Üniversitelerin ikinci dönemlerinin başladığı ya da başlayacağı şu günlerde birçok üniversite öğrencisinin özellikle de zorunlu yaz stajına sahip olanların staj arayışları da başladı. Günümüz teknolojisi gereği artık kimse şirkete götürüp CV bırakmıyor tabi ki birçok uygulama ve internet sitesi üzerinden ufacık bir tıklama ile başvurusunu yapıyor. Asıl gergin dakikalar ise buradan sonra başlıyor. Başvurunuzu kabul ederlerse sizi birçok teste tabi tutabilirler ya da direk görüşmeye çağırabilirler.
Farz edelim ki sizin başvurunuzu olumlu kabul ettiler ve mülakata davet ettiler, mülakat için nasıl hazırlanırsınız? Hemen Google’da şirkete ait mülakat sorularını arayıp bularak onları okumak yeterli midir sizin için? Tabii ki değildir. Görünümünüzden, ses tonunuza kadar birçok detay gibi gözüken ama aslında önemli olan etken vardır.
Bu hazırlıkta size yardımcı olabilecek ipuçlarını aşağıda derledim:
1. Şirketle ilgili elinizden gelen her şeyi mümkün olduğu kadar çok kaynaktan öğrenmek için birkaç saat harcayın. Arkadaşlarınızla ve şirketle ilişkisi olan kişilerle konuşun, güncel haberler okuyun ve evet Google’da biraz zaman geçirin.
Genellikle, adaylar bir şirketin web sitesi ve sosyal medya yoluyla ilettiği bilgilere bakar, ancak başkalarının söylediklerinin daha derinlemesine incelenmesinde başarısız olurlar. Bunu yaparak, şirketle ilgili daha büyük resmi (olumsuz taraflarıyla birlikte) öğrenirsiniz.
2. Şirketin blogunu ve Facebook sayfasını inceleyin. Hatta çalışan profili ve düşünce yapısını daha iyi özümseyebilmeniz için şirkette çalışan kişilerin de bloglarını ve Twitter sayfalarını okumanızda fayda var.
3. Mülakata gideceğiniz şirketin ürününü mutlaka mülakata gitmeden kullanabiliyorsanız kullanın kullanma imkânınız yoksa da piyasa da bu ürünün kullanıcılarına yönelik bilgiler edinin. Zira mülakat sonrası işe kabul edilirseniz bu ürün için siz de değer yaratmaya çalışacaksınız.
4. Farklı firmalar farklı mülakat tekniklerini kullanırlar. Sizin de bunu öğrenebilme ihtimaliniz varsa daha önce mülakata girenlerden ya da insan kaynakları çalışanlarından mutlaka öğrenmenizde ve kendinizi bu tekniğe hazırlamanızda fayda var.
5. Bir görüşme makinesi haline bile gelmiş olsanız önemli olan sorulan sorulara doğru cevabı vermeniz değil görüşmeyi yapan kişinin ilgilendiği ve istediği gibi cevapları verebilmenizdir. Bu da sorulan soruları dikkatlice dinlemeyip anlamaktan geçer.
Doğru anladığınız sorulara ise uygun cevapları ve uygun örnekleri veriyor olmanız gerekir. Her mülakatta mutlaka “Bize biraz kendinden bahset.” cümlesi gelir elbette ki siz tüm mülakatlarda aynı kişisiniz fakat her şirketin kurum kültürüne yönelik farklı bir özelliğinizi ön planda tutabilir ya da gerekli özelliğinizi parlatarak anlatabilirsiniz.
6. “En güçsüz yönünüz nedir?” sorusu da klasiklerden biridir. Sakın düşmeyin! Bu noktada en kötü olduğunuz tarafınızı değil, bir şeyle mücadele ettiğiniz hatta iyileşme sağladığınız bir yönünüzden bahsetmelisiniz mutlaka.
Örneğin topluluk önünde konuşmaktan rahatsızlık duymanızı söyleyebilirsiniz. Fakat yöneticilik yaptığınız son birkaç yılda bu özelliğinize eğildiğinizi ekstra çaba gösterdiğinizi ve artık eskisi kadar rahatsızlık duymadığınızı da eklemeniz sizi bir adım öne geçirebilir.
7. Rakamları unutmayın! Sorumluluklarınız ve başarılarınız hakkında konuşurken kullanabileceğiniz bazı sayıları, yüzdeleri, artışları veya kotaları bulmak ve mülakatta bahsetmek görüşmeyi gerçekten tatlandırır.
8. Muhtemelen başvurduğunuz pozisyon ve şirketle neden ilgilendiğiniz sorulacaktır. (Ve eğer bu soruyu cevaplayamıyorsanız, mülakatta olmamalısınız.) Bu yüzden emin olabilmeniz için, neden bu işle ilgilendiğinizi düşünün ve onu mükemmel uyum sağlayan birkaç kilit faktörü belirleyin.
9. Sadece bazı sorulara nasıl cevap vereceğinizi düşünmeyin; aynı zamanda aynaya bakarak yüksek sesle onları yanıtlamaya çalışın. Bu hazırlık çalışması, düşüncelerinizi netleştirmenize ve görüşme sırasında çok daha rahat olmanıza yardımcı olacaktır.
10. Bir arkadaşınızla mümkün olabildiğince mülakat provası yapmaya çalışın. Sorulacak soruları yüzüncü cevaplayışınız eminim ki ilk seferden çok daha başarılı olacaktır.
11. Sırası geldiğinde sorabilmek için şirketi araştırdığınızı ve pozisyonu sahiplendiğinizi belli eden türden birkaç akıllıca soru hazırlayın.
12. Bir diğer önemli nokta ise “kıyafet”. Görüşmeye gittiğiniz şirkete uygun olmalı.
Ütülü, düzgün, modern, aşırıya kaçmayan fakat sizi yansıtan bir kıyafet olmasına özen gösterin. İlk görüntünüz şirket için çok önemlidir. Ayakkabılarınızı temizleyip de giymeye özen gösterin. Tırnaklarınızı ve saçınızı olabildiğince kıyafetinize uygun tutmaya çalışın.
13. Ve en önemlisi mülakata gitmeden önceki gece uyuyun. Uykunuzu almış olmanız sizin daha iyi mülakata odaklanmanızı ve sorulara daha mantıklı, tutarlı ve istenildiği gibi cevap vermenize yardımcı olur.
Şevval Şanlı