Beynimize fiziksel ve duygusal duyuları birleştiren yeni duyumlar vermek, beynin farklı alanları arasında daha büyük bağlantılar açar. Sinir hücrelerinin hafızayı geliştiren doğal beyin hormonları salgılamasına ve çevredeki yaşlanmanın etkilerine karşı daha güçlü ve daha dirençli hücreler üretmesine neden olur. Bu yazımızda, güne başlarken ya da boş zamanlarınızda deneyebileceğiniz bazı beyin egzersizlerinden bahsedeceğiz. Farkı hemen hissedeceğinize emin olabilirsiniz. Keyifli okumalar!
-
Kitap Okumak
Kitap okumanın beyni geliştirdiği tartışmasız bir gerçek! Kitap okurken beynimizde sol tarafla takip edilen ve kavranan kavramlar, sağ tarafta hayal ediliyor. Örneğin, sürekli televizyon izlemek sağ lobu pasif bırakır. Özellikle küçük çocuklarda hayal gücü ve yaratıcılığın gelişmesi için serüven dolu bir kitapla baş başa geçirilecek saatler ise inanılmaz değerli. Aynı şekilde yetişkinler de ilgi duydukları, onları içine çekip sarıp sarmalayan konularla ilgili kitaplar okuduklarında eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini artırıyorlar.
-
Bulmaca Çözmek
Bulmaca çözme alışkanlığına sahip olmanın beyni geliştirdiği ve daha çözüm odaklı düşündüğü sıklıkla tekrarlanır ve doğrudur. Beynin işlevselliğini olumlu yönde etkiler. Yapılan araştırmalara göre 60-65 yaşında bulmaca çözmeye başlamak yerine küçük yaşlardan itibaren bulmacalarla haşır neşir olmanın daha işlevsel olduğu belirtiliyor.
-
Benzetim Oyunları
Kanepede bir fincan çay ya da kahve ile oturduğumuz sakin zamanlarda çevremizde gördüğümüz nesneleri başka nesne, varlık ya da durumlara benzetmeye çalışmak, basit gibi görünen ancak beynimizi harekete geçiren eğlenceli bir etkinlik. Bu benzetim oyunları, yaratıcı düşünme becerisini geliştirirken beynimizin kapasitesini de artırmaya devam ediyor.
-
Spor ve Sağlıklı Beslenme
Haftanın belirli saatlerini kapalı bir spor salonunda geçirmekten hoşlanmıyorsanız, kendinize evinin çevresinde günlük yürüyüş parkuru belirleyebilirsiniz. Bu yürüyüşlerde gördüklerinizi başka varlıklara benzetip eleştirme yapabilirsiniz.
-
Ritmi Ayarlamak
Gündelik hayatın hızlı temposu beynimizi kimi zaman strese sokuyor, yoruyor ve bilişsel dağınıklık yaşamamıza neden oluyor. Bu nedenle iş ve günlük yaşamın gerekleri ile kişisel sınırlarımızı iyi düzenlemek ve beynimizi nitelikli şekilde çalıştırmamız gerekiyor.
-
Dijital Diyet
İlk maddede yer alan kitap okuma önerimizi engelleyecek unsurların başında dijital araçların geldiğini biliyoruz. Dijitalleşmenin beyni nasıl etkilediği üzerine çeşitli bilimsel araştırmalar yapılıyor. Her ne kadar dijital okuma süreçleri de kendine göre bir değer taşıyor olsa da dijitalin fazlası, derin düşünme, yazma, yaratıcı düşünme gibi özelliklerimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Günümüzde özellikle 10-18 yaş grubundaki gençlerin maruz kaldığı dijital ortamı düşünürsek bu diyetin en azından derinlemesine düşünmeye elverişli bir ortam sağlayacağı açık.
Bu içerikte beyni gelişmeye ve düşündürmeye yönelten bazı egzersizleri derledik. Umarız bahsettiğimiz egzersizler, alışkanlıklarınız arasında yer alıp size yardımcı olabilir!
İlginizi çekebilir: Puzzle Yapmanın Duyunca Şaşıracağınız Faydaları