Son zamanlarda “home-office” gibi popülerliği ivme kazanan yeni bir kavram mevcut: Webinar. İnternet üzerinden gerçekleştirilen seminerler olarak tanılanan bu kavramda katılımcılar canlı bir şekilde video konferans yapma imkanı bulur. Webinar bünyesinde çeşitli ekler, slayt, video ya da görsel destekleri yer alabilir. Şimdi sizin evde olduğumuz süre içerisinde size fayda sağlayacağını düşündüğümüz Webinar isimli konseptin inceliklerini ve avantajlarını derledik!
Amacınızı Belirleyin
Kimi insanlar özel ders yapmak ya da konferans vermek için kullanırken kimi insanlar da Webinar’ı basit bir arkadaş toplantısı için kullanabilmektedir. Amaca saygı duyulmasını sağlamak ve kendinizi dinletmek en önemli noktalardan biridir.
Takımınızı Belirleyin
Konu başlığınıza sadık kalacak şekilde, ihtiyaçlarınız doğrultusunda takımınızı ve katılımcılarınızı belirlemeniz gerekir. Eğer kapsamlı ve daha ciddi bir Webinar gerçekleştireceksiniz ihtiyacınız olan en kilit isim, teknik işlerden ve düzenlemelerden sorumlu yetkilidir. Elbette bu isim kendiniz de olabilirsiniz. Katılımcı detaylarını, Webinar kaydını ve akıştaki teknik detayları atlamamak gerekir. Daha geniş kitlelere erişen Webinarlarda asistanlar katılımcıların problemleriyle ilgilenerek sunum yapan kişi ya da kişilerin sunumlarına odaklanmalarına yardımcı olur.
Formatınıza Karar Verin
Tek kişilik konuşma, moderatörlü bir panel ya da soru cevap şeklinde bir akış… Tercihinizi başta konuya odaklı bir şekilde yapmalı ve katılımcılarınızı bilgilendirmelisiniz. Eğer konuşmacı sizseniz her formatta yapılacak soru-cevaplarda katılımcılardan soruları olabildiğince erken toparlamanız sizin için işleri çok daha kolaylaştıracaktır.
Kameranızı Hazırlayın
En iyi webinarlar, yüz yüze yapılanlara benzer ve gerçeklik payı yüksek olandır. Uygun bir aydınlatma, kaliteli bir web kamera ve düzenli bir arka plan ile odağı yalnızca içeriğinize çekebilirsiniz. Bu sayede sürenize bağlı kalarak insanların görüntü kalitenize ya da arkadaki dağınıklığa odaklanmasının önüne geçebilirsiniz.
Materyallerinizi Hazır Hale Getirin
Kullanacağınız slaytı normal konferanslarınızda olduğu gibi hazır bulundurmanız şart fakat artık ihtiyacınız olan daha fazla görselliktir. Kitleniz gerçekten karşınızda olsaydı onları jest ve mimiklerinizle etkiliyor olabilirdiniz, duruşunuz bile size çeşitli avantajlar sağlıyor olabilirdi. Şu anda iki boyutlu bir formatta karşınızdaki insanlarla göz göze gelmeden bir şeyler anlatacağınız için ilgilerinin görsel materyallerle desteklenmesi şarttır. Webinar’ı YouTube ile entegre birkaç video ile destekleyebilir, katılımcılarınıza indirebilecekleri ekler sunabilirsiniz. Sunumunuzun en başına akışınızı özetleyen biraz daha eğlenceli bir tanıtım görseli koyarak herkesi akışa hazırlayabilirsiniz.
Webinar’ınızı Tanıtın
Sosyal medyanın gücünden faydalanma zamanı! İstediğiniz maksimum katılıma ulaşmak için mümkün olduğunca tanıtım yapmanız gerekir. Açıklayıcı bir görselle tarih ve saat, katılım ya da katılımcılar, konu başlığınız ve süreden bahsedin. Etkinliğinize geri sayım yapan bir e-posta paylaşmak ya da websitenize bir banner hazırlamak iyi bir fikir olabilir. Hedef kitlenizi içeren grup ya da sayfalara reklam verebilir, Instagram’da sponsorlu görsellerle kendinizi öne çıkarabilirsiniz.
Kullanacağınız Programı Seçin
Platforma karar vermek, kendinizi ve katılımcılarınızı buna hazırlamak için de oldukça önemlidir. Skype, Adobe Connect, Google+ Hangouts’u kendi ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak en uygun olacak şekilde kıyaslayabilirsiniz. Elbette bu dünyada tercih edenler için ücretli seçeneklerin de bulunduğunu söylememizde fayda var.
Webinar Esnasında ve Sonrasında Bağı Koparmayın
Katılımcıların sizinle sürekli bağlantıda kalması, akış esnasında ve sonrasında oldukça önem taşır. O an size gereken soruları yöneltebilmiş olmaları ve ardından size mail ya da mesaj kutusu yoluyla ulaşabilmeleri gerekir. Baştaki tanıtım görselinize ek olarak yanıtlayamadığınız sorular için bir iletişim kutucuğunu en sona ekleyebilir, bu konuda onların içini rahat ettirebilirsiniz.
Webinar mantığı size yüz yüze bir araya gelemediğiniz isimlerle iletişimde kalmanıza yardımcı olur. İster katılımcı ister konuşmacı olun kendiniz için uygun Webinarlar düzenleyebilir ya da katılımcısı olabilirsiniz. Evde olunan bu süreçte kendinizi almak istediğiniz bir eğitim hakkında geliştirebilirsiniz. Eğer kendinizi bir konuda yetkili hissediyorsanız da deneyimlerinizi ve tecrübelerinizi karşı tarafla paylaşmak için kamera karşısına geçebilirsiniz!
İlgini Çekebilir: Kişisel Gelişim İçin Boş Zamanlarınızda Uygulayabileceğiniz Tavsiyeler