Son zamanlarda yapay zekanın üretimden teknolojiye kadar birçok alanda kullanılması akıllara şu soruyu getirdi: Yapay zeka ile iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden korunmak mümkün mü?
Yapay zeka kavramı insan beyninden daha gelişmiş değil ama daha hızlı işlem yapabildiği için veri toplama ve işleme süresi daha kısa. Bu yüzden anlık geri bildirimlerin alınması ve işlenmesi gereken yerlerde yapay zekayı kullanmak daha mantıklı olacaktır. Son günlerde Türkiye’de çıkan orman yangınlarından sonra daha önce başta Amerika Birleşik Devletleri’nin NASA ile ortak olarak yürüttüğü yangın önleme sistemleri akla geldi. Eğer bu sistemler bizde de olsaydı, orman yangınlarının önüne geçebilir miydik?
Yapay Zeka ile Yangınlara Anında Müdahale
Yangın söndürme faaliyetlerinin başlangıcı ile birlikte yeni yollar aranmaya başlandı. Bu yolların en verimlisinin yapay zeka olduğu düşünüldü ve bu alan üzerine uzun yıllardır çalışmalar sürüyor. Çalışmalar kapsamında, gerçek zamanlı uydu görüntüleri, rüzgar modelleri, hava durumu ve daha pek çok veri seti; geçmiş yangınlarla ilgili veriler ışığında analiz ediliyor. Ayrıca yangınların başladıktan sonra nasıl yayılacağını, insanların yaşadığı yere ne kadar yaklaşabildiğini hızlı bir şekilde tahmin etmek ve daha büyük, daha tehlikeli etkileri önlemeye yönelik öngörüler ortaya çıkarmak için kullanılıyor. Böylece; bir yangın sırasında, itfaiye yetkililerinin kaynaklarını nerede kullanmaları gerektiğine ve hangi alanları tahliye edeceklerini belirlemelerine yönelik daha doğru kararların alınmasını sağlıyor.
Peki Nedir Bu Sistemler?
NASA, sahip olduğu uydular ile anlık olarak ABD topraklarındaki ormanlık alanları gözlemliyor ve buradaki hava akışı, rüzgar dengesi ve normal iklim özelliklerine sahip olmayan davranışları kayıt altına alıyor. İşte burada yapay zeka devreye giriyor. Uydular ile izlenen bölgelerin durumları anlık olarak yangın kontrol merkezlerine iletiliyor. Bunun yanında uyduların yaygınlaştığı 1979 yılından beri toplanan verilerden faydalanıyor fakat buna rağmen bilim insanlarının elinde yapay zekadan optimum sonuçlar alabilmeye yetecek kadar veri bulunmuyor. Oluşturulan modeller temelinde yapay verileri oluşturulabilir ama bu verilerin geçmişe dayalı gerçek veriler kadar sağlıklı olup olmayacağı konusunda belirsizlikler bulunuyor.
Yapay Zekanın Yapabilecekleri Nelerdir?
Çevresel ve toplumsal sorunların çözümünde kullanılan yapay zeka uygulamalarının sayısı giderek artıyor. Yurt dışında bir üniversite, deniz suyu sıcaklıklarındaki artışları izlemek ve daha doğru tahminler yapabilmek amacıyla yapay zekadan faydalanma projesi yürütüyor. Yine başka bir üniversite ve doğa koruma merkezi, yaban hayatı ve insan faaliyetlerini havadan izleyip yapay zekadan faydalanarak hayvan-insan karşılaşmalarını önlemeyi planlıyor. En dikkat çekici çalışma ise bir belediye, yeşil alanların korunmasına yönelik gerekli önlemlerin alınabilmesi için şehirdeki ağaçların sayısını ve sağlık durumlarını kontrol etmek için Green City Watch tarafından geliştirilen yapay zeka tabanlı ağaç envanterini test etti.
İlginizi çekebilir: Çevresel Felaket Endişesi: Eko-Anksiyete Nedir?