Psikoloji alanında sıklıkla karşılaştığımız NLP’nin uygulama alanları gün geçtikçe genişliyor. Bakış açısı, davranış, duygu ve düşünceleri düzenlemeyi hedefleyerek kişisel gelişimi destekleyen bu uygulama son yıllarda daha da popüler bir hale gelmiş durumda. Peki NLP’nin açılımı ve anlamı nedir? Hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bu gibi soruların ve daha fazlasının cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz, keyifli okumalar!
NLP (Neuro-linguistic programming) Nedir?
NLP (Neuro-linguistic programming), Sinir Dilbilimsel Programlama veya Nöro Linguistik Programlama olarak bilinmektedir. 1970’li yılların sonlarında Richard Bandler ve John Grinder tarafından ABD’de geliştirilen bir yöntem olan NLP, birçok alanda uygulanmaya devam etmektedir. NLP’nin teorik bir açıklamasını yapmadan önce kısaltmasında yer alan harflerin ne anlama geldiklerine açıklık getirmek daha doğru olacaktır. N harfiyle temsil edilen nöro, tamamen sinir sistemimiz ile ilgilidir. Dış dünyada algıladıklarımızın beynimize iletimi arasında geçen süreci temsil eder. L harfi ile temsil edilen Linguistic, dil bilim olarak Türkçe’ye çevrilmektedir. Dil bilim, düşüncelerin sözlü, sözsüz veya iç iletişimi ve düşünceleri anlamaya çalışır. Son olarak P harfi yani programming, Türkçe’ye programlama olarak çevrilir. NLP tekniğinin aksiyona dönüştürüldüğü aşama olduğu söylenebilir. Kişilerin, davranış ve düşüncelerinin düzenlenmesi ile ilgilidir.
Neredeyse herkesin idol olarak gördüğü veya aynı başarıya ulaşmak istediği kişiler vardır. NLP tam da bu noktada ortaya çıkar, insanların belirledikleri hedeflere ulaşmaları sürecinde zihinlerini tamamen tanımaları ve başarılı bir şekilde yönlendirmelerini hedefler. Bu noktada belirli bir başarıya ulaşmış kişilerin düşünce sistemleri incelenir ve modellenir. Bu noktada idol olarak benimsenen kişilerin düşünce kalıpları ve alışkanlıkları sorgulama yönünde çeşitli sorular sorulur. Kısacası NLP, yetenek gelişimi, olumsuz düşüncelerle başa çıkma, bakış açısı geliştirme, iletişim yönetimi ve daha birçok konuda imkan sunar. Peki, NLP yöntemi hangi alanlarda kullanılmaktadır?
NLP Tekniğinin Kullanım Alanları
Sinir Dilbilimsel Programlama, kişisel eğitimden iş hayatına kadar çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Özellikle iş hayatında çalışanların iş performansının ve motivasyonunun artırılmasında ve iletişim becerilerinin geliştirilmesinde uygulanmaktadır. Nöro Linguistik Programın kullanım alanlarından birisi de eğitimdir. Öğrencilerin öğrenme becerilerini geliştirirken, kaygı ve endişelerini yok etmeyi hedefler. Bunlar dışında çeşitli kullanım alanları olan bu teknik; olumlu davranışlara yönelmeyi, stres, fobiler ve sorunlarla başa çıkmayı sağlar.
Genel olarak sinir dilbilimsel programlama, insanların belirledikleri hedefler doğrultusunda zihnini tanıması ve düşünce, davranış kalıplarının şekillendirilmesini içeren bir tekniktir. NLP tekniği sadece terapi alanında değil, günümüzde çeşitli alanlarda da uygulanmaktadır.
İlginizi çekebilir: Product Recall: Ürün Geri Çağırma Nedir?
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!