Gerçek ya da kuramsal bir iş olayının etrafında şekillenen ve birçok beceri kullanılarak çözüme ulaştıran çalışmalara “case study” adı verilir. Türkçeye “Vaka analizi/vaka çalışması” olarak geçen bu kavram da işlevselliği açısından günümüzde birçok firmanın başvurduğu bir çalışma şeklidir.Gerek vaka çözülürken gerekse vaka incelenirken takım çalışması, planlama, kriz yönetimi, sunum becerisi gibi birçok yetenek test edilir. Öğrencilik hayatında ne kadar fazla deneyimlenebilirse o kadar fazla avantajı olacağına inanılan “case study”lerde önemli olan bazı noktaları inceleyelim!
Doğru yaklaşımın önemi!
Firmaların özellikle 3. ve son sınıf üniversite öğrencilerinden kendi kadrolarına ekip arkadaşı seçerken uyguladıkları çeşitli vakaları vardır. Gruplara ayrılarak çözülebilen vaka analizlerinde önemli olan sorunun nasıl çözüldüğüdür. Doğrular ve yanlışlar herkes için değişebilse de olaya yaklaşım, problemin doğru başlıklarına eğilebilme, analitik düşünme ve takım çalışması büyük rol oynar.
Fikirler paylaştıkça çoğalır!
Probleme yaklaşımınız ve tutumunuz konusundan eminiz, gelelim çalışmanızı sunabilmeye. Güzel fikirler zihinde ve grupta şekillenmiş olsa da karşı tarafa doğru aktarılmadığı sürece bir şey ifade etmez. Tıpkı hazırlanış aşamasında olduğunuz gibi eğer grup olarak çözüme gittiyseniz herkesin söz almasını önemseyerek sunumunuzu yapmalı, eğer bireyselseniz duruş ve tutumunuza dikkat etmelisiniz. Göz kontağı ve gülümseme ile yapılan bir sunum, sizin için artı puan olacaktır.
Peki, süreyi doğru kullanabildiniz mi?
Nasıl bir şirkette çalışırken problemleri çözmek veya bir şeyler geliştirmek için belirli bir süreniz varsa vaka çalışmalarında da durum aynıdır. Tüm katılımcılar eşit sürede değerlendirilir ve eşit süredeki sunumlarda kendilerini ifade etmelerine izin verilir. Kriz anını yeterli sürede çözüp çözemediğiniz yine test edilen kriterler arasındadır.
Siz de firmaların bünyelerinde düzenledikleri ya da üniversitelerin/üniversite kulüplerinin gerçekleştirdiği vaka analizi etkinliklerine katılarak fark yaratabilirsiniz!
İlgini Çekebilir: İyi Bir Mülakat Öncesi Stresinizi Azaltmanın 8 Yolu