Çoğu üniversite öğrencisi için zaman kaybı büyük bir problemdir. Zaman kaybı yaşamamak ve verimli olmak için bazı yollar biliriz, ama aslında bunların çoğu gerçeği yansıtmaz.
Bize hangi eylemler zaman kaybettirir ve yerine neler yapabiliriz? İşte verimlilik konusunda doğru bildiğimiz 3 yanlış ve yerine uygulayabileceğimiz yöntemler:
1) Aynı anda çok iş yaparsanız zaman kazanırsınız.
Müzik dinlerken arkadaşınızla mesajlaşmak, ya da sınava çalışırken dizi izlemek gibi yöntemlerin bir seferde bütün görevlerinizi başarıyla tamamlamanızı sağlayacağını düşünüyorsunuz. Ama gerçek öyle değil. Aynı anda birden fazla işle uğraştığımızda verimimiz %40 azalıyor, farklı işler arasında gidip gelirken zaman kaybediyoruz.
Sizi kamçıladığını sandığınız ama aslında dikkatinizi dağıtan bu yöntemi daha az uygulayarak görevlerinizi başarıyla yerine getirebilirsiniz. Gerekli olmadıkça cep telefonunuz ve bilgisayarınızdan uzak durun, bu yaşadığınız anın farkında olmanızı ve görevinize odaklanmanızı sağlayacak. Kendinize bir zaman belirleyin ve işinizi bu zaman geldiğinde bitirmiş olun, elektronik cihazları ise sadece işiniz için faydalı olduğunda kullanın.
2) Ne kadar uzun çalışırsanız o kadar başarılı olursunuz.
Yanlış! Aslında mola vermeden çalışma süremiz uzadıkça verimimiz düşüyor.
Zihninizi boşaltmak için mola vermek, biraz durup nefes almak, bir görevden diğerine geçerken dinlenmek her zaman için daha iyidir. Pomodoro tekniği gibi yöntemler kullanarak çalışma ve dinlenme zamanlarınızı dengeleyebilirsiniz.
Dinlenme zamanlarınızı sevdiğiniz aktiviteleri yaparak değerlendirebilirsiniz. Mola sürenizi sizi mutlu edecek eylemlere ayırdığınızda şarj olmuş ve rahatlamış olarak görevinizin başına döneceksiniz, bu durum veriminizi artıracaktır.
3) Teknoloji her işi hızlandırır ve kolaylaştırır.
Bir kişiyle e-mail ya da sosyal medya aracılığıyla iletişim sağlamak yerine yüz yüze iletişim kurmak aranızdaki pozitif etkileşimi artırır. Elektronik cihazlarla iletişim kurmanın veriminizi artırdığını, size zaman kazandırdığını düşünseniz de aslında öyle değil. Mola verdiğinizde haberleşmek için elektronik cihaz kullandığınızdan dolayı dinlenmemiş oluyorsunuz ve veriminiz düşüyor. Ayrıca bu cihazlar elinizden düşmediğinden dolayı bir süre sonra kendinizi kontrolü kaybetmiş halde bulabiliyorsunuz.
Teknoloji yerinde kullanıldığında çok faydalı olsa da bu tür davranışlardan kaçınmalı, mümkün olduğu zamanlarda insanlarla yüz yüze iletişim kurmayı seçmelisiniz. Bu şekilde hem daha sağlıklı ilişkiler kuracak, hem de molalarınızda beyninizi dinlendirebileceksiniz.
Zamanınızı verimli kullanmak yaşamınız ve kariyeriniz boyunca sizi bir adım öne taşıyacak. Bu 3 yanlışın doğrularını öğrenerek siz de zamanınızı daha verimli kullanabilirsiniz.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.