İş başvurusu yapacaksınız, CV hazırlamakla ilgili temel kavramlara hakimsiniz. Gelelim konuyu biraz daha özelleştirmeye. CV’niz, sizi iş adayları arasında ideal olarak gösterecek güçlü yönlerinize odaklanarak işverenlere bir kanıt olma niteliği taşır. Bunun için uygun pozisyona göre bir CV formatı kullanmalısınız. Bu yazıda da ilk olarak “beceri tabanlı CV” formatını inceleyeceğiz. Şu anda bir iş arıyorsanız neden beceri tabanlı bir CV kullanmanız gerekebileceğini ve nasıl oluşturacağınızı öğreneceksiniz.
Beceri Tabanlı CV Nedir?
İşlevsel CV olarak da bilinen beceri tabanlı bir CV, aktarılabilir becerilerinize ve deneyiminizin belirli yönlerine odaklanır. Bu, işverenlere yetenekleriniz hakkında önemli bilgiler vererek hayatınızın tüm yönlerinden ilgili beceri ve başarılara atıfta bulunmanıza olanak tanır. Diğer CV türleriyle temel fark, kişinin becerilerine odaklanması ve CV’de daha çok onların üzerine gitmesidir.
Ne Zaman Kullanılmalıdır?
- Çeşitli kısa vadeli pozisyonlar (stajlar, sizin için ara/geçici işler)
- Kariyer değişikliği yapma durumu
- Hobiyi tam zamanlı iş haline getirmeye çalışma
- Kariyere başlama ya da deneyimsizlik
Avantajlar
İş unvanlarını ve iş deneyimini vurgulayan kronolojik CV formatının aksine, beceri tabanlı bir CV, aktarılabilir becerilerinize odaklanır. Bu nedenle başvurduğunuz pozisyonda veya alanda sınırlı çalışma geçmişiniz olduğunu düşünüyorsanız, bu tür CV en uygunudur. Beceri tabanlı CV, mevcut işinizin aksine yeni pozisyonunuz için uygun aday olduğunuzu düşündürmek için birebirdir
Dezavantajlar
İşverenlerin ellerinde fazla zamanları yoktur ve beceriye dayalı bir CV, bilgileri daha kolay ve daha hızlı kontrol etmelerini sağlayan kronolojik olana kıyasla çok daha fazla detaylı bakış yapmalarını gerektirir. Yine aynı sektörde iş değişikliği yapmak, çok benzer bir pozisyona geçmek için de uygun değildir.
Beceri Tabanlı CV Nasıl Yazılır?
Her şeyin başında içeriğinizin dürüst olduğundan ve söylediklerinizin sizi en iyi şekilde temsil ettiğinden emin olmanız gerekir. CV şablonu kullanarak başlamak her zaman daha kolay olur. Sıfırdan başlayarak saatler geçirmek yerine, bir şablon üzerinde çalışmayı veya ilham almak için web’de arama yapmayı seçebilirsiniz.
Genel olarak aşağıdaki bölümleri içermesi gerekir:
Kişisel Detaylar
Burası adınızı, ev ve e-posta adresinizi, telefon numaranızı yazdığınız yerdir. İstemiyorsanız doğum tarihinizi eklemeyebilir ya da kendinizce yeni basit eklemeler yapabilirsiniz.
Kariyer Hedefi
Her tür CV’de olduğu gibi bir kariyer hedefine mutlaka ihtiyacınız yoktur ancak işverenlere açıkça tanımlanmış hedefleriniz olduğunu ve belirli bir pozisyon için işe alınmanızı umduğunuzu göstermek yardımcı olabilir. Kariyer hedefi, kariyer yönünüzü özetleyen kısa ve hedeflenmiş bir ifadedir. Başvurduğunuz işe uygun şekilde dikkatle araştırılmalı ve uyarlanmalıdır.
Kariyer Özeti
Bu bölüm, becerilerinizi ve başarılarınızı vurgulamak için kullanılmalıdır. Temel uzmanlık alanlarını, başarıları, yılların getirdiği deneyimi, kariyer çıkarlarını ve hedeflerini ifade edebilir. Kariyer özeti, işverenlerin özgeçmişinizin ne hakkında olduğunu anlamalarına yardımcı olur ve onlara nelerin daha ayrıntılı olarak işleneceğinin sinyallerini verir.
Anahtar beceriler
Bu tür CV’lerin en önemli bölümü, anahtar becerilerdir. Burada bilgi ve becerilerinizi başvurduğunuz role uygulamanız gerekir. İşverenlerin aldıkları her bir CV’yi gözden geçirmek için sadece birkaç saniyeleri olduğundan onlara o an ihtiyaç duyduğu becerileri ifade etmek önemlidir.
İş tanımını ve kişi özelliklerini dikkatlice okuyarak bunu başarabilirsiniz. Bu, hangi becerilerin işveren için en değerli olduğunu belirlemenize yardımcı olacaktır. Üç veya dört beceri seçin ve bunları kendi deneyimlerinizle desteklemek için örnekler verin. Bunu yaptığınızda ise ilgili ve spesifik olduklarından emin olun.
Kullanabileceğiniz mesleki becerilere örnekler:
Hassas Yetenekler: İletişim, karar verme, problem çözme, takım çalışması, liderlik, stres yönetimi, adaptasyon, zaman yönetimi, yaratıcılık…
Zor Beceriler: Yabancı diller, reklam yazarlığı, defter tutma, grafik&tasarım, veri analizi, tercüme, tablolar, matematik, bilgisayar programlama, muhasebe…
Becerilerinizin sadece beceri bölümünde değil, CV’nizin her yerinde görünmesi gerekir. Kariyer özetinizde ayrıca birkaç örnek listeleyerek vurguyu artırabilirsiniz. Anahtar kelimelerin etkili bir şekilde kullanılması, işverenlerin dikkatini çekmek için çok önemlidir.
Eğitim
İş deneyiminizin sınırlı olması muhtemel olduğundan eğitimin beceri temelli bir CV için bulunması şart olan bir dal da eğitimdir. Mezun olduğunuz okulların ardından bir tez tamamladıysanız, bundan bahsetmek ve bir özet sunmak kesinlikle iyi bir fikirdir. Tarihleri, yeterlilik düzeyinizi, gerekli notları düzenli şekilde listeleyebilirsiniz.
Gönüllülük
Ücretli iş deneyiminin yanı sıra gönüllü deneyimlere de başvurabilirsiniz. Becerilerinize odaklandığınız için neler yapabileceğinizi kanıtlamak ya da hedeflediğiniz rolü göstermek önemlidir. Hiç bir takım organizasyonuna üye oldunuz mu ya da bir hayır kurumu için bağış topladınız mı?
Referanslar
Bu aşamada akademik ve profesyonel olmak üzere iki referans genellikle yeterlidir. Yardım için çalışma arkadaşlarınızla, öğretmenlerinizle, eski meslektaşlarınızla, patronlarınızla ve kariyer danışmanlarınızla konuşabilirsiniz.
İlgi alanları ve hobiler
İlgi alanlarını ve hobileri dahil etmek gerekli olmasa da onları eklemek eksik noktaları tamamlamaya yardım edebilir. Başvurduğunuz pozisyonla ilgili ilgi alanlarınız varsa ve çok da deneyiminiz yoksa kesinlikle bu konu başlığına odaklanmalısınız. Diyelim ki bir yazma işine başvuruyorsunuz, mutlaka bloğunuz olduğundan söz edin.
Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.