Hedeflerin belirlenmesi teoride her zaman harikadır. “Bu ay blogumu yeniden başlatacağım” veya “Bu sene düzenli spora başlayacağım” veya “Söz veriyorum yakında İspanyolca dersleri için kayıt olacağım.” Ama aslında verilen bu sözlerden hiç birini pratiğe dökemediniz biliyoruz. Çünkü hedef koymak konuşmakla ilgili değil yürümeye başlamanızla ilgilidir. Başarının sırrı, hedeflerin gerçekleştirilmesi için gerçek bir plan oluşturmaktır. Şimdi bu, kısa vadeli hedefler için genellikle daha kolaydır. Bir son tarih belirlerseniz, bu projeyi zamanında tamamlarsınız. Yapılacaklar listenize “e-postaya göz at” yazarsanız, maillerinize cevap vermiş olursunuz. Peki uzun vadeli hedefler için neler yapmalıyız?
1) İçsel Bir Araştırma Yapın
Bu bölümü biz “kendine ucu açık bir sürü sor” bölümü diyoruz. Ne yapmak istediğinizi ve nereye gitmek istediğinizi ancak gün sonu değerlendirmesi yaparken kendinizi dürüst bir şekilde anlayabilirsiniz.
O zaman aşağıdaki soruları kendinize sorun! (Cevaplarınızı not etmeyi unutmayın!)
- Hangi işler ilginiz çekiyor? Hangi şirketler size ilginç geliyor? Neden onlarla ilgileniyorsunuz?
- Hangi meslekler veya şirketler ilginizi çekmiyor? Neden?
- Mevcut rolünüzde neler yapmaktan hoşlanırsınız? Ya da neleri yapmaktan hoşlanmıyorusunuz?
- Geçmiş rollerinizde ne yapmayı sevdiniz? Neleri yapmayı sevmediniz?
- Yetenekleriniz neler? Sahip olmayı dilediğiniz yetenekler neler?
- Hangi başarılarınız ile gurur duyuyorsunuz? Henüz yapmadığınız şeyi elde etmek için ne istiyorsunuz?
- Ne tür çalışma ortamları ilginizi çekiyor?
- Sizi ne tür yönetim tarzları motive eder?
“Bu soruların cevabını bilmiyorum.” diyebilirsiniz. Pardon ama yalan söylüyorsunuz. Kendinize bu soruları sormanın korkutucu olduğunu anlayabiliyoruz. Doğru olup olmadığından emin olmadığınız sorularla kendinizi boğuyorsunuz. Bu yüzden bu noktada durmayacağız.
2) Dışsal Bir Araştırma Yapın
Her profesyonel araştırmacı, hipotezlerini gerçek verilerle desteklemektedir. Kendinize hedefler belirlemek de bundan farklı sayılmaz. Yukarıda oluşturduğunuz cevaplar listeniz, kariyerinizi nasıl gördüğünüze dair kaba bir taslaktır. Şimdi bunu teyit etme vakti! Aslında istediğiniz şeyi bulup o yol için gerçekçi bir harita taslağı çizin.
Örneğin, bir mühendis olmak isteyebilirsiniz. Peki gerçekten bu becerilere sahip misiniz? (Kod yazmayı biliyor musunuz?), kaynaklar, (kodlamayı öğrenmek için gereken zaman ve parayı karşılayabilir misiniz?), ve tutku (bütün gün kodlama fikri hoşunuza gider mi?). Dışsal araştırma iki şekilde gerçekleşir: networking ve online araştırma.
Birinci adımda bir sürü beceri ve ilgi alanı listelediniz. Seçtiğiniz bir iş kartında çeşitli iş açıklamalarını gözden geçirin. Bu yetenekler ve ilgi alanları hangi roller altında açılır? Listenizde olmasa bile hangi roller ilgi çekici geliyor? Bu roller içinde hangi noktaları kaçırıyorsunuz? Not alın!
Bu da bizi bir sonraki adıma götürür…
3) Bir Dosya Oluşturun
Hedeflerinizi takip etmenin öneminden bahsettik. İşte bu yüzden hepsini yazılı olarak bir dosyada birleştirmelisiniz. Nasıl organize edeceğiniz size kalmış. Ancak, muhtemelen aşağıdaki bölümleri dahil etmek istersiniz.
Geliştirmek İstediğiniz Teknik ve Sosyal Yetenekler: Hayalinizdeki iş tanımında eksik olan noktalar neler? Onları bu başlık altında yazacaksınız. Nasıl yapılacağını bilmediğiniz, öğrenmek istediğiniz her şey ve onları nasıl geliştireceğiniz gibi bilgiler burada yer alacak..
Networking Notlarınız: Dışsal aramayı yaparken kiminle tanıştınız? Ne öğrendiniz? Adlarını, iletişim bilgilerini ve sohbetinizden not almayı gerektirecek herhangi bir şeyi listeleyin, böylece daha sonra onlara geri dönebilirsiniz.
4) Takipte Kalın
Son adım, elbette, hedeflerinizi takip etmek ve bunları kaydetmektir.
Bu nedenle, hazırladığınız dosyayı incelemek için takviminizi (şu anda, evet) üç ila altı ay sonrasına, ne yaptığınızı, hangilerinin geciktiğine ve yeniden gözden geçireceğiniz / yeniden ziyaret etmeniz gerekenlere bir tarih koyun.
Uzun vadeli hedeflerinizi destekleyen bir yöneticiniz varsa onları, notlarınızı gözden geçirmeye ve geliştirmeye devam etmenin yollarını tartışmaya davet edin. ( İster patronunuz, ister meslektaşınız ister bir arkadaşınız olsun) ve unutmayın hiçbir şey kalıcı değildir. Eğer bir hedefle olan ilginizi kesmeye karar verirseniz onun yerine geçmeye değer bir şeyle değiştirdiğinizden emin olun. İleriye bakmak için bir şey yapmak, meslek hayatınızı ilerletecek ve her gün yaptığınız işe daha büyük bir anlam katacaktır.
Senin de İlgini Çekebilir: Ar-Ge Departmanı Nedir? Ne İş Yapar?