Hadi gerçeklerle yüzleşelim, turnayı gözünden vurup kariyerinizi elinize aldınız ve birkaç da hobi edindiniz. O halde, zaman sizin paha biçilemez bir araç haline gelmiştir. Zor olsa da ofise zamanında yetişmeyi başarmanıza rağmen kendinize ayıracak zamanınızın kalmadığını fark etmişsinizdir.
Bu günlük kargaşanın içinde önemli olan şeyler arka sıraya atılır. Bunlar arasında en önemli olanlar: bilgi tabanınızı ve becerilerinizi geliştirmek için öğrenme ve geliştirme yetileri bulunmaktadır.
Aşağıda, programınız ne kadar dolu olursa olsun öğrenmeye devam etmenin süper kolay yollarını sizler için özetledik.
1) YouTube’da Kaybolun
Herkes gibi bir sebep uğruna ya da öylesine YouTube dünyasına kendimizi kaptırıyoruz. Bir dahaki sefere daha derin konular için bu rüzgara kapılın. Mesela sizin ilginizi çeken konuları araştırmaya başlayabilirisiniz. Fitness, moda, astrofizik uzmanlıklarını özgürce paylaşan sayısız bilgili insan var. Ancak güvenilir olmayan kesimden insanlar da var ki bu konuda dikkat etmenizde fayda var. Yeni şeyleri öğrenirken güvenilir kaynaklardan öğrenmeniz sizin için daha iyi olcaktır.
YouTube üzerinden öğrenebileceğiniz zorlu beceriler bulunmaktadır. Örneğin, Excel, Photoshop ve işinizi kolaylaştırabilecek ya da hobinizi bir sonraki seviyeye taşıyabilen diğer programlara adanmış kanallar bulunuyor.
2) Audio Kitapları Rutininizin Bir Parçası Haline Getirin
En iyi öğrenme araçlarından biri doğal olarak kitaplardır ancak kimin kitap okumaya vakti var ki?(!) Audio kitaplar ve podcast’ler büyük bir bilgi birikimini dinleyerek sindirmenize olanak sağlayabilir. Tek ihtiyacınız; telefonunuz, kulaklığınız ve uzun yolcuklarınız (iş ve okul yolculuklarınızı da buna ekleyebilirsiniz). Spor yaparken bile bir kitap bitirmeniz oldukça ulaşılabilir bir hayal artık.
Audio kitaplara ulaşım her zaman beklediğiniz kadar kolay olmayabilir ancak Spotify, Ditto ve Apple Music gibi telefonunuzdan kolayca erişim sağlayabileceğiniz müzik uygulamaları bu konuda yardımınıza yetişecektir. Neredeyse her konu hakkında bir podcast bulabilirsiniz ki bunların çoğu ücretsiz erişime açıktır. Öyleyse dinlenirken öğrenmeye bir mani yok artık!
3) Bir Mentor Bulun
Tavsiye ve rehberlik için bir danışmanla çok fazla “geleneksel öğrenim” süreçlerine dahil olmadan kişisel ve profesyonel yaşamınızda büyümeye devam edebilirsiniz. Akıl hocaları, birikmiş değerli bilgilerini deneyim yoluyla aktarabilirler ve sizi tanıyorlarsa, güçlü ve zayıf yönlerinizle, sizi alışagelmiş olduğunuz yöntemlerinizin dışında da büyümeye zorlayabilirler.
En iyi mentor-mentee ilişkileri doğal hatta gayri resmi olarak gerçekleşir. Bununla birlikte, bazı şirketlerde resmiyete dayanan kariyer yolu mentor programları oluşturuldu. Eğer hali hazırda bir mentorunuz bulunmuyorsa kendi alanında öne çıkmış kişilerle, mezun toplantılarında veya LinkedIn’de dikkatinizi çeken kişilerle iletişime geçebilirsiniz.
4) Kültür Denizinde Boğulmaya Çalışın
Müzeler, belgeseller ve TED Talks öğrenmenizi sürdürebilir hale getirebilmek için oldukça adil bir strateji olacaktır ki en iyi yanları ise sizi iki katı daha fazla eğlendirebilecek aktivitelerdir. Kültürlere olan ilginizi arttırmak amacıyla e- bültenlere kayıt olabilir ve bölgenizdeki etkinliklere ilişkin bildirimleri kabul edebilirsiniz. İlginizi çeken haber siteleri ve web sitelerine abone olmayı aklınızdan çıkarmayın.
Öğrenme, her zaman okula geri dönmek veya ders almakla ilgili olmak zorunda değildir. Gerçek şu ki, çoğu insanın bunun için yeterli zamanı yok ancak bu öğrenmeyi bırakmanız için bir bahane sayılamaz. Zihninizi ve becerilerinizi, büyük bir zaman dilimine ihtiyaç duymadan taze tutmak için bu ipuçlarını izleyebilirsiniz.
İrem Kılınç