Yeni bir iş fikri olan bir girişimci adayı iseniz fikrinizi hayata geçirme sürecinde birçok problemle karşılaşabilir, hatta bu problemlerin bazılarına kendiniz de neden olabilirsiniz.
İş geliştirme sürecinde yardımcı olması amacıyla sizler için yeni girişimcilerin karşılaştığı üç problemi derledik.
1) İş Fikrine Hayran Olmak
Özellikle de ilk iş fikrini bulan girişimcilerin yaşama olasılığı yüksek olan bir problem “İş fikrine hayran olmak”. Her girişimci bulduğu fikri benimser hatta çok sever, bu iş fikrini girişime dönüştürmek için olması gereklidir de lakin fikri sevmek hayranlık derecesine doğru ilerlerse iş süreçlerinin sadece olumlu tarafları görülüp uygulamada çıkabilecek olumsuzluklar göz ardı edilebilir. Bu durumda girişimcilerin zaman, para ve emek israfına yol açması muhtemeldir.
2) Umutsuzluğa Kapılmak
İş fikrini hayata geçirirken birçok kişiye danışmak isteyebilir ya da bir ekip oluşturmak isteyebilirsiniz. Bu süreçte iş fikrinizin uygulanamaz olduğunu direkt ya da ima ile size söyleyenlerin olması muhtemeldir. Aslında olumsuz dönütlerin doğru olabileceği gibi harika bir fikir de bulmuş olabilirsiniz. Bu durumu önlemek için alanında uzman ve sizi sevdiğini düşündüğünüz kişilerle fikrinizi paylaşabilir ya da bir süre iş oluşumunuzu kuluçka evresinde tutup iş fikrinizi girişime dönüştüreceğiniz zaman başkalarına danışabilir böylelikle umutsuzluğa kapılmayı önlemiş olursunuz.
3) İş Fikrini Doğru Analiz Etmemek
Bir iş fikriniz var ve onu girişim haline getirmek istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey iş fikrinizin uygulanabilirliğini test etmektir. Maalesef birçok Startup’ın çok uzun olmayan sürelerde kapanmasının nedeni doğru bir şekilde iş fikirlerini analiz edememelerinden kaynaklanıyor.
“Fikrimi hangi açılardan test etmeliyim?” diye bir sorunuz varsa;
- Pazar araştırması yapıp rakiplerinizi ve hitap edeceğiniz kitleyi iyi tanımalısınız.
- Ürettiğiniz ürün ya da hizmetin günümüzde ne kadar ihtiyaç olduğunu ve işlevselliğini değerlendirebilirsiniz.
- İş fikrinizin devamlılığı için finansal analiz yapmalı ve bütçenizi iyi kullanmalısınız.
Yukarıdaki maddeler yapılması gereken başlıca birkaç analiz.
Unutmamalısınız ki bu hiç kolay olmayan süreçleri geçip çok başarı olan girişimciler mevcut, yani bunların yapılması imkânsız değil.
Eğer bir girişimci adayıysanız yapmanız gereken, önce fikrinize ve kendinize güvenmenizdir. Sizi başarıya ulaştıracak ve girişiminizin devamlılığını sağlayacak analizleri doğru bir şekilde yapmak, olabildiğince umutsuzluğa kapılmamak sizi hedeflediğiniz noktaya ulaştıracaktır.
Bu koşulları uyguladığınızda iş fikrinizin yapılması gerektiğini düşünüyorsanız Girişimcilik Ekosistemi’ne hoş geldiniz!
Fatma Cansu Demirulus