Etkili Bir Takım Lideri Nasıl Olunur?

Teşvik ve güçlendirme duygusunun daha mutlu ve daha üretken bir iş yaşamına yol açtığını zaten biliyorsunuzdur. Ve çevre ne kadar olumlu olursa, siz ve ekibinizin gün içinde kafein ihtiyacı orantılı olarak azalacaktır. Takdir edildiğiniz zaman doğal olarak enerjiniz de yükselmiş olacaktır. Takım lideri nedir, ne iş yapar?

Peki bu olumlu çalışma ortamını nasıl yaratabilirsiniz? Aşağıda, verimli ve mutlu bir ekip oluşturmak için ihtiyacınız olan tüm ipuçlarını açıkladık.

  • Övmek Yerine İlerleme Kaydedin!

Harvard Business Review araştırmacılarına göre, insanlar övgüden ziyade bir projede kendi ilerlemeleriyle daha fazla motive oluyorlar. İlham vermek istiyorsanız, bir iltifat güzel olabilir ancak yardım etmek daha yararlı olacaktır. Geri bildirimden daha önemli olacak olan bu yardım, bir eli ödünç vermek anlamına gelir. Takım lider olduğunuzda ekibinizin neleri başardıklarını görün ve işin yapılması için nelere ihtiyaç duyabileceklerini anlamaya çalışın.

  • İş Akışı Oluşturun

Temel olarak, her üyenin çabalarıyla etkinleştirilmiş veya zayıflatılmış büyük bir iş akışına sahipsiniz. Bir ırmağa doğru yönelen kollar gibi bireysel hedefler de akışın gücünü etkiler. Buradaki kilit nokta, karşılıklı olarak yararlı olan işleri paylaşabileceğiniz yolları tanımayabilmekten geçer. İç iletişim keşfedilmeden önce toplulukların iş akışı sistemini yüzyıllar içinde çözdükleri aşikardır. Karşılıklı fayda ilkesini uygulayarak, herkesin başarılı olması için ihtiyaç duydukları şeye sahip olmasını sağlamışlardır. Yani siz de takım arkadaşınıza ilerlemesi gereken noktayı sunduğunuzda, ekibiniz için iş akışı oluşturmak daha sağlıklı bir gelişme olacaktır.

  • Kişilik Farklılıklarını Dikkate Alın

Bazı insanlar “İşlerime bir el atabilir misin?” diyemez ya da aksine bazı insanlar kolayca yardım isteyebilirler. Diğer bir değişle herkes istenmeyen bir teklifi takdir etmeyebilir. İçe dönük veya dedim dedik insanlarla bir arada çalışıyor olmanız muhtemel bir durumdur. Eğer takım arkadaşınız daha bağımsız bir kişi ise dilediği yöntem ile çalışsın yaklaşımı olan Laissez Faire yaklaşımı ile birbirinizi daha iyi idare edebilirsiniz. Ayrıca her zaman takım olarak sıkı çalıştığınızı ve ilerleme kaydettiğinizi dile getirin. Zamanı geldiğinde, dışarıda kalmaya eğilimli takım arkadaşlarınızın üzerine spot ışığı çevirmeyi unutmayın ki parlama şansını elde edip takıma kendilerini ait hissedebilsinler.

  • Birbirinizi Tanımaya Zaman Ayırın

Farklı kişiliklerle uğraştığınız için “yardım” kelimesi farklı insanlar için farklı şeyler anlamına gelecektir. Takım arkadaşlarınızın ne tür bir yardıma ihtiyacı olduğunu ya da onları neyin teşvik edeceğinden emin değil misiniz? Takım oyunları, birbirinizin yeteneklerini ve kişiliklerini keşfetmenizde yardımcı olabilir. Eğlence ve gönüllü geziler planlarken, hatta sadece sosyalleşme amaçlı toplantılar yaparak bile herkesin oldukları kişiyle daha güvende hissetmelerine yardımcı olabilirsiniz. Takım lideri olup çalıştığınız kişiyi gerçekten tanıdığınızda şaşırtıcı bir şekilde elde edeceğiniz takım ruhu daha mutlu ve daha üretken olacaktır.

Senin de İlgini Çekebilir: Popüler İşveren Markası Trendleri 2020

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

 

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.