Kariyer Çıkmazı

yapay zeka

Nvidia CEO’su geçen hafta yaptığı açıklama büyük ses getirdi. Kendisinin fikrine göre yapay zeka sayesinde kodlamaya ihtiyaç duyulmayacak. Bunun sonucunda da büyük ihtimalle milyonlarca yazılımcı işsiz kalacak. Hal böyle olunca kariyerinin başında olan birçok yazılımcı da endişeli. Geleceğin belirsizliği herkesi bir ikileme sokarken böyle önemli kişilerin açıklamaları bu ikilemdeki dengeyi negatif yöne doğru çekebiliyor. Bu durumda yapay zeka trendi ne yöne doğru evrilecek, bu ve daha fazla soru için yapay zeka ve kariyer hakkında daha detaylı konuşalım!

Yapay Zeka’da Yaşanan Son Gelişmeler

Yapay zeka furyası son bir yıldır neredeyse hayatımızın her alanında görülüyor. ChatGPT yeni bir kapıyı açtı ve bu kapı çok kapanacak gibi durmuyor. Yapay Zeka, NFT gibi önceki trendlerden daha farklı. Bunun nedeni ise onu hayatımızın her alanında kullanabilmemiz ve görmemiz. İlk başlarda yaptığı şeyler insanları büyülese de Taylor Swift olayı gibi DeepFake içerikler Yapay Zeka’nın dezenformasyon yolunu açabileceğinin en iyi kanıtları. Yapay zeka, hali hazırda var olan verilerden besleniyor. Bu da onu hızlıca yayılan bir bilgiyi gerçek bir olgu gibi bize sunmasına neden olabiliyor. Bu gerçek olmayan şeyler bazen de yapay zeka yaratıcıları tarafından tasarlanabiliyor ya da kullanıcılardan “cinsiyetçi” “ırkçı” gibi geri dönüşler alınmasın diye gerçekler filtrelenebiliyor. Bunun en son örneği Google’dan geldi. Google, Gemini kullanıcılarına, istenilen içeriklerin dönütü olarak aslında var olan kişilerin görünüşlerini değiştirerek sundu. Bu da büyük tepkiye neden olunca uygulama  kısa süreli fotoğraf içeriği üretmemeye başladı. Hali hazırda şu süreçte Gemini’den fotoğraf çıktısı alınamıyor. Son olarak da Elon Musk, OpenAI firmasına sözleşme ihlali nedeniyle dava açtı. Bu davanın ardında Musk’ın geliştirdiği yapay zeka ürünü olan Grok için pazarlama stratejisi olabilir. Buna ek olarak bu tür davalar gelecektir. Özellikle video gibi görsel içeriklerde telif ihlali ön plana çıkabiliyor.

Yapay Zeka’nın bir şeyi yapabilir olması yapabileceği anlamına mı gelir?

Potansiyelinde var olan yeteneklere bakılırsa yakında yapay zeka şu anda çalışılan mesleklerin yarısından fazlasını yok edecektir. Peki bu insanlar ne yapacaklar? Mesleklerin bu kadar hızla yok olması işsizliği artıracak ve bir anlamda ekonomik krize neden olacaktır. Yapay zekanın çıkardığı ürünlerin bu ortamda ne kadar kullanışlı olabileceği merak konusu. İnsanların işsiz kaldığı bir ortamda kimse yapay zekanın ortaya çıkardığı uygulamayı satın alamayacaktır. O anlamda ürünün anlamı ve değeri ortadan kalkar. Şundan emin olmalıyız ki yapay zeka kesinlikle yeni iş kapıları açarken eskilerini kapatacaktır ama bu entegrasyon ne kadar rasyonel ve uygulanabilir olursa o kadar verimli olacaktır. Aksi halde sonuç kimse için hayırlı olmayacaktır. Şu anda elimizde iki seçenek var ya yapay zekanın kontrol edilemez gücüne boyun eğip işsizlik üst seviyelere tırmanacak. Ya da gelişimini kontrollü bir şekilde sağlayarak en az hasarla entegrasyon tamamlanacak.

Şimdi ne yapalım? 

Sonuç olarak elimizde bir güç var ve bu güç dayandığı güçle giderek daha fazla güçlenmeye devam ediyor. Yapılan açıklamaların bir kişinin kariyer vizyonuna etki etmemesi gerekiyor. Kredi kartları ve banka kartları çıksa da hala nakit para kullanılıyor. Bu da bize çok yönlü düşünebilmeyi ve hızla giden bir arabada yol kenarındaki levhaları okuyabilmeyi getiriyor. Bu nedenle yaratılan değerler her zaman insan zihnine ihtiyaç duyacaktır ne de olsa kimse bizim zihinlerimizi bir tuşla kapatamaz.

İlginizi çekebilir: Yapay Zekanın Etik Kullanımı

Bir yanıt yazın