Üniversite okurken her ne kadar bitmesi için can atsak da içimizde bir yerlerde her zaman “Üniversite bittikten sonra ne yapacağım?” kaygısı vardır. Hepimiz içten içe en iyi işlerde çalışmayı, mutlu bir hayata sahip olmayı ve kendimizi gerçekleştirmiş bir birey olmayı hayal ederiz.
Size bu hayallerinizi gerçekleştirmek için birer basamak yaratan 3 tavsiyeyi bir araya getirdik:
1) İşe alınmak için oturup beklemeyin.
Hayalinizdeki işi bulmuşsanız ve bu iş için CV’nizi olabilecek en güzel şekilde düzenleyip atmışsanız ne mutlu size. Fakat şunu unutmamanız gerekiyor başvurduğunuz iş aynı zamanlarda binlerce başka insanın da hayali. Sadece CV’nizi oturup kendiniz için en iyisinin olmasını dilemektense başvurduğunuz pozisyon için en iyi aday olduğunuzu iş vereninize kanıtlamaya çalışın. Mesela bunun için mülakat öncesi ufak çapta bir proje hazırlayıp bunu ilgili kişiye gönderebilirsiniz. Eğer şirketin pazarlama departmanına başvuruyorsanız, bu pozisyonu alabilmek için şirketin pazarlama stratejisine yardım edecek fikirlerinizi bir rapor olarak sunabilirsiniz. İşverenler inisiyatif alan ve ileriye dönük çalışanlar ararlar. Bunu yaparak iş başvurularınızı diğer başvurular arasından öne çıkarma fırsatı yaratmış olacaksınız.
2) Ne yapacağınızı bilmiyorsanız, bunu bir fırsata çevirmeye çalışın.
Üniversite yıllarınızda geleceğiniz ve kariyeriniz adına bazı önemli kararlar vermeniz beklenir. Fakat, bunu yapmak maalesef söylemesi kadar kolay değildir. Çoğunlukla karar verme döneminde kafanız karışır, kaygı seviyeniz artar ve işin içinden çıkamayacağınızı düşünürsünüz. Ama şunu unutmamalısınız ki, bu dönemlerde kararsızlığınız size hem çok şey kazandırabilir hem de geleceğinizi çizmenize yardımcı olabilir. Kararsızlık, merak ve yaratıcılık aslında beraber çalışan 3 mekanizmadır. Kararsızlığınızdan beslenen merak dürtünüz size yapabileceğiniz birçok şeyi denemenize ön ayak olur. Aynı zamanda merak dürtünüzden beslenen yaratıcılığınız da size olayları farklı perspektiflerden incelemenize yardımcı olur. Emin olabilirsiniz ki merakınız ve yaratıcılığınız hayalinizdeki işi bulmak için kullanabileceğiniz en kritik ve en önemli araçlardır.
3) Kendinize bir mentor bulun.
Mentorlar, kariyer yolunuzda yürürken sizin melekleriniz gibidirler. Size her zaman gerektiği yerde ve ihtiyacınız olduğu anda destek olurlar. Daha da önemlisi, mentorlar kariyerinizdeki kestirme yolları size gösteren kişidir. Bu kişiler genelde birçok şirketle kontağı olan insanlardır ve işe başvuru sürecinizde hangi şirkette çalışmanızın sizin karakterinize ya da çalışma şeklinize en uygun olacağını söyleyen yol göstericilerdir. Aynı zamanda, mentorunuz sizden daha fazla deneyimi olan biri olduğu için, kariyer yolunuzda karşılaşabileceğiniz sorunlarla baş etmenize yardımcı olur ve hata yapmamanız için gerekli desteği size sağlar.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.