Günümüzde hızla gelişmekte olan teknoloji bizlere çeşitli fırsatlar tanımakla birlikte kolaylıklar da sunmaktadır. Bu kolaylıklardan biri de sanal dünyada oluşan iş olanaklarıdır. Artık hakim olduğumuz geleneksel iş ortamlarının yanı sıra dijital ortamda da para kazanabilmek mümkün! Dijital ortamda, sınırlamalara bağlı kalmaksızın gelir elde etmek istiyor fakat bu alanda hangi işleri yapabileceğinizi bilmiyorsanız sizler için hazırladığım yöntemlere bakabilirsiniz.
Freelance Çalışmak
Freelance çalışma günümüzde özellikle öğrenciler arasında popüler olan bir serbest çalışma biçimidir. Bu çalışma biçiminde sınırları kendiniz belirleyerek herhangi bir işverene, mekana ve zaman aralığına bağlı kalmadan kendi çizdiğiniz süreç içerisinde istediğiniz mekanda becerileriniz doğrultusunda işler yapabilirsiniz.
Freelancer Olmanın Faydaları
Freelance çalışan kişiler serbest çalışan anlamına gelen, freelancer olarak adlandırılmaktadır. Freelancer olmak sizlere çeşitli faydalar sunar. Freelance çalışırken dünyanın başka yerlerindeki iş olanaklarına kolayca ulaşabilir ve konumunuzu değiştirmeden bu işleri yapabilirsiniz. Freelancer öğrenciler iş planlarını ders ve sınav takvimlerine göre ayarlayabilir, bu işler herhangi bir ofis gerektirmediği için dışarıda harcayacağı para ve zamandan da tasarruf edilebilir. Freelance çalışmak yeteneklerinizi geliştirme ve gösterme açısından önemli bir fırsattır. Sürekli farklı kişiler ve işlerde çalışmak üretim açısından tekrarlamamanızı ve yeni deneyimler kazanmanızı sağlar. İş sürecinde geliştirdiğiniz projeler CV ve portfolyolarınızda yer edinebilir, akademik ve kariyer alanlarında sizlere fayda sunabilir.
Podcast Yayıncılık
Son yıllarda popülerlik kazanan podcast, belirli konular üzerine bahsedilen ya da tartışılan sesli içerik türüdür. Bu içeriklerin oluşturulmasında çok yüksek maliyetlere ihtiyaç duyulmadığı gibi, çevrim içi platformlarda ulaşımı da oldukça basittir. Spotify, Youtube gibi popüler uygulamalarda yaygınca bulunan podcast içerikleri ile ilgi duyduğunuz konuları dinleyicilere anlatarak hem bilgi akışı sağlayabilir hem de para kazanabilirsiniz. Esnek zaman dilimlerinde araştırma ve öğrenme kolaylığı sağlayan podcast yayıncılık aynı zamanda etkili iletişim ve anlatım biçiminizin gelişmesine de katkı sağlar.
Eğitmenlik
Özellikle pandemi etkisi ile uzaktan eğitime oldukça alışır hale geldik. Artık herhangi bir sınıf ya da kurs yerine ihtiyaç duymadan yalnızca tek tıkla çeşitli eğitimlere katılabiliriz. Udemy, Domestika gibi platformlarda yerli ve yabancı binlerce kursa ulaşmak mümkün. Bu noktada bilgili olduğunuz bir eğitimi kayda alarak farklı kitlelere ulaştırabilir ve verdiğiniz eğitimlerden para kazanabilirsiniz.
Dijital Çizim ve İllüstrasyon
Okuduğumuz kitapların kapakları, tükettiğimiz ürün ambalajları, tabelalar, kıyafet baskıları gibi hayatımızın her noktasında göz önünde olan biçimlerin hepsi resim sanatından faydalanır. Gelişen teknoloji ile bu sanatı dijital mecralara taşımak farklı iş yelpazelerine de olanak sunmaktadır. Günümüzde illüstrasyon ve illüstratörlük dijital ortamlarda para kazanılabilecek en yaygın iş alanlarından biridir. Dijital çizimler ile markalara ya da kişilere özel tasarımlar yapabilirsiniz. Behance gibi platformlarda bu işlerinizi paylaşarak daha geniş kitlelere ulaşabilir ve yeni iş olanakları kazanabilirsiniz.
E-Ticaret
Kendi işini kurmak, çoğu kişinin istediği fakat mekan, kira ve pazarlama gibi sebeplerden ulaşmakta zorlandığı bir şeyken e ticaret ile kendi tasarladığınız, el emeği yaptığınız ya da toptan aldığınız ürünleri satmak çok daha kolay hale gelmektedir. Sosyal medyanın satış uygulamaları ile destekleyerek çalışması ürünlerinizin daha fazla kitle tarafından keşfedilerek talep görmesine sebep olacaktır. Son dönemde popüler olan planlayıcı, hediye kartı gibi ürünlerini dijital ortamda tasarlayıp satmak sizlere hem zaman kazandıracak hem de kargo masrafını ortadan kaldıracaktır. Özellikle Etsy gibi satış yerlerinde otomatik satışın olması iş gücü açısından kolaylık sağlamakla birlikte daha geniş kitlelerden para kazanmanıza sebep olacaktır.
Öğrencilik yılları, akademik olarak çabaladığımız ve kaygılandığımız, aynı zamanda da maddi açıdan ek gelir kaynakları oluşturma ihtiyacı duyduğumuz bir dönemdir. Bu dönemde bir işte çalışmak sosyallik ya da eğitim açısından kısıtlayıcı olabilir. Hayatımızın her noktasında etkisi bulunan teknolojinin bu denli gelişmesi ile dijital ortamlarda çeşitli meslekler ortaya çıkmıştır. Bu meslekleri freelance olarak icra etmek zaman ve para olarak fayda gösterdiği gibi yeteneklerin gelişmesinde ve farklı iş deneyimleri kazanmada da etkili olacaktır.
İlginizi çekebilir: Öğrencilere Ek Gelir Sağlayacak 6 Freelance İş Önerisi