Dünya üzerinde yaşamın başladığı ilk andan itibaren insanlığın en kıymetli hazinelerinden biri ”ZAMAN” olmuştur. Çünkü zaman, durdurulamayan ve geri döndürülemeyen bir kavramdır. İnsan sadece yaşadığı AN’a hükmedebilir. Bu yüzden zamanı yönetmek biz insanlar için tarih boyunca önemli ve bir o kadar da zor olan bir mesele olmuştur.
Hayatımız boyunca sahip olduğumuz sorumluluklar ve yapmamız gereken pek çok şey olacaktır. Enerjimizin ve konsantrasyonumuzun tüm bunları yapmak için yetersiz kalması olağan bir durumdur. Ama zamanımızı doğru kullanarak yani zamanı yönetmeyi öğrenerek hayatımızı daha verimli hale getirmek mümkün.
İşte zamanımızı daha etkin kullanabilmek için gün içinde rahatlıkla uygulayabileceğimiz etkili 3 yöntem!
1) Kanban Tekniği
Bu teknik 1940’lı yıllarda TOYOTA fabrikasında çalışan Japon Endüstri Mühendisi Taichi Ohno tarafından üretim verimliliğini arttırmak ve iş akışlarını daha iyi hale getirmek için geliştirilmiştir. Kanban kelimesi Japoncada tablo ya da tahta anlamına gelmektedir. Kelimenin anlamından da anlaşılacağı gibi bu teknik iki ana unsur üzerine kurulmuştur: Görselleştirmek ve sınırlandırmak.
Bu tekniğe göre fikirler yazıya dökülerek görselleştirilir ve bir pano üzerine yerleştirilir. Görsel zenginliği arttırmak için renkli kağıtlar, post-it’ler, kartonlar kullanarak çok sayıda kategori oluşturabilirsiniz. Mesela panonuzu üçe ayırarak yapacaklarım, yapıyor olduklarım ve yaptıklarım bölmeleri oluşturabilirsiniz. Yapılacaklar kısmından yapacağınız işi bir yan sekmeye koyup sadece o işinize odaklanmanızı sağlayabilirsiniz. Bittkten sonra da yine bir sekme kaydırarak bir işi bitirmiş olamının gururunu yaşayabilirsiniz.
2) Eisenhower Metodu
Bu metod eski ABD başkanlarından Dwight D.Eisenhower tarafından emrindeki askerleri komuta etmek için geliştirilmiştir. Bu yöntemin temelinde yapılması gereken işler iki ana soruya göre ayrılır: ”Acil mi?” yoksa ”Önemli mi?”
Yine bu metod için de yapılacak işlerinizi küçük kağıtlara yazıp aşağıdaki örnek pano gibi bir tablo hazırlayıp ilgili bölmelere yerleştirebilirsiniz. Sonrasında da en önemli ve en acil olan işten başlayarak yapılacaklar listenizi düzenleyebilirsiniz.
3) Pomodoro Tekniği
1990’lı yıllarda ortaya çıkmış olan bu metod kullanılmaya başlandığı ilk dönem, özellikle yazılımcılar ve tasarımcılar arasında popülerleşmiştir. İlk iki metodun aksine Pomodoro daha çok ders çalışacağınız zamanlarda size yardımcı olacaktır.
Herkesçe rahatlıkla kullanılabilen bu metod için ilk yapmanız gereken şey bir zamanlayıcı (timer) edinmektir. Zamanlayıcıyı 25 dakikaya ayarladıktan sonra çalışmaya başlayıp süre dolduktan sonra 5 dakikalık kısa bir mola verebilirsiniz. Toplamda geçen 30 dakikalık süreye 1 pomodoro denilir. İsterseniz arka arkaya 4 pomodoro (yani aralıksız 2 saat çalışma) yapabilirsiniz. Ancak 4 pomodoro sonrasında 20-30 dakikalık daha uzun molalar ile zihninizi rahatlatmalısınız.
Sedanur ÖZKURTULUŞ
Marmara Üniversitesi
Endüstri Mühendisliği 3.Sınıf