Humanspire #69 Chief Human Resources Officer Seda Erdem Yılmaz

Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine Ata Grubu Teknoloji Şirketleri’nde başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir sohbet ile karşınızdayız. Ata Grubu Teknoloji Şirketleri CHRO’su Seda Erdem Yılmaz’a merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.

Seda Erdem Yılmaz’ın kariyerinden kesitlere ve verimli tavsiyelerine yer verdiğimiz bu röportaj için keyifli okumalar dileriz!

Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?

Boğaziçi Üniversitesi işletme ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinden çift anadal programı olarak mezun oldum. Akabinde Fulbright bursunu kazanarak Amerika Birleşik Devletleri’nde Tulane Üniversitesi’nde İşletme Yüksek Lisansı yaptım. Mezuniyetimin ardından gerek Amerika’da gerekse Türkiye’de Ernst&Young, PwC, Peppers & Rogers gibi farklı danışmanlık şirketlerinde çalıştım. 2011 yılında Ata Grubu’nda Stratejik Planlama Müdürü olarak başladım. 2017 yılında Strateji ve Başkanlık Ofisi Direktörü oldum.  2022 yılından beri ise Ata Grubu Teknoloji Şirketleri’nin İnsan Kaynakları Başkanı olarak görev yapıyorum.  Stratejiden insan kaynaklarına geçiş benim kariyerimde önemli bir değişiklik oldu. Teknoloji şirketlerinde insan kaynakları rolünün teknoloji ve insan birlikteliğini sağlamak açısından çok kritik olduğunu düşünüyorum. 


Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?

En önemli ilkem, kolektif başarıya inanmak. Yaşamımda ise neye inanıyorsam onu yansıtmaya çalışıyorum.  Bence tek bir şirketin, tek bir departmanın ya da tek bir kişinin başarılı olması yeterli değil, kolektif olarak hep birlikte başarılı olmak gerekiyor. Bu felsefeyi Ata Grubu Teknoloji Şirketleri olarak değerlerimize de yerleştirdik. Bunu kendi yaşamımda da uygulamaya azimliyim. Ghandi’nin çok sevdiğim bir sözü vardır: “Benim yaşamım mesajımdır.” Buna yürekten katılıyorum.


Şirketinizde genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Ata Grubu Teknoloji Şirketleri olarak sürdürülebilir insan kaynağı sağlama ve uzun dönem stratejik iş planlaması oluşturma hedeflerimiz doğrultusunda geleceğin liderlerini yetiştirmeyi öncelik haline getiriyoruz. Bu kapsamda faaliyete geçirdiğimiz çalışmalarımızdan bir tanesi de Core Talent Yetenek Programı’mız. Yeni nesil yeteneklere sahip, donanımlı genç çalışanları Ata Grubu Teknoloji Şirketleri bünyesine katmak için özel tasarlanan Core Talent Yetenek Programı’mız, 9 ay süre ile katılımcıların gerçek yazılım projelerinde deneyim sahibi olabileceği gelişim yolculuğu ve kariyer fırsatını içeren bir MT programı olarak yedi yıldır uygulanıyor.

Programa katılım süreci, Nisan-Haziran döneminde teknik test, İngilizce seviye belirleme, birebir mülakat ve değerlendirme merkezi bölümlerinden oluşuyor. Üniversitelerin Mühendislik veya Matematik-İstatistik gibi sayısal bölümlerinden yeni mezun, 3. veya 4. sınıf öğrencisi olan adaylar, Ata Grubu Teknoloji Şirketleri vizyon ve stratejileri doğrultusunda profesyonel iş hayatına yönelik temel bilgileri içeren bir gelişim yolculuğuna çıkıyorlar. Gelişim yolculuğu kapsamında 9 ay boyunca alanında deneyimli profesyonel ekipler eşliğinde gerçekleştirilecek teknik eğitim, yetkinlik programı, proje sunumlarını içeren workshoplar, rotasyon değerlendirmesi, lider buluşmaları ve mentorluk ile destekleniyorlar. Programı tamamlayan katılımcılar, böylece kariyerlerinde bir adım öne geçebiliyorlar. Adaylar, eğitim ve gelişim süreçlerini ilerleten bu deneyim yolculuğunun ardından kendilerine en uygun birimlerde rol almaya başlayarak, programın ilk gününden itibaren Ata Grubu Teknoloji Şirketleri ailesinin bir üyesi oluyor. Bu yıl da 22 Core Talent, eğitim süreçlerini tamamlayarak, Ata Grubu Teknoloji Şirketlerimiz bünyesinde işe başladı. 

Gençlerimizin değişen ve dönüşen dünyada yeni bilgileri, vizyoner ve stratejik bir bakış açısıyla ele almaları ve yeteneklerine uygun bir şekilde yetiştirebilmeleri için kariyer yolculuklarına destek olmaya devam edeceğiz.


İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?

İK anlayışımız, değişimin gelişimle desteklemesi ve tüm süreçlerin dijitalleştirilerek sürdürülebilir bir hale getirilmesi üzerine kurulu bir sisteme dayanıyor. Ekip olarak önceliğimiz hem çalışanlarımıza hem de donanımlı adaylara en iyi çalışma ortamını yaratmak. Bu noktada şirketimizi nitelikli adaylar için çekici hale getirmek adına özgün bir işveren markası çerçevesinde kültürümüz ve değerlerimiz ile zenginleştirilmiş bir kariyer deneyimi sunuyoruz. Farklı bakış açılarına ve deneyimlere sahip adayları yetenek havuzumuza kazandırmak üzere yenilikçi işe alım stratejileri uygulamaya özen gösteriyor ve tüm çalışanlarımızın özel yaşam dengesini sürdürebilir kılmak için esnek iş modelleri ve uzaktan çalışma seçenekleri sunuyoruz. Tüm bu faaliyetlerimiz bizi başarıya götürüyor. Bu sene 2023 yılının en etkili 50 insan kaynakları liderlerinden biri seçildim. Bu başarının arkasında işini tutkuyla yapan harika bir insan kaynakları ekibim var. Biz insan kaynaklarının başarısının şirketin başarısının başlangıç noktası olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla ekibimize katılacak yeni arkadaşlarımızın da bu ruha sahip olmasına önem veriyoruz.


Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?

Eğitim kariyerde ilerlemek için en önemli unsurlardan biri elbette. Ancak yaşam boyu bir eğitimden bahsediyorum. Artık webinarlar, online eğitimler vs. bu işi çok daha kolay bir hale getirmiş durumda. Geriye sadece bu konuda isteklilik ve azim kalıyor. 

Yönetici olmayı hedefleyen gençlere her zaman insanı merkeze koymalarını öneririm. Eğer yönetici olacaklarsa önce kendilerini çok iyi tanımaya çalışıp eksiklerini gidermeleri, ardından da insan doğası ve davranılarını da çok iyi anlamaya çalışmaları gerekiyor ki bir yönetici olarak ekipleri ile birlikte, o hep konuştuğumuz 2+2’nin 5 edeceği sinerjiyi yakalayabilecek yönetim yaklaşımını sergileyebilsinler. 

Bu adımları ne zaman atacakları sorusunun cevabı ise aslından hepsinden basit: “Şimdi.”

Ne kadar erken başlarlarsa o kadar kendilerini tanıyacaklarını ve çalışmaktan keyif alacaklarını görecekler. Bu konuda “ertelemek” en büyük felaket olacaktır. 


Son olarak, sizin için faydalı olan ve genç yetenekler için de çok faydalı olacağını düşündüğünüz kitap, dizi, film, podcast vb. öneriniz var mı?

Gençler için faydalı olabileceğini düşündüğüm öneri, şu şekilde paylaşabilirim:

🎙️Podcast: Nilay Örnek’in farklı alanlarda çalışan ve o alanlarda başarılı olmuş kişilerle “Nasıl Olunur?” üzerine gerçekleştirdiği sohbetlerden oluşan podcast serisi.

📚Kitap: İlber Ortaylı – Bir Ömür Nasıl Yaşanır?

🎥 Film: Forest Gump

Seda Erdem Yılmaz’a bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!

Bir yanıt yazın