Yeni Medyada Pazarlama Araçları

Facebook Pazarlama Çözümleri

Yeni medyada pazarlama araçları dediğimiz zaman sektörün öncüsü olabilecek Facebook reklamcılığı 2007 yılında başlamıştır. Genel olarak bütün sosyal medya platformlarında olduğu gibi, her içerik çeşidi daha sonra reklam için kullanılmıştır.

İçerik Yönetimi

Facebook Sayfalar; işletmeler, kurumlar, kuruluşlar, markalar ve ünlü kişiler için tasarlanmıştır. Facebook işletme Sayfaları, platformun sahip olduğu geniş kitleleri de göz önünde bulundurarak tasarlanmıştır. Regülasyon sınırlamaları dahiline, her çeşit işletmenin ihtiyacına cevap verebilen Sayfalar ayrıca kullanımı oldukça basit bir ara yüze sahiptir. Dijital okuryazarlığı düşük olma ihtimali yüksek olan küçük yerel işletmeler bile kendilerine hızlıca bir işletme sayfası oluşturabilirler. Facebook Sayfalar içerisinde etkinlikler, randevular ve iş ilanları gibi bir takım ücretsiz araçlarda bulunuyor. Herhangi bir etkinlik düzenleyeceğinizde sayfanız üzerinden etkinliği oluşturup tanıtımını yapabilir, reklam kısmında inceleyeceğimiz gibi etkinlik yanıtları formatından yararlanarak etkinliğinizi daha çok kişiye duyurabiliriz. Facebook Sayfalar’da organik içerik hedefleme özelliği bulunmakta. Bu özelliği kullanarak özellikle kitlenizin belirli bir kısmının hoşuna gideceğini düşündüğünüz içerikleri onların karşısına çıkartabiliyorsunuz. İletişimi tek yönlü tutmamak da oldukça önemlidir. İnteraktifliği sağlamak adına kullanıcı yorumlarını her zaman takip etmek gerekir.

Reklam Modelleri

Facebook’da farklı hizmet ve ürün gruplarına yönelik reklam modelleri vardır. Bunlardan bazıları;

  • Fotoğraf: Bu reklam modeli özellikle kullanıcının ilgisini kolay çekeceğini düşündüğünüz görselleri ve metinleri öne çıkarmak için kullanılabilir. Reklam verenin kim olduğu, ne yaptığı ya da reklamın konusu olan ürününün nasıl bir ürün olduğu yüksek kaliteli görsel ya da resim kullanımı ile kolaylıkla gösterilebilir.
  • Video: Facebook video reklam modeli, reklamın gösterildiği yer açısından 3’e ayrılıyor; yayın içi video reklamlar, akış video reklamları, hikaye video reklamları

Analitik Araçlar

Facebook Business Manager ve Reklam Yöneticisi  üzerinden sayfanızı yönetirken aldığınız aksiyonların etkilerini inceleyebiliyorsunuz. Facebook için hazırladığınız içerik planlamanızın tamamını tek bir elden yönetebilir, reklamlar formatlarının uygulamada nasıl göründüklerini ise Kreatif Merkezi ile kontrol edebilirsiniz. Facebook işletme sayfanızı birden çok kişi ile de yönetebiliyorsunuz.  Facebook işletme sayfalarına daha ileri araç sayılabilecek Facebook Analytics’i de sunuluyor. Gerek yaptığınız organik içerik yönetimi stratejisinin gerekse verdiğiniz reklamların etkisini Facebook Analytics aracı üzerinden inceleyip belgelemeniz gerekiyorsa da uygun formatlarda raporlayabilirsiniz. Facebook Analytics aracını hangi gönderinize ne zaman ve ne kadar reklam yatırımı yapmanız konusunda da kullanılabilir.

YouTube Pazarlama Çözümleri

İçerik Yönetimi

Google hesabı ile kolayca YouTube’a giriş yapılıyor. Kullanıcılar kişisel kullanımları için YouTube kanallarına video yükleyip paylaşabilirler. Marka hesabı aracılığıyla adı farklı olan ancak Google hesabınız üzerinden yönetilen bir kanal oluşturabilirsiniz. Video içerik oluştururken en fazla dikkat etmeniz gereken şeylerden birisi de orijinal içerik üretmektir. Önemli olan kitlenizin beklentisi ile markanızın amaçlarını bir arada eriterek içerik üretebilmektir. Markanızın YouTube stratejisi farkındalık oluşturma, satın alma fikrini etkileme, çevrimiçi veya çevrimdışı satışları artırma ya da müşteri sadakatini artırmak olabilir; video içerik ise bu amaçlar göz önünde bulundurularak düzenlenebilir. Bir videonun izlenme sayısı ne kadar çoksa YouTube algoritması tarafından önerilen videolar arasında girme olasılığı da o kadar artıyor. Video içeriği oluşturduktan sonra dikkat edilmesi gereken YouTube teknik detayları vardır. Bu teknik detaylar “metadata” olarak da değerlendirilebilir. “Metadata”yı oluşturan, teknik detaylardan birisi videonun başlığıdır. Sözcük seçiminiz nasıl olursa olsun, en önemlisi içeriğinizi her zaman en doğru şekilde yansıtmasıdır. Videonuzun başlığının hemen altında açıklama alanı bulunur. İçeriğinizi ve kanalınızı tanıtmak adına bu alan oldukça önemlidir. Bir diğer teknik detay ise, videonun etiketleridir. Etiketler videonuzun gösterildiği alanda gözükmezler ama arka planda YouTube arama algoritmasını destekler.

Reklam Modelleri

  • Görüntülü Reklamlar: Normal kullanım yeri olarak Google görüntülü reklam ağında yayınlanan bu reklam formatı, teknik özellik olarak YouTube’da 300×250 veya 300×60 boyutunda olur. Video içeriğin sağında ve video önerileri listesinin üzerinde gösterilir. Video içerik olmayan bu formatta genellikle fotoğraf veya logo tarzı görsellere yer veriliyor.
  • Yer Paylaşımlı Reklamlar: Televizyon ekranında yayınlanan genelde de ekranın alt kısmında beliren reklamlara oldukça benzeyen bu reklam formatı teknik özellik olarak 468×60 veya 728×90 resim reklamı ya da metin şeklindedir, video içeriğinin altındaki %20’lik bölümünde gösteriliyor.
  • Atlanabilir Video Reklamlar: Herhangi bir videoyu izlemek istediğinizde genellikle videodan önce beliren, 5 saniye sonra da sağ alt köşesinde Reklamı Atla ifadesi gözüken formatlar atlanabilir video reklamları olarak adlandırılıyor.
  • Atlanamayan Video Reklamlar: Kullanıcı tarafından atlanamayan bu reklamlarda kullanıcı deneyimini çokça engellememek adına bu reklam formatının süresine bir sınırlama getirildi. Atlanamayan reklam formatı genelde maksimum 20 saniye sürüyor.
  • Bumper Reklamlar: Bumper reklamlar ile atlanamayan reklam formatı arasındaki fark maksimum video süresidir. Atlanamayan video reklamları 6 saniyeden uzun olmak kaydıyla 15 ya da en fazla 20 saniyeye kadar uzar iken; Bumper reklamların süresi en fazla 6 saniye olabiliyor.

Analitik Araçlar

YouTube Analytics adı verilen oldukça gelişmiş bir analitik aracı içeriyor. YouTube algoritması için izlenme sayısından daha önemli olan bir değer daha var. Bu değer, videonun kaç kere izlendiği değil ne kadar süre izlendiğini belirten izlenme süresidir. Kanallarınız veya videolarınız için YouTube tarafından onaylanarak ekranınıza yansıyan görüntüleme sayısına izlenme sayısı adı veriliyor. Her Youtube kanalı için değişebilir olsa da genelde trafik kaynakları arasında önerilen videolar, harici, kanal sayfaları, YouTube arama, göz atma özellikleri, diğer YouTube özellikleri, bildirimler ve oynatma listeleri bulunuyor. Etkileşim menüsünden ise saat veya dakika bazında izlenme süresine ve ortalama görüntülenme süresine ulaşılıyor. Kitle menüsünden ise, görüntüleyen kişi sayısı, benzersiz görüntüleyen kişi sayısı ve kazanılan abone sayısı görüntülenmektedir.

İlginizi çekebilir: Sosyal Medyanın Şifrelerini Çözün!

Youthall’u takip et iş ve staj ilanlarını da kaçırma!

Bir yanıt yazın