Günümüzde üniversite yarışı iyice kızıştı. Liselerde kıyasıya bir mücadele var. Peki, gerçekten iyi bir üniversite her şeyin anahtarı mı? Talihsiz bir sınav demek kariyerimizin sonu mu demek? Cevap tabi ki hayır. Üniversite tek başına hiç bir şey için yeterli değil. İşe alımlarda işverenlerin dikkat ettiği bir sürü etmenden yalnızca biri. Peki nedir diğer etmenler?
1) Kendini geliştirmek
Bu işin olmazsa olmazı tabi ki kendini geliştirmek. Biraz emek isteyen bu prosedür sizi akranlarınız arasında öne atacaktır. Kendini geliştirmekten kastımız nedir? Hemen açıklayalım.
Günümüzde internete erişim çok kolay. Çoğu insan sosyal medyada vaktini harcarken, internetteki yararlı birçok siteden bin bir çeşit bilgi öğrenebilirsiniz. Online dersler ve uygulamalara bakabilirsiniz. Bir programlama dili öğrenmek ya da yabancı bir dil öğrenmek kesinlikle sizi başka bir boyuta taşıyacaktır.
Biraz klişe gibi görünse de kitapların her türlüsü size vizyon ve düşünme yeteneği kazandıracaktır. Sadece boş zamanlarınızı verimli değerlendirerek farkınızı ortaya koyabilirsiniz.
Üniversite kulüplerinde etkin rol almanız kişisel gelişiminize büyük bir katkı sağlar. İyi takip ederseniz her üniversitede ufkunuzu genişletecek insanlarla söyleşi, başarılı iş adamları ve konuşmacıların geldiği panellerde bulunma fırsatı elde edebilirsiniz. Vaka analizi çözümleri gibi interaktif oyunlarla da iş hayatına erkenden hazırlanabilirsiniz.
2) Girişken olmak
Girişkenlik ve girişimcilik çok soyut kelimeler bizim için. Birçok insan için uygulaması zor şeyler. Önünüze gelen fırsatları değerlendirmeyi bilmek çok önemli. Utanmak ya da korkmak bir çok fırsatın elimizden kaçmasına sebep olmaktadır. Biraz gözü kara olmak, istemeyi bilmek ve kararlılık göstermek sizi günlük yaşamınızda ve iş hayatınızda öne taşıyacaktır.
3) Sosyal çevre
Derslerinize, ödevlerinize fazla kaptırıp sosyal hayatinizi ihmal etmeyin. İyi bir muhabbetten ve farklı kişileri tanımaktan asla zarar gelmez. Aksine sosyal yeteneklerinizi ve insanlarla olan ilişkilerinizi geliştirir.
4) Özgün olmak
Herkes gibi olmak zorunda değilsiniz, bunu aklınızdan çıkarmayın. Düşüncelerinizi ve fikirlerinizi söylemekten asla çekinmeyin. Hiç ummadığınız bir düşünceniz ile belki de başarıyı yakalarsınız. İyi olduğunuz şeyleri asla bırakmayın, sanat ya da spor fark etmeksizin.
5) İş hayatını erken tanımak
Stajlar aslında iş hayatının küçük simülasyonları gibiler. Okurken çok staj yapmak size tecrübe kazandıracaktır. Ya da okumaya devam ederken fikirlerinizle küçük start-uplar kurmanız size tecrübenin yanında belki de para kazandıracaktır. İşe alımda ise bu start-upıniz yadsınamayacak şekilde saygı görecektir.
6) Yurtdışı tecrübesi
Globalleşen iş hayatında diğer ülkelerin dillerini bilmek, kültürlerini tanımak, iş sistemlerine hakim olmak çok önemli bir hal aldı. Yurtdışı fırsatlarını kollamak, anadil dışında yabancı diller öğrenmek ve diğer kültürlere aşina olmak kendinizi geliştirmeniz açısından çok önemlidir. Yurt dışındaki staj veya eğitim fırsatlarını internet sitelerinden takip edebilir, burs kazanabilir ve bu sayede de kendinize yeni tecrübeler kazandırabilirsiniz.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.