Tarih ve yeşillikle dolu Bursa’ya şimdiden hoş geldin! 🙂 Türkiye’nin dördüncü büyük şehri Bursa, Bursa Uludağ Üniversitesi ile Bursa Teknik Üniversitesi’ni içinde barındırıyor. İçeriğin ilerleyen kısımlarında Bursa’da öğrenci olmak ile ilgili aradığın her sorunun cevabına ulaşacak ve rehberimizi severek okuyacağına eminiz! Biliyoruz ki, Bursa’da öğrencilik hayatının en eğlenceli dönemlerini yaşayacaksın! Peki, Bursa’da ulaşım nasıl? Sosyalleşerek vaktini dolu dolu geçirebileceğin yerleri merak ediyor musun? Tüm bunlarla birlikte hem konaklama ve yurt olanaklarını öğrenmek hem de alışveriş merkezlerinden haberdar olabilmek için seni içeriğin devamına davet ediyoruz! Haydi, Bursa’da öğrenci olmayı şöyle bir inceleyelim.
Bursa’da Ulaşım İmkanları
Bursa içi ulaşım imkanları her geçen gün öğrencilere daha çok faydalı olacak şekilde gelişiyor diyebiliriz. Üstelik, kimi şehirlerdeki trafik sorunu Bursa için pek söz konusu değil. Bursa, diğer şehirlere nazaran çok daha kolay bir metro hattına sahip, hatta yakın zamanlarda da bu metro hatlarına öğrencilerin genellikle diğer şehirlere ulaşım için kullanabilecekleri ‘’Terminal’’ hattının da ekleneceğini duyuralım. Aynı zamanda yeni açılmış olan “Terminal – Osmangazi (Kent Meydanı)” tramvay hattıyla da şehirlerarası ulaşım biraz daha kolay hale geliyor 🙂
-
BursaKart Nedir?
Bursa içi ulaşımı kolaylaştırması ile beraber müzelere, hayvanat bahçelerine de indirimli giriş yapmanı sağlayan bu karttan faydalanabilirsin. Bursa’nın en güzel yanlarından biri de aslında her alanda öğrencileri düşünüyor olması diyebiliriz. Öğrenciler, öğrenci belgeleri ile beraber kayıt olarak kendileri için kişiselleştirilmiş indirimli kart tipini de kullanabiliyorlar. Üstelik BursaKart’lar için illa dolum noktalarını kullanman gerekmiyor, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı uygulama ile beraber dolum işlemini online olarak da tamamlayabilirsin! BursaKart bilet tiplerini ve ücretlendirmelerini buradan inceleyebilirsin.
-
Bursa İçinde Ulaşım
Bursa’da ulaşım genellikle karayolu ile sağlanıyor, kimi zaman otobüsler ile yolculuk sandığından daha uzun sürebiliyor, bu yüzden de aynı zamanda metro hatlarının şehrin bir ucundan diğerine kadar gittiğinin haberini de vermiş olalım! 🙂 Bursa içinde otobüsler genellikle 15-20 dakika aralıklarla hareket ediyorlar ama ne yazık ki ulaşım 7/24 değil. Eğer toplu ulaşımla geri dönmeyi düşünüyorsan gece yarısından önce duraklarda olmalısın. Hat saatleri ve bilgilerine de buradan ulaşabilirsin.
Metro, otobüs gibi ulaşım araçlarının yanı sıra BursaKart aracılığı ile BurTram, Budo gibi araçları da kullanabilirsin. Özellikle Kent Meydanı’nda daha yaygın olan BurTram ile şehrin tarihi yerlerinden geçerken gözlerini alamayacağına eminiz. Budo ise genellikle şehirlerarası için kullanılıyor, İstanbul’a bir yolculuk düşünüyorsan Budo veya Terminal’den kalkacak otobüsleri tercih edebilirsin.
Bursa, diğer büyük şehirler kadar kalabalık değil. Ancak, yine de iş çıkış saatleri ve akşamın erken saatlerinde zaman zaman ufak trafiklere yakalanma olasılığı olduğunu hatırlatalım.
Diğer yandan dolmuşlar ve minibüsler hala popülerliğini koruyor. Özellikle Uludağ Üniversitesi içerisinde ve Görükle çevresinde, istediğin her yere gidebileceğin minibüslere rastlayacaksın. Her hattın ücretlendirmesi birbirinden ayrı, Osmangazi ve daha kalabalık olan yerlerdeki minibüs ücretlendirmeleri Üniversite etraflarındaki minibüs ücretlendirmelerinden daha farklı olabiliyor.
Taksiler ise 7/24 senin hizmetinde. 🙂 Bursa içinde, üniversite çevrelerinde, metro duraklarının etrafında taksicilerin duraklarını kolaylıkla bulabilirsin. Bizden sana tavsiye, telefonunda en az birkaç taksi durağının numarasını bulundur, toplu taşımalara ulaşmanın zor olduğu zamanlarda bir telefon ile ulaşım sorununu kolaylıkla çözebilirsin.
BursaKart Mobil uygulamasıyla da hat isimlerine bakarak en uygun saatteki otobüse binebilirsin. Aynı zamanda gitmek istediğin yerle aranda bir rota çizerek otobüsünün konumunu da görebilirsin. Abonman kartı veya kişiselleştirilmiş kartını da yine buradan kolaylıkla ödeyebilirsin.
Şehirlerarası terminale gitmek istediğinde de yapman gereken oldukça basit. BursaKart Mobil uygulaması veya Moovit uygulamasıyla rotanı çizdikten sonra, buradan duraklara bakabilirsin. Uludağ Üniversitesi’nde okuyorsan 93, 93-Ekspress, H-3 gibi hat seçeneklerini kullanabilirken, Bursa Teknik Üniversitesi’nde okuyor veya üniversiteden terminale gitmek istiyor isen Mimar Sinan Yerleşkesinde bulunan üniversitenin karşısındaki Arabayatağı olarak geçen durakta 91 , 91-G otobüs hatlarıyla yolculuk edebilirsin. İstersen, metro ile Osmangazi durağında inerek metro önünden geçen BurTram seyahatin sonrası 38 otobüs hattı veya yine aynı durakta bulunan şehir içi minibüslerini de kullanabilirsin.
Bursa’da Konaklama ve KYK Yurtları
Eğer Bursa içinde konaklama masraflarını, özel yurt ücretlendirmelerini, KYK yurtlarını merak ediyorsan çok haklısın, hemen sorularına yanıt verelim.
Çok daha uygun fiyatlara ev tutmak istiyorsan araştırmanı kesinlikle üniversite civarındaki evler üzerine yapmalısın, şehir taraflarındaki ev fiyatları genellikle üniversite etraflarındaki evlerin yaklaşık olarak 2 katından başlıyor. Ortalama fiyatları çok dalgalı olsa da güncel fiyat itibariyle evlerin aylık 1700-2000 TL’den başladığını belirtelim. Ancak yine de üniversite etraflarında da lüks evler olduğunu ve kimi evlerin bu fiyat ortalamasından çıktığının haberini verelim. Eğer birkaç arkadaşın ile eve çıkmak istiyorsan da her şey çok daha uyguna gelecektir.
Özel yurtlar Bursa’da özellikle Görükle/Uludağ Üniversitesi çevresinde çok popüler. Bu yurtların seneliği yaklaşık 18.000-35.000 TL arasında değişiyor. Üstelik, kimi yurtlar ücretlendirmelerine tüm faturaları dahil ediyor. Özellikle Görükle içinde bu tarz yurtlarla karşılaşabilirsin.
Eve çıkmak istemiyorum ama yurtta da kalmak istemiyorum dersen apartları da seçeneklerin arasına dahil edebilirsin. Görükle’de apart kültürü fazlasıyla yaygın ve çok fazla apart bulunmakta. Apartlarda da aynı özel yurtlarda olduğu gibi senelik sözleşmeler yapılabiliyor. Genellikle apartlar özel yurtlara göre daha ucuz olabiliyor ancak tabi ki bazı apart fiyatlarının fiyatlandırmalardaki dalgalanmayla beraber aynı fiyata çıkmış olabileceğinin haberini verelim.
KYK yurtları ise genellikle üniversiteler çevresinde konumlanıyor ve en ucuz seçenekler olarak göze çarpıyor. Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü içerisinde farklı KYK yurtları mevcut, aynı zamanda İzmir Yolu üzerinde de. Bursa Teknik Üniversitesi-Orhangazi ve diğer Meslek Yüksek Okullarının çevrelerinde de KYK yurtlarını görebilirsin. Bursa Teknik Üniversitesi’nde okuyacak olanlar için ise bir tavsiye verelim; üniversitenin etrafında erkek KYK yurdu dışında konaklama için pek de farklı alternatifler bulunmuyor. Üniversite yakınlarında kalmak istiyorsan ve zamanının çoğu ulaşımda geçmesin istiyorsan Osmangazi çevresinde ev tutabilir ya da özel yurtlar ile görüşebilirsin. Yine burada da alternatiflerin sınırlı olabileceğini söyleyelim. Uludağ Üniversitesi çevrelerine gittikçe kiralık evler ve özel yurt, apart çeşitleri artıyor. O yüzden Bursa Teknik Üniversitesi’nde okuyacaklar için okuldan eve ulaşım daha uzun sürebiliyor, Görükle’de kalanlar için ise maksimum 1.30 saati bulabiliyor.
Bursa’da Öğrencilerin Sosyalleşebileceği Mekanlar
Bursa, eğlence konusunda diğer büyük şehirlerden geride kalıyor gibi görünse de şehirdeki fazlasıyla seçenek mevcut. Bursa içinde genellikle arkadaşlarınla beraber vakit geçireceğin yerler arıyorsan Nilüfer tam senlik. Hatta, Özlüce/Görükle/FSM/ taraflarında düşündüğünden çok daha değişik konseptlerde kafeler, eğlence mekanları bulabilirsin. Bursa’nın diğer semtleri gibi kalabalık olmayan, sokakları ferah ve görülecek bir sürü güzel yeri olan Nilüfer, eğlenebileceğin en iyi semtlerden biri. Üstelik Nilüfer’de daha çok kendi yaşıtlarına rastlayacağına eminiz.
Nilüfer içerisinde farklı maceralara atılmak istiyorsan, Zambak Tepe, Ağlayan Çınar (Gölyazı içerisinde bulunur ve kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biridir, üstelik her sene Gölyazı’da çok eğlenceli Uçurtma Şenlikleri de yapılır.), farklı kiliseler ve Nilüfer’in sıcacık köylerini ziyaret edebilirsin. Üstelik, Yüzüncüyıl’da Nilüfer Kent Tiyatrosu ekibinin birbirinden güzel oyunlarını izleyebilir, üniversite içindeki farklı konserlere katılabilirsin. Özlüce’de yer alan Avrupa’nın en büyük kitapçısını da ziyaret edebilirsin.
Aynı zamanda Nilüfer içinde farklı alışveriş merkezleri ve yeme/içme yerleri de mevcut. Özdilek Park AVM, KoruPark AVM, Carrefoursa AVM, Endülüs Park, ParkOra, Suryapı gibi mekanları önerebiliriz.
Şimdi, biraz Nilüfer dışına çıkalım ve Bursa Teknik Üniversitesi ile kent meydanı taraflarına uğrayalım. Şehrin daha tarihi yerlerini gezip görmek ve Bursa hakkında daha çok bilgi edinmek istiyorsan, Şehreküstü/Osmangazi gibi semtler tam senlik! Her seferinde farklı bir müze keşfedeceğine, bir öncekinden çok daha lezzetli yiyecekler yiyeceğine, eski binaların ve tarihin zevkini çıkaracağına eminiz!
Üstelik şehrin Osmangazi/Orhangazi/Yıldırım taraflarında şelaleler, parklar, yürüyüş alanları ve tarihi yapılara rastlayabilirsin. Botanik Park, Kültürpark (Reşat Oyal Kültür Parkı diye de geçer), Uludağ Milli Park, Ulu Cami, Yeşil Cami, Kozahanlar bölgesi, Saat Kulesi, Irgandı Köprüsü, Cumalıkızık ise bunlardan yalnızca birkaçı. Üstelik Bursa içinde, Kent Meydanı’nda çok eski yıllardan kalma kitapçıları bulabilir ve ikinci el kitapların dünyasına da adım atabilirsin. Tavsiye vermek gerekirse Heykel taraflarına uğrarsan çok güzel ve uygun fiyatlı kitapçılar bulabilirsin. Sönmez İş Han’ında da yine aynı şekilde ihtiyacın olan ikinci el kitapları uygun fiyata bulabilirsin.
Umuyoruz ki rehberimiz sana yardımcı olabilmeyi başarmıştır ve sen de Bursa’da geçireceğin vakitler için en az bizim kadar heyecanlısındır. Youthall ekibi olarak sana keyif ve başarı dolu bir üniversite hayatı diliyoruz! 🙂
İlginizi çekebilir: Ankara’da Öğrenci Olmak
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.