür. Yazmak, elimizi zorlar ve tam olarak “Kafamdaki fikir iyiydi ama yazıya dökemiyorum.” diye ifade ettiğimiz problemi ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Yazmak Ve Zor Zamanları Yönetmek
Yakın zamanda işten atılan mühendisleri takip eden bir çalışmada araştırmacılar, sürekli olarak anlamlı yazılarla meşgul olan mühendislerin daha hızlı başka bir iş bulabildiklerini fark etmişlerdir. Yine Adam Grant’ın bir araştırmasına göre işlerini kaybetme konusundaki düşüncelerini ve duygularını yazan mühendisler, eski işverenlerine karşı daha az öfke ve düşmanlık hissettiklerini bildirmişlerdir. Daha eski bir araştırmaya göre ise, travmatik olaylar hakkında yazmak, ilk zamanlar aslında katılımcıları daha depresif hale getiriyor fakat duygusal faydaların artmaya başladığı dönemlerde bu durum iyi hissettirmeye başlıyor. 6 ay içerisinde ise yazmak sonunda meyvelerini vermeye başlıyor ve biriyle konuştuğumuzda nasıl rahatlıyorsak yazmak da bize aynı rahatlamayı sağlıyor. Böylece zor zamanların üstesinden gelirken yazmak psikolojik bir rahatlama sağlayarak duygusal faydayı artırıyor.
Yazma Ve Öğrenme
Bir bilgiyi öğrenirken “kendi kelimelerinizle yeniden yazılması gerekiyormuş gibi” öğrenildiğinde genellikle daha akılda kalıcıdır. Örneğin ders çalışırken ders notlarının bir özetini çıkararak çalışıyorsanız işi çoktan kavramışsınız demektir. Öğrenmek istediğimiz ya da öğrenmemiz gereken şeyleri kendi cümlelerimizle tekrar yazmak, beynimizde kodlanmasını sağlar ve öğrenme hızımızı artırır. Blog yazmak gibi bireyin alıcı olmasını, yeni bilgi kaynakları ve ilham bulmaya odaklanmasını gerektiren yazılı işler yaratmak için ise belirli bir disiplin gerekir. Yazılacak konu belli değilse kitaplar okunur, podcastler dinlenir, yeni makaleler incelenir… Sonunda konu belli olduktan sonra bilgilerimizin yanında düşüncelerimizde öznellik kattığımız yeni eserler ortaya çıkmaya başlar. İyi fikirlerin küratörü olmak, önemli olan konulara benzersiz bakış açıları bulmak için daha derin düşünmeyi, araştırmayı ve “tavşan deliğine inmeyi” teşvik eder.
Belirli bir konu hakkında bir süre yazmak, daha önce yazdıklarımızı daha kapsamlı bir fikir geliştirmek için kullanarak eski düşüncelerimizi geliştirmemize olanak tanır. Kendi çapında blog ya da makale yazmak gibi küçük adımlarla başlayıp sonunda kitap yayımlayanların sayısı göz ardı edilemeyecek kadar fazla. Belki siz de onlardan biri olabilirsiniz. Düzenli okumanın ve yazmanın iyileştirici gücünü fark ettikten sonra ister kitap yazın, ister günlük tutun, düzenli yazmaya devam ettikçe kişisel gelişiminize olan katkısını açıkça fark edeceksiniz.
İlginizi çekebilir: Kişisel Gelişiminize Katkı Sağlayacak 4 Kitap Önerisi
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.