Bir İş Görüşmesini Nasıl Zarifçe Reddedersiniz?

Yeni bir iş arıyorsanız, kim bilir kaç pozisyon için başvuruda bulunuyorsunuz; birkaç farklı yerde mülakat yapıyorsunuz. Ve kendinizi masada birden fazla iş teklifi yapmanın imrenilecek konumunda buluyorsunuz.

Harika, değil mi?

Bunun dışında , bunlardan en az birini reddetmeniz gerekiyor. Ve bu her zaman kolay olmuyor. Bir yıl içinde asla kabul etmeyeceğiniz bir teklifle ya da göz önüne alacağınız bir teklifle (daha önce almadığınız diğer teklif için değilse) karşı karşıya kalırsanız, burada nazik bir “teşekkürler ama kabul edemeyeceğim. ” demelisiniz.

1. Adım: Teşekkürlerinizi Gösterin

Her şeyden önce, teklif zamanı için işe alım müdürüne teşekkür etmek önemlidir. Evet, potansiyel adaylarla mülakat yapmak işin bir parçasıdır, ancak bu kişi muhtemelen birkaç saatini özgeçmişinizi okumak, sosyal medya profillerinizi taramak ve görüşmelerde sizinle birlikte oturmakla geçirmiştir.

Dolayısıyla, bu zaman ve emek için içten bir teşekkür uzun bir yol kat edecektir.

Örneğin;

  • Pazarlama Müdürü pozisyonunu teklif ettiğiniz için çok teşekkürler. Beni bu pozisyon için düşündüğünüz; şirket ve rol hakkındaki sorularımın çoğuna cevap verdiğiniz için de teşekkür ederim.
  • Geçen haftaki mülakat için tekrar teşekkürler, ekiple tanışmak ve ofisi görmek harikaydı. Operasyon Direktörlüğü pozisyonunu öğrenmekten keyif aldım ve bu cömert tekliften dolayı teşekkür ediyorum.

2. Adım: İyi, Kısa Bir Neden Söylemek

Özellikle çok fazla mülakat yapmışsanız, arkanızda bir işe alım müdürü bırakıp pozisyonunuzu neden reddettiğiniz konusunda doğru ve saygılı bir teşekkürle cevap vermeniz kurum açısından önemlidir.

En iyi yaklaşım, pozisyonu kabul etmemenin sebebi hakkında kısa ama dürüst olmaktır.

Örneğin;

  • Dikkatle baktıktan sonra, başka bir şirkette bir pozisyonu kabul etmeye karar verdim.
  • Çok düşündükten sonra şuan ki görevimden ayrılmak için en iyi zaman olmadığına karar verdim.
  • Bu pozisyon harika bir fırsat gibi görünse de, pazarlama ve sosyal medyadaki çıkarlarımı sürdürmek için bana daha fazla fırsat sunacak başka bir rolde kariyerime devam etmeye karar verdim.

Bunun mantıklı olduğu ölçüde ayrıntı verebilirsiniz.

Örneğin,

  • Bir noktada, bir arkadaşım tarafından bir şirkete sevk edilmiştim ve bir teklif almadan önce üç görüşme yaptım ve işe alım ekibine kapsamlı bir açıklama borçlu olduğumu hissediyordum. Grubu tanımanın ne kadar çok keyif verdiğini ve pozisyonun benim için neden bu kadar önemli olduğunu ifade ettim, ancak sonuçta bana kariyer hedeflerimin yönünde daha fazla puan verecek başka bir teklifim olduğunu belirttim.
  • Fakat pozisyon korkunç görünüyorsa ve sahip olmanızın tek gerçek nedeni, işsizlik çizgisini kabul etmekten ziyade ayakta durmayı tercih etmenizdir, bu nedenle basit bir “Bu sefer kariyer hedeflerime tam olarak uymuyor” yeterli olacaktır.

 3. Adım: İletişimde Kalın

Dünya iş aramada, özellikle bazı endüstrilerde çok daha zordur. Görüştüğünüz bir konuyu, örneğin, katılan bir etkinlik veya konferans gibi referans alabilirseniz bunu yapın. Aksi takdirde, bu kişiye en iyi dilekleriniz için basit bir söz söyleyebilirsiniz.

  • Gelecek ay katılacağımız konferansta sizi görmek istiyoruz.
  • Sizi tanımaktan zevk duyuyoruz ve umarım gelecekte yollarımız kesişir.
  • Destek için teşekkür ederim ve hepinize en iyisini diliyorum.

Son olarak !

Bir iş teklifini reddetmeden önce, işi kabul edip etmeyeceğinizi iyi düşünmeniz gerekir. Ancak bu adımları okuyup biraz konu üzerine düşünüp doğru kararlar almak hayalinizdeki işe başlamanın kaçınılmaz bir parçası olacaktır.

Senin de İlgini Çekebilir: Popüler İşveren Markası Trendleri 2020

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma.

 

Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil işveren markası platformudur.