Bilgisayar mühendisliği bölümü, bilgisayarın donanım ve yazılım kısımlarını entegre eden bir eğitim programıdır. Bilgisayar mühendisleri, donanımdaki parçaların -işlemci, anakart vs.- tasarımı ve işlevleriyle ile yakından ilgilenirken aynı zamanda teknolojik aletlerin yazılımlarını da oluşturabilmektedirler. Bilgisayar mühendisi olmak isteyen biri işin yazılım ya da donanım kısmına daha çok yoğunlaşıp o alanda daha uzman olabilir.
Bilgisayar Mühendisliği Nedir?
Bilgisayar mühendisliği eğitimi, üniversitelerde 4 yıllık bir program olarak verilmektedir. Bölüm müfredatında ağırlıklı olarak matematik, algoritma ve programlama dersleri verilmektedir. Eğer bilgisayar mühendisliği bölümünü seçiyorsanız soyut matematikle bölümünüzde bol bol uğraşacaksınız diyebilirim. Ayrıca her mühendislik bölümünün ortak olarak aldığı dersler de -İngilizce, Fizik, Tarih gibi- bilgisayar mühendisliği müfredatında bulunmaktadır.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Çoğu iş alanında bilgisayar teknolojisi çokça kullanıldığı için bilgisayar mühendisliği mezunları yazılım ve programlamaya ihtiyaç duyulan her şirkette çalışabilir. Şirketlerin siber güvenliklerinden tutun, web site tasarımlarına kadar üzerine çalışabilecekleri birçok alan vardır. Bölümün mezunları için çok fazla iş fırsatı bulunmakta diyebiliriz. Çalışabilecekleri birkaç alan şunlardır:
- Banka Sektörü
- Sağlık Alanı
- Yazılım Şirketleri
- İletişim Şirketleri
- Video Oyunu Şirketleri
- Bilişim Teknoloji Şirketleri
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mezunlarının Şirketteki Rolü
Peki, bir bilgisayar mühendisi çalıştığı şirkette neler yapar, sorumlulukları nelerdir? Çok geniş bir iş yelpazesine sahip olan bu mühendislikte çalışanlar ürün tasarımları, ürün programlaması veya satış-pazarlama gibi birçok konumda çalışabilirler. Günümüzdeki çoğu şirketin siber ortamlarda iletişimlerini sağladıklarını ve ürün satışlarını gerçekleştirdiklerini düşündüğümüzde herhangi bir şirkette çalışabileceğiniz birçok konum vardır. Hangi pozisyonlarda çalışacakları, bilgisayar mühendislerinin kendilerini geliştirmek istediği yön doğrultusunda değişmektedir.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mezunlarının İş Olanakları Nelerdir?
- Yazılım Geliştiricisi
- Veritabanı Yöneticisi
- Sistem Analisti
- Web Geliştiricisi/ Programcısı
- Bilgi/Ağ Güvenlik Uzmanı
- Donanım Uzmanı
İlginizi çekebilir: Kolunda Altın Bileziğin Olsun: Yazılım Öğren!