Günden güne daha çok duyduğumuz, dijital dünyanın yeni trendlerinden Blockchain teknolojisi hakkında ne biliyorsunuz? Yakın gelecekte değeri şu anki konumundan daha da artacak olan bu teknoloji alanında kariyerinizi ilerletmek ya da bilgi almak istiyorsanız şimdi yazıyı okumaya devam edin.
Kuruluşlar, işletmeler, uygulamalar ve bireyler kendilerine sunulan çevrimiçi hizmetlerden daha fazla yararlandıkça işlem hacimleri de kaçınılmaz olarak artmakta. Corona virüsünün ve engelinin fiziksel hareketlilik üzerindeki etkisi, 2020 itibariyle bu çevrimiçi yaklaşımın büyümesini daha da hızlandırdı.
Ancak artan işlem hacmi, bankalar gibi üçüncü şahıslara dayanan geleneksel işlem sistemlerinin dezavantajlarını da ortaya çıkarır hale geldi. Böyle büyük oluşumlar; üçüncü kişiler tarafından dolandırıcılık, siber saldırı veya daha masum sorunlar nedeniyle tehlikeye atılırsa, her kullanıcı risk altına girebilir.
Blockchain’in Hayatımızdaki Yeri
Bitcoin, aslında Blockchain’in en iyi bilinen ve en yaygın kullanım örneği diyebiliriz. 2009 yılında Bitcoin’in piyasaya sürülmesiyle başlayan kripto para birimleri bu alana yönelmek isteyenler için cazip bir alternatif sunuyor. Bitcoinler bankalar tarafından verilmekle kalmayıp herhangi bir merkezi para otoritesi tarafından kontrol edilmez. İşlemleri izlemek, doğrulamak ve onaylamak ve para rezervini yönetmek için böyle bir yetkiye güvenmek yerine Bitcoin, kullanıcılarının makinelerinden oluşan eşler arası bir bilgisayar ağı tarafından kontrol edilmesini sağlar.
Bitcoin ve diğer dijital para birimleri doğrudan bilgisayar ağları tarafından işlenmez. Bunun yerine, Blockchain adı verilen bir işletim sisteminde çalışan uygulamalar olarak düşünülebilirler. Blockchain’in maliyet etkinliği, verimlilik, güvenlik ve şeffaflık avantajları birçok ortamda bariz değer sunuyor.
Her işlem, bir dizi sayı ve harf içeren bir karma kod üretir. Bir işlem düğümlerin çoğunluğu tarafından onaylanırsa, o zaman bir bloğa yazılır. Her blok önceki bloğa atıfta bulunur; blok zinciri tüm blokları içerir. Bu nedenle, bir bloktaki herhangi bir bilgiyi değiştirmek bilgisayar korsanının bilgisayarının tüm ağı güçlendirmesini gerektireceğinden, bloklar kolayca hacklenemez veya bozulamaz. Bu da Blokchain’i oldukça güvenli kılar.
Blockchain Teknolojisi Nedir?
“Blok zinciri” teknolojisi, halkın işlem kayıtlarını, bağlanan bir ağdaki “zincir” olarak bilinen çeşitli veritabanlarında depolayan bir yapıdır. Aslında bu depolamaya “dijital defter” adı verilir.
Bu defterdeki her işlem, işlemin kimliğini doğrulayan ve dış güçler tarafından kurcalanmasını önleyen, sahibinin dijital imzasıyla yetkilendirilir. Bu nedenle, dijital defterin içerdiği bilgiler oldukça güvenlidir.
Daha basit bir deyişle, dijital defter, bir ağdaki çok sayıda bilgisayar arasında paylaşılan ve işlem kayıtlarının gerçek satın alımlara göre depolandığı bir Google elektronik tablosu gibidir.
Blockchain Neden Popüler?
Banka hesabınızdan ailenize veya arkadaşlarınıza para aktardığınızı varsayalım. Çevrimiçi bankacılık şubenize giriş yaparsınız ve bu tutarı hesap numarasını ya da IBAN bilgisini kullanarak diğer kişiye aktarırsınız. İşlem tamamlandığında bankanız işlem kayıtlarını günceller. Yeterince basit görünse de hepimizin göz ardı ettiği potansiyel bir sorun var.
Bu tür işlemler çok hızlı bir şekilde kurcalanabilir. Bu gerçeği bilen kişiler, genellikle bu tür işlemleri kullanmaktan çekinseler de bu güvenlik açığı, Blockchain teknolojisinin yaratılmasının nedenidir.
Gelelim Blokchain’in nasıl bu kadar popüler olduğuna… Verilerin ve işlemlerin kayıt tutulması bu dünya için işin çok önemli bir parçasıdır. Çoğu zaman, bu bilgiler şirket içinde işlenir; bankacılar veya avukatlar gibi üçüncü kişiler aracılığıyla ise ihtiyaç halinde iletilebilirler. Neyse ki Blockchain bu uzun süreci önler ve işlemin daha hızlı hareketini kolaylaştırarak hem zamandan hem de paradan tasarruf sağlar.
Çoğu insan Blokchain ve Bitcoin’in aynı şey olduğunu; hatta birbirinin yerine kullanabildiklerini sanıyor. Blockchain; finans, tedarik zinciri, üretim vb. gibi birden çok endüstriyle ilgili çeşitli uygulamaları destekleyebilen bir teknolojidir. Bunun yanı sıra Bitcoin, güvenli olmak için Blockchain teknolojisine dayanan bir para birimidir.
Blockchain Teknolojisi Nasıl Çalışır?
Son yıllarda, dünyadaki birçok işletmenin Blockchain teknolojisini bünyelerine entegre ettiğini fark etmiş olabilirsiniz. Peki, Blockchain teknolojisi tam olarak nasıl çalışıyor? İlerlemeleri hala genç ve gelecekte devrimci olma potansiyeline sahip; öyleyse, bu teknolojiyi aydınlatmaya başlayalım.
Blockchain, bu üç teknolojinin birleşimidir:
- Şifreleme anahtarları
- Paylaşılan bir defter içeren eşler arası bir ağ
- Ağın işlemlerini ve kayıtlarını depolamak için bir bilgi işlem aracı
Şifreleme anahtarları iki anahtardan oluşur: özel anahtar ve genel anahtar. Bu anahtarlar, iki taraf arasında başarılı işlemlerin gerçekleştirilmesine yardımcı olur. Her birey, güvenli bir dijital kimlik referansı üretmek için kullandıkları bu iki anahtara sahiptir. Bu güvenli kimlik, Blockchain teknolojisinin en önemli yönüdür. Kripto para dünyasında, bu kimlik “dijital imza” olarak adlandırılır ve işlemleri yetkilendirmek ve kontrol etmek için kullanılır.
Dijital imza, eşler arası ağ ile birleştirilir; Yetkili makam olarak hareket eden çok sayıda kişi, diğer konuların yanı sıra işlemlerde fikir birliğine varmak için dijital imzayı kullanır. Bir anlaşmaya yetki verdiklerinde, matematiksel bir doğrulama ile onaylanır ve bu da ağa bağlı iki taraf arasında başarılı bir güvenli işlemle sonuçlanır. Özetlemek gerekirse, Blockchain kullanıcıları, eşler arası ağ üzerinden farklı dijital etkileşim türleri gerçekleştirmek için kriptografi anahtarları kullanır.
Blockchain teknolojisinin temel özelliklerinden biri, işlemleri onaylama ve yetkilendirme şeklidir. Örneğin, iki kişi sırasıyla özel ve genel anahtar ile bir işlem gerçekleştirmek isterse, birinci şahıs taraf işlem bilgilerini ikinci tarafın genel anahtarına iliştirecektir. Bu toplam bilgi bir blokta bir araya toplanır.
Blok bir dijital imza, bir zaman damgası ve diğer önemli, ilgili bilgileri içerir. Bloğun, işleme dahil olan kişilerin kimliklerini içermediğine dikkat edilmelidir. Bu blok daha sonra ağın tüm düğümlerine iletilir ve doğru kişi kendi özel anahtarını kullandığında ve onu blokla eşleştirdiğinde işlem başarıyla tamamlanır.
Blokchain teknolojisi sayesinde, Bitcoin ve “dijital cüzdan” gibi bir finansal hizmet kullanılarak dünya ekonomisine yeni bir soluk getirildi. Siyasette seçim güvenliğinden herhangi bir insan etkileşimi gerekmeden İnternet üzerinden veri aktaran çok sayıda akıllı makineye pek çok yenilik hayatımıza girdi. Airbnb, Uber gibi uygulamalar ödeme teknolojilerinde bu hizmeti kullandı. Sağlık alanında hasta verilerinin saklanmasında bile veri tabanı kullanımı açısından Blokchain teknolojisi kullanıldı.
İlgini Çekebilir: 2025’e Kadar Edinilmesi Gereken 10 Önemli Beceri